P
patryk1634
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 210
Witam!
Jako iż nie dokońca rozumiem regulamin sklepu proszę Państwa o małą pomoc.
Pokrótce przedstawię problem.
1. kupuję kartę graficzną za jakąś kwotę np. 1000zł (wybrałem płatność przy odbiiorze u kuriera - to chyba ważne jest)w dniu zakupu mam napisane na stronie że karta jest dostępna i będzie u mnie za 3 dni.
2. po kilku dniach dzwonię i pytam gdzie moja karta (telefony są wykonywane przezemnie w każdy dzień roboczy od 9 dni) - odpowiedź będzie jutro u nas na magazynie bo już jedzie (zawsze)
3. W dniu dzisiejszy (12 dzień od zamówienia) Pan poinformował mnie że karta którą zamówiłem jest już niedostępna u dystrybutora i możemy anulować zamówienie bądź spróbujemy znaleźć coś podobnego. i tu pojawia się problem.
Bo na żadną z ofert przedstawioną przez tego Pana nie mogłem się zgodzić gdyż a. było drożej lub b. było gorzej, krótko mówiąc wybrałem najlepszy model w stosunku jakość/cena
Teraz moje pytanie dot regulaminu.
1. Czy sklep jest zobowiązany jest do wydania mi produktu w tej samej cenie o parametrach takich samych lub lepszych niż sprzęt który zamówiłem? dodam że jeśli jest do tego zobowiązany jest to sprzęt droższy o 30% bo nie ma nic o podobnych parametrach tańszego.
2. Czy mogę żądać czegoś z powodu tego że sklep przekroczył limit czasowy zawarty w ich regulaminie?
ad1. Ważne punkty regulaminu:
ad2. cały regulamin:
x-kom regulamin
Jako iż nie dokońca rozumiem regulamin sklepu proszę Państwa o małą pomoc.
Pokrótce przedstawię problem.
1. kupuję kartę graficzną za jakąś kwotę np. 1000zł (wybrałem płatność przy odbiiorze u kuriera - to chyba ważne jest)w dniu zakupu mam napisane na stronie że karta jest dostępna i będzie u mnie za 3 dni.
2. po kilku dniach dzwonię i pytam gdzie moja karta (telefony są wykonywane przezemnie w każdy dzień roboczy od 9 dni) - odpowiedź będzie jutro u nas na magazynie bo już jedzie (zawsze)
3. W dniu dzisiejszy (12 dzień od zamówienia) Pan poinformował mnie że karta którą zamówiłem jest już niedostępna u dystrybutora i możemy anulować zamówienie bądź spróbujemy znaleźć coś podobnego. i tu pojawia się problem.
Bo na żadną z ofert przedstawioną przez tego Pana nie mogłem się zgodzić gdyż a. było drożej lub b. było gorzej, krótko mówiąc wybrałem najlepszy model w stosunku jakość/cena
Teraz moje pytanie dot regulaminu.
1. Czy sklep jest zobowiązany jest do wydania mi produktu w tej samej cenie o parametrach takich samych lub lepszych niż sprzęt który zamówiłem? dodam że jeśli jest do tego zobowiązany jest to sprzęt droższy o 30% bo nie ma nic o podobnych parametrach tańszego.
2. Czy mogę żądać czegoś z powodu tego że sklep przekroczył limit czasowy zawarty w ich regulaminie?
ad1. Ważne punkty regulaminu:
45. Termin realizacji umowy sprzedaży wynosi od 1 do 10 dni roboczych.
46. W wypadku gdy Sprzedający nie może wykonać zobowiązania z powodu choćby przejściowej niemożności spełnienia świadczenia o właściwościach zamówionych przez Klienta, Sprzedający może zwolnić się z zobowiązania przez spełnienie świadczenia zastępczego, odpowiadającego tej samej jakości i przeznaczeniu oraz za tę samą cenę lub wynagrodzenie, informując zarazem Klienta na piśmie o jego prawie nieprzyjęcia tego świadczenia
i odstąpienia od umowy, ze zwrotem rzeczy na koszt Sprzedającego. W takim wypadku Klient ma prawo odstąpić od umowy w sposób i na zasadach określonych w art. 27 ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. 2014 r., poz. 827). Zwrot rzeczy następuje wówczas na koszt Sprzedającego.
ad2. cały regulamin:
x-kom regulamin