Brak wypłaty odszkodowania z polisy sprawcy i przerzucenie odpowiedzialności na firmę

• Autor wątku Autor wątku ladyinblue1957
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladyinblue1957

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.Odmówiono mi wypłaty odszkodowania z polisy sprawcy,który podczas generalnego remontu zniszczył mieszkanie.Winę przerzucono na firmy wykonujące remont.Podaję treść decyzji:"odmawiamy wypłaty odszkodowania, ponieważ zgłoszona przez Panią szkoda nie powstała z winy
ubezpieczonego. Poniżej znajdzie Pani szczegóły.
DLACZEGO PODJĘLIŚMY TAKĄ DECYZJĘ
Ustaliliśmy, że szkoda powstała w związku z remontem mieszkania, który był przeprowadzany przez
profesjonalną firmę. Winę za spowodowaną szkodę ponosi firma przeprowadzająca remont, co oznacza, że
ubezpieczony nie jest sprawcą szkody.
INFORMACJA PRAWNA
1. Art. 29 ust. 5 ustawy z dnia 11 września 2015 r. o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej (Dz.U.z
2015 r., poz. 1844)
2. Zgodnie z § 13 ust 2 OWU WD przedmiotem ubezpieczenia jest odpowiedzialność cywilna osób objętych
ubezpieczeniem, jeżeli w związku z czynnościami w życiu prywatnym są oni zobowiązani, w myśl przepisów
prawa, do naprawienia szkody wyrządzonej osobie trzeciej w następstwie czynu niedozwolonego.
3. Art. 415 Kodeksu cywilnego: kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia
4. Art. 822 § 1 Kodeksu cywilnego: przez umowę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej ubezpieczyciel
zobowiązuje się do zapłacenia określonego w umowie odszkodowania za szkody wyrządzone osobom
trzecim, wobec których odpowiedzialność za szkodę ponosi ubezpieczający albo ubezpieczony.
Jeśli nie zgadza się Pani z naszą decyzją, zgodnie z prawem może Pani wystąpić do sądu. Mamy obowiązek
Panią o tym poinformować"

Proszę kogoś o analizę tej decyzji oraz jakie dalsze kroki mam podjąć.
Pozdrawiam

Sprawcy? Czyli kogo? Skoro to firma robiła remont i oni zniszczyli to chyba jasne że to do nich się zgłaszasz z roszczeniem.

Sprawcą jest sąsiad na górze,to on zatrudnił firmę i on jest chyba odpowiedzialny kogo zatrudnia.Skąd mam wziąć namiary na tę firmę.Właściciel mieszkania mówi,że nie ma już kontaktu z firmą i nie pamięta co to za firma.Podał mi numer swojej polisy,ale TU odmówiło.

Ostatnia edycja:
No ale to nie on jest winny tylko firma...

On powinien odpowiadać,skoro nie chce podać nazwy firmy.Ma przecież OC .Ja jestem poszkodowaną.

Może niech prawnik się wypowie co zrobić w takiej sytuacji.Dziękuję za porady "podparte" podstawą prawną.

Ostatnia edycja:
Gdzie odbywał się remont ? U sąsiada i w wyniku jakiś okoliczności doszło do szkody u Ciebie ?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Remont był u sąsiada nade mną.Podczas remontu moje mieszkanie zostało zalane oraz popękał sufit i częściowo ściany.Remont był przeprowadzony bez pozwolenia i projektu (przenoszenie kuchni do innego pomieszczenia),rury kanalizacyjne są położone w stropie i biegną poprzez przedpokój.Strop jest z żelbetonu,ekipa remontująca używała ciężkiego sprzętu.W obecnej kuchni sąsiada- brak wentylacji.Remont trwał kilka miesięcy.Właściciel mieszkania nie wystąpił do Wspólnoty o pozwolenie na przeprowadzenie generalnego remontu.TU odmówiło wypłaty odszkodowania przerzucając winę na firmę remontującą,chociaż wystawiło kosztorys z oględzin rzeczoznawcy.

Ubezpieczyciel ma pełną rację odmawiając wypłaty odszkodowania, podając nawet podstawy prawne.
Sąsiad powinien wskazać firmę, która remont wykonywała, jeśli tego nie zrobi pozostaje spór cywilny z sąsiadem - w tym wypadku i tak radził bym udać się lokalnej kancelarii, która zajmuje się sprawami związanymi z odszkodowaniem - być może trzeba będzie powołać biegłego, które wycenić wysokość szkody, na pewno nie zaszkodzi porobić dokumentacji fotograficznej uszkodzeń.

Ewentualnie jeśli Ty masz ubezpieczone mieszkanie zwróć się z zapytaniem do swojego ubezpieczyciela czy nie wypłaci Ci odszkodowania a później będzie domagać się regresu od sąsiada.

Ostatnia edycja:
Dzięki.Szkody zostały już wycenione.Mam pełną dokumentację.Chciałam tu na forum zasięgnąć opinii kilku prawników.Podczas jednej ze stacjonarnych porad prawnych-jeden prawnik twierdzi,że gdy nie ma właściciel pozwolenia na remont,to on odpowiada a nie firma wykonująca remont.

@gryffinian może będzie mógł pomóc, jest chyba najbardziej tutaj zorientowany jeśli chodzi o prawo budowlane.

I być może jest tak tak jak radziła Ci ta kancelaria - na pewno spór sądowy z sąsiadem jest nieunikniony jeśli nie chce on pokryć szkód.

Powrót