Brak wynagrodzenia za umowę zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Barry29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barry29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, mam problem z zaległym wynagrodzeniem. Miałem podpisaną umowę zlecenie na działania marketingowe dla firmy produkującej sprzęt elektroniczny. Umowa była podpisana z agencją, która za ten marketing odpowiadała(umowa od 31.12.2022 do 30.12.2023). Do marca wszystko było ok, rozliczenie godzin i premii od sprzedaży otrzymywałem na maila. Zazwyczaj po ok. 2 tygodniach otrzymywałem wypłatę na konto. Od kwietnia nie otrzymałem wypłaty na konto(mimo otrzymywania rozliczeń na maila), a z początkiem lipca dostałem maila że owa agencja kończy współpracę. Otrzymałem w ostatnim mailu rozliczenie czerwca i zostałem poinformowany że zaległe wynagrodzenie(za kwiecień, maj i czerwiec włącznie) będą wysyłane przelewem po 15 lipca. Do dzisiaj nie otrzymałem wynagrodzenia, a Pani Prezes agencji nie odbiera telefonu i nie odpowiada na maile. Firma dla której działania marketingowe zostały wykonane w mailu poinformowała nas(ponieważ w całej Polsce było nas zatrudnionych ok. 40osób) że uregulowała wszystkie płatności na rzecz agencji. Agencją jest Sp.z.o.o z kapitałem zakładowym 5tys zł. Pieniądze, które są mi dłużni to 3490zł. Co w takim wypadku mogę zrobić, oraz Co jeśli przykładowo spółka ogłosi/ogłosiła upadłość?

Barry29 napisał:
Co w takim wypadku mogę zrobić, oraz Co jeśli przykładowo spółka ogłosi/ogłosiła upadłość?

Możesz skierować przeciwko spółce pozew do Sądu, najpierw jednak wezwij listem poleconym do zapłaty kwoty zaległego wynagrodzenia.

Jeśli wobec spółki zostanie ogłoszona upadłość (upadłość ogłasza Sąd, nie spółka), to ewentualnie z masy upadłościowej będziesz mógł dochodzić roszczeń.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót