Brak zwrotu wpłaty za towar

• Autor wątku Autor wątku MałyMat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MałyMat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Borykam się z takim problemem.

Jakiś czas temu (w 2013 roku) Znalazłem ogłoszenie na Allegro o sprzedaży towaru.

Jako że potrzebowałem większą ilość sztuk (niż oferował na aukcji) napisałem do sprzedającego zapytanie czy posiada taką ilość i jak ew. możemy sfinalizować transakcje.

Podałem że chce przesyłkę kurierem podałem swoje dane do wysyłki adres firmy.
Pan obliczył wszelkie koszty wraz z przesyłką i podał dane do wpłaty za towar i wysłkę.

Pieniądze wpłaciłem przelewem
Jako że jestem współnikiem spółki cywilnej i na koncie spółki nie było środków przelew zrobiłem ze swojego konta

Pan który był odbiorą też prowadzi firmę w formie spółki wraz z żoną
podał numer konta (nota bene teraz okazało się że jest to jego konto prywatne nie firmowe).

Towaru oczywiscie nie dostałem
Pisałem maile oczywiście zwodzili mnie że się auto zapsuło, że przesyłka dojdzie itd.

Do dzisiaj nie doszła.

W między czasie przesyłałem jemu mail że oczekuję zwrotu wpłaconej kwoty w terminie 14 dni inaczej będę zmuszony zgłosić sprawę na Policję lub Prokurature

Odpowiedz przyszła na ten mail od nich krótka: "Paczka niebawem do Pana dojdzie".

W Listopadzie tego roku
Po wysłaniu wezwania do zapłaty przez serwis Długi.info

Skontaktował się ze mną i wpłacił połowę kwoty jaką jemu przelałem

Jak się okazało nie miał towaru który sprzedawał tylko towar miał do niego przyjechać z Holandii z jakiejś licytacji.

Do dnia dzisiejszego wylałem mu chyba ze 200 sms że oczekuję na zwrot lub jednoznaczną odpowiedz że nie zamierza brakującej kwoty zwrócić.

Co w takim przypadku zrobić ?
Po pierwsze nie otrzymałem żadnej faktury ani paragonu czy też rachunku z zakup tego towaru.
Sprzedający sprzedał towar którego de facto nie miał
Zwrócił tylko połowę czyli wykazał niby dobrą wolę.

Kwota jaka została to 1000 zł + odsetki ok 200 zł

Proszę o podpowiedz

jch15 napisał:
W tym roku sprawa się przedawnia.

To się spiesz. Ponadto przyznanie się do winy - jakim jest częściowa spłata długu przerywa okres przedawnienia, który liczy się na nowo.

Powrót