brak wypłaty z AOK

• Autor wątku Autor wątku Ankapone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ankapone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witajcie,

Od 08.2015 pracowałem i byłem (jestem do dzisiaj)zameldowany w Niemczech na umowie o pracę na czas nieokreślony. Od połowy grudnia 2016 jestem na zwolnieniu lekarskim. Następnego dnia po dostarczeniu zwolnienia otrzymalem wypowiedzenie z pracy z terminem do 31.12.2016. Od tego momentu dostarczyłem 3 zwolnienia przedłużające do AOK, ale nie otrzymałem ani EURO chorobowego. Byłem kilka razy w AOK z zapytaniami i słyszalem, że sprawa jest w toku, że czekają na dokumenty od pracodawcy itp. Wczoraj pojechalem ponownie i wielce obrażona Pani oznajmiła mi, że na mój adres zamieszkania w Niemczech zostalo wysłane pismo, którego nie odebrałam ( listonosz poinformował mnie że na skrzynce pocztowej nie było napisane moje nazwisko, więc nie zostawił korespondencji ani awiza, bo nie musiał???) w związku z tym w dniu jutrzejszym mam się stawić na komisję lekarską w AOK. Moje pytanie jest następujące:

1. Czy AOK może podważyć moje zwolnienie tak jak Zus ma w Polsce w zwyczaju?
2. Jeśli tak, to czy skutkuje to od dnia komisji, czy wstecz tzn. nie wyplacą mi żadnych zaległych pieniędzy? ( od grudnia jestem bez grosza..;()
3. Czy od ewentualnej decyzji negatywnej można się odwołać? Moje problemy zdrowotne ciągną się już od 4 lat, ale pozostałą historię choroby mam w Polskiej Poradni
4. Czy listonosz zgodnie z przepisami nie zostawia awiza, jeśli nie ma nazwiska na skrzynce? ( to nie pierwsza przesyłka do mnie pod tym adresem i poprzednie odbierałem osobiście, albo było awizo)

Dziękuję z góry za jakieś informacje, bo nie ukrywam, że jestem mocno załamany całą sytuacją.

1. może
2.od dnia komisji - jest możliwość, ze nie wypłaca Ci wcześniejszych pieniędzy, jeśli nie po raz pierwszy dałes zwolnienie na tą samą chorobę.
3.Zawsze można sie odwołać. Proponuję całą historię choroby przetłumaczyć u tłumacza przysięgłego, bo AOK nie rozumie po polsku lub też nie musi rozumiec
4.Listonosz nie ma obowiązku zostawiać poczty, jeśli na skrzynce nie widnieje nazwisko. Jak sobie to wyobrazasz, jesli w danym budynku na skrzynce widnieje 8 nazwisk??? Pod którym powinien dla Ciebie listy zostawiać?? Listonosz nie jest duchem św. i nie wie pod którym, a wręcz jest to nie dopuszczalne. Ty powinieneś na poczcie zrobić przekierowanie listów pod nowy adres.

Powrót