Brak zgody/podpisów we wniosku o Kindergeld.

• Autor wątku Autor wątku Malta40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malta40

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry

Przeczytałam chyba większośc postów doyczących tematu Kindergeld , jednak nie znalazlam konkretnej odpowiedzi.
Mam jednak nadzieje, że ktos był w podobnej sytuacji lub zna odpowiedz na mój problem.

Od 10 lat jestem po rozwodzie z mężem. Były mąż od 3 lat mieszka i pracuje w Berlinie. Mamy 16letniego syna , który mieszka ze mną w PL.
2 lata temu (lipiec 2014) złożyłam wniosek o Kindergeld do Famillienkasse w Chemnitz.

Po niespełna pół roku otrzymałam odpowiedz odmowną ze względu na to że moj byly maż nie figurował w D jako płatnik jakichkolwiek składek, podatku itd, czyli domyslac sie mozna było, że pracuje na czarno. Nie mialam rowniez nawet adresu zamieszkania ex na terenie Niemiec.

Rok temu (we wrzesniu 2015) kiedy poznałm adres i wiedzialam, że juz ex pracuje legalnie, złożylam wniosek powtórnie z tymi danymi.
Własnie minął rok od złożenia wniosku a wiadomosci żadnej nie otrzymałm.
Postanowiłam wiec wczoraj zadzonic na infolinie Famillienkasse.

Miła Pani poinformowała mnie, że wniosek dotarl ale procedura stoi w miejscu gdyż mój były mąż nie przesłal do nich podpisanych dokumentów, które Familienkasse przesłało mu w czerwcu 2016 :(

Wieczorem skontaktowałam sie z ex jednakże bezskutecznie, narażając sie jedynie na stek epitetów i wrzasków:(
Wykrzyczał mi w słuchawke, że nie podpisze i już! Twierdzi , że płaci alimenty i czy mi mało? Że z czystej złośliwosci tego nie zrobi i nic nie dostane...a jeszcze postara sie żebym alimentow mniej dostała.

W tym momencie straciłam nadzieję, że cokolwiek jestesmy w stanie załatwic.
Czy nie ma innej możliwości? Czy sprawa jest zamknieta jesli ex nie podpisze?

Syn poszedł teraz do szkoły średniej o profilu wojskowym. Jest w internacie. Uczęszcza do szkoły językowej, trenuje sporty walki, o innych wydatkach nawet nie trzeba wspominać...Koszty kształcenia i życia cały czas rosną i kazda, dodatkowa kwota to większe mozliwosci dla naszego dziecka. Niestety mój ex nie potrafi i chyba nie chce tego zrozumiec.

Byc może ktos był w podobnej sytuacji? Czy prawnie własnie tak jest, że jesli to ex jest zatrudniony w D i nie chce podpisac dokumentów to juz koniec i nic nie da sie zrobić? :(

Prosze o pomoc...
Malta

Bardzo prosze o poradę/odpowiedź jeśli ktos jest zorientowany w temacie , w przypadku takim jak mój.
Jesli były mąż mieszka i jest zatrudniony w D a ja z synem w PL, ja złozyłam wniosek o Kindergeld a ex nie chce podpisac dokumentów, to czy jest jakies wyjście z sytuacji?
Czy odpuścic bo to nie ma sensu i sprawa zamyka sie :(
Czy można napisac pismo do Famillienkasse , wyjaśnić...
Tylko czy to cokolwiek da? :(

Dzien dobry.
Czy moja sprawa jest aż tak zawiła i nikomu sie podobna nie przytrafiła...?:(

Prosze o pomoc.

Witam,
wiem,że na forum był juz taki przypadek.Musi pani złożyć wniosek przez Rops w Polsce wtedy oni wysyłają do Familienkasse pismo z wnioskiem, i wtedy ma pani szansę,że tak powiem.Sama pani z nimi nie wygra, a jak pisze urzad to zawsze inaczej.

Powrót