Brak zapłaty za usługę

• Autor wątku Autor wątku pawlo88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, otóż chciałbym się poradzić, czy jest możliwe w mojej sytuacji coś zaradzić.

Otóż prowadzę legalną firmę, zajmuje się wykaszaniem trawy, nieużytków, oraz pielęgnacją ogrodów.
Dostałem zlecenie wykoszenia trawy i odnowienia skalniaka na ośrodku wypoczynkowym. Skalniak został odnowiony i rozpoczęto koszenie.
Niestety zleceniodawca nie zapłacił mi za odnowienie skalniaka, dlatego koszenie zostało przerwane. Zleceniodawca cały czas mnie zbywa pozostawiając obietnice bez pokrycia. Niestety nie mam żadnej umowy, nie mam nawet danych właściciela powyższego ośrodka, bowiem w przeszłości nie było problemów z odpłatnością. Posiadam jedynie dowody w postaci świadków i zdjęć podczas wykonywania zlecenia. No i obowiązuje pewnego rodzaju umowa ustna, jeżeli taka w ogóle ma jakiekolwiek znaczenie.
Zdaje sobie sprawę z beznadziejności sytuacji, jednak mimo wszystko chciałbym się poradzić czy istnieje jakiś cień szansy na odzyskanie należności ? Czy istnieje jakaś forma prawna, którą mógłbym tutaj zastosować. Nie ukrywam, że zleceniodawca pogrążył mnie finansowo.

Proszę o radę i odpowiedź.

Umowy w formie ustnej są również wiążące. Pańska umowa przypomina umowę o dzieło. Jeżeli umawialiście się panowie na jakieś wynagrodzenie, to należy wystawić właścicielowi ośrodka odpowiedni rachunek i dać termin na jego uregulowanie.

Jeżeli nie zapłaci, to sąd

w sądzie trzeba udowodnić swoje racje... łatwo nie będzie niestety

Niech Ci podpisze uznanie długu, a Ty zobowiąż się do skoszenia trawnika zgodnie z umową.
Może się uda.

Powrót