Brak wypłaty

• Autor wątku Autor wątku JacekDE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JacekDE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zwracam się do Państwa z prośbą o zapoznanie się z moim problemem. W lutym tego roku, zostałem zatrudniony w Niemieckiej firmie w Niemczech, pakującej kartony, która później były wysyłane do Chin. W owej firmie mieliśmy kierownictwo Polskie a szefostwo to Chińczyk, które wobec pracowników nie posiadało żadnego szacunku, poniewierano nami, rzucano non stop w naszą stronę łacinę kuchenną, oraz wychodzenie z założenia ,że jak już pracujemy w ten firmie, to powinniśmy się czuć jakbyśmy chwycili Pana Boga za nogi. Teksty w stylu, "ku....., zapier...... tu, co Ty kuu robisz" były na porządku dziennym. Cala sielana trwała ponad pół roku, aż powiedziałem dość,gdyż mój stan psychiczny jest katastrofą. Wziąłem dwa dni wolnego i zjechałem do Polski by odpocząć. Ciągle się głowiłem jak ten problem rozwiązać. Odwiedziłem Psychiatrę, który po wysłuchaniu wszystkiego stwierdził moją niemożliwość do pracy. Pracodawcy wysłałem FAX-em kopie Zwolnienia, oraz Poleconym listem oryginał.To miało zajście dnia 9.9.2015. Do dnia dzisiejszego mam zwolnienie lekarskie, lecz niestety pracodawca nie wysłał wynagrodzenia. Na wysłanie którego ma czas do 15-stego każdego miesiąca. Moje pytanie, brzmi. Czy można coś w tym kierunku zrobić?

Pozdrawiam

Ponieważ jest to niemiecka firma w Niemczech, to działa na niemieckich przepisach. Sprawę trzeba zgłosić do niemieckiej inspekcja pracy.

Nie wazne czy na niemieckich czy na poskich.Za kazda prace zarobkowa nalezy sie wynagrodzenie,chyba ze praca ma charakter charytatywny to nie.I zalezy od tego jak w umowie zostala ustalona kwestia wypaty wynagrodzenia.Z jednym zgodze sie ze trzeba to zglosic do NIP.

A jest pan pewien, że pracodawca nie wystawił Panu Kundigung. W Niemczech jest to mozliwe nawet na zwolnieniu lekarskim. zapewne jest pan cały czas w Polsce i nie ma pojęcia co leży w skrzynce pocztowej w Niemczech i dlaczego nie ma Pan pieniędzy. Kundigung by tu wiiele wyjasniał. Proszę sie najpierw upewnić.

Powrót