brak zapłaty za przedmiot

• Autor wątku Autor wątku danielus2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danielus2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Mam problem z pewną sprawą i ni jak nie wiem jak to ugryźć.
Sprawa wygląda następującą.
Jakiś czas temu na portalu ogłoszeniowym olx wystawiłem uszkodzony telefon, po jakimś czasie dostałem propozycję zamiany na inny telefon i dopłata 300zł.
Jako, że mieszkaliśmy blisko siebie zaproponowałem, wymianę "z rąk do rąk", wymieniliśmy telefony, natomiast dopłata 300zł miała zostać dokonana po tygodniu na moje konto bankowe. Po tygodniu otrzymałem wiadomość od tego człowieka, w której napisał, że pieniądze przeleje na drugi tydzień ponieważ teraz jest po za domem. Po kolejnym tygodniu na zapytanie o wpłatę otrzymałem odpowiedź, że nie dostanę ani grosza, ponieważ telefon jest mocno zniszczony. Cała korespondencja prowadzona jest przez serwis olx.

Co w tej sprawie mogę zrobić ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

1. Wezwać do zapłaty po rygorem skierowania sprawy do sądu.
2. Rozważyć odstąpienie od umowy z powodu zwłoki drugiej strony w spełnieniu swojego świadczenia.

Przy wymianie nie spisaliśmy żadnej umowy, posiadam jedynie rozmowę, czy można uznać ją jako umowę prawną ?

Oczywiście, że można jeśli kształtuje istotne postanowienia stron umowy (tj strony, przedmiot, cenę co najmniej, a dobrze by było, gdyby ustalono też termin dostawy) i jeśli strony są pełnoletnie. Inaczej wymagana jest zgoda opiekunów stron niepełnoletnich.

Dziękuje za pomoc gryffinian !

Powrót