brak zmiany pozwolenia na budowę po podziale działki - oddanie do użytkowania

• Autor wątku Autor wątku soltys11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soltys11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W latach 2007 - 2014 prowadziłem budowę domu jednorodzinnego. na działce X.
w roku 2012 działka została podzielona na X/1 i X/2 (był stan surowy otwarty. Podział aby nie wpisywać całości pod hipotekę). jestem nadal właścicielem obydwóch działek.

Podczas oddawania dokument do PINB zostałem poinformowany, że aby odda budynek do tzw. użytku - potrzebny jest dokument "zmiana pozwolenia na budowę". Którego nie uzyskałem w roku 2012, gdyż nie miałem pojęcia, że istnieje taka konieczność. Nikt mnie o tym nie poinformował.

W chwili obecnej Urząd miasta nie wydaje tego dokumentu, twierdząc ze jest to nieistotna zmiana. PINB natomiast bez niego jest podobno zmuszony wydać decyzje odmowną.

Proszę o pomoc jak wybrnąć z tej sytuacji, która jest patowa.

Aby oddać budynek do użytku tak jak w tym przypadku, potrzebny jest opis przez geodetę który robił podział, że dwie nowe działki odpowiadają numerowi tej jednej z której powstały. Dołączyć do zawiadomienia i cierpliwie czekać 21 dni

soltys11 napisał:
W latach 2007 - 2014 prowadziłem budowę domu jednorodzinnego. na działce X.
w roku 2012 działka została podzielona na X/1 i X/2 (był stan surowy otwarty. Podział aby nie wpisywać całości pod hipotekę). jestem nadal właścicielem obydwóch działek.

Podczas oddawania dokument do PINB zostałem poinformowany, że aby odda budynek do tzw. użytku - potrzebny jest dokument "zmiana pozwolenia na budowę". Którego nie uzyskałem w roku 2012, gdyż nie miałem pojęcia, że istnieje taka konieczność. Nikt mnie o tym nie poinformował.

W chwili obecnej Urząd miasta nie wydaje tego dokumentu, twierdząc ze jest to nieistotna zmiana. PINB natomiast bez niego jest podobno zmuszony wydać decyzje odmowną.

Proszę o pomoc jak wybrnąć z tej sytuacji, która jest patowa.

Przecież to nie jest żadna zmiana w rozumieniu Prawa budowlanego - czy na pewno napisali że nieistotna? Proszę podać tekst tych pism. Wydaje się, że oba urzędy zdurniały bo faktycznie lepiej takich rzeczy nie robić przed zakończeniem budowy.

Czekam na list z PINB wysłali decyzję odmowną wczoraj. Dzwoniła babka, że nie mogą inaczej.

W urzędzie miasta rozmawiałem osobiście z kierownikiem wydziału - który stwierdził, ze w lipcu 2013 zmieniły się przepisy i nie wydają zmian pozwolenia na budowę w przypadku podziału czy zmiany numeru działki. Jest to zmiana nieistotna.

Paranoja i nic więcej.

Podjadę jutro zapytac czy starczy ta opisówka od geodety.

Nerwicy dostanę z tymi urzędasami.

Każą mi pisac odwołanie do Wojewódzkiego inspektoratu.

Ostatnia edycja:
Jak wydali decyzję, to koniecznie odwołaj się do WINB. A ile dni minęło od zawiadomienia o zakończeniu robót i zamiarze przystąpienia do użytkowania

Od kiedy to zmiana numeru działki na której wzniesiono budynek jest nieistotnym odstępstwem????

PINB ma rację - musisz wystąpić o zmianę pozwolenia. Patrz wyrok WSA w Krakowie z 4 grudnia 2007r., sygn. akt II SA/Kr 1178/06

Masz budynek na nieistniejącej działce. Jak więc ma nastąpić jego odbiór???

Piszę późno, lecz wątek wciąż jest widoczny dla zainteresowanych tematem podziału działki po wydanym pozwoleniu na budowę. pozwolę sobie odpowiedzieć na tekst poprzednika i wyrok krakowskiego sądu II SA/Kr 1178/06.
Sam spotkałem się z podobnym problemem. W wyroku jest jasno napisane:
"Ponieważ skarżący jest właścicielem działki nr ..., powstałej wprawdzie z podziału działki nr ...., lecz jednak innej niż działka ....., objętej wydanym pozwoleniem na budowę, Sąd stwierdził, że organy administracji prowadzące postępowanie dokonały prawidłowej interpretacji i właściwie zastosowały art. 40 Prawa budowlanego. Nie jest dopuszczalne – zgodnie z art.40 ustawy Prawo budowlane - przeniesienie pozwolenia na budowę na inną osobę w przypadku, gdy działka, dla której to pozwolenie pierwotnie wydano uległa podziałowi, a nowy inwestor nie posiada prawa do dysponowania na cele budowlane wszystkimi działkami powstałymi w wyniku jej podziału."

Wynika z tekstu że jeśli inwestor był właścicielem działki przed podziałem i jest właścicielem wszystkich działek po podziale - zmiana jest nieistotna i nie wymaga pozwolenia na budowę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
a jak będzie w przypadku podziału działki, która była współwłasnością 4-ch osób, jedna z nich /za zgodą reszty/ dokonała rozbudowy o własny lokal, nie wykończyła go przed podziałem, i sądowy podział fizyczny na 2 osobne zbudowane nieruchomości nastąpił ? teraz każda z tych części jest na osobnej działce z innym numerem niż cala przed podziałem, na którą wydano pozwolenie / i już niezgodnej z minimalnym metrażem z MPZP/, nawet nadano już inne numery porządkowe...Czy w tej sytuacji inwestor części nie dokończonej może się starać o zamienny projekt budowlany ?

Powrót