Braki w dokumentacji medycznej - czy to może być wina lekarza?

• Autor wątku Autor wątku OutsiderKa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OutsiderKa

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, w dużym skrócie:
Przeszłam laparoskopię torbieli endometrialnej oraz usunięcie zrostów - taka była informacja operatora bezpośrednio po zabiegu (jak i w wypisie ze szpitala). Cytując lekarza: Udało się ocalić połowę jajnika.
W wyniku histopatologicznym wskazano jaka torbiel została usunięta oraz że jajowód był budowy prawidłowej. Zapytałam operatora co oznacza taki wynik histopatologiczny (sytuacja miała miejsce 3 miesiące po operacji, gdyż wynik histo początkowo nie wzbudził mojego niepokoju, dopiero jakiś czas po operacji skonsultowałam go z innym lekarzem i patomofrologiem, który badał pobrane wycinki i zgodnie odpowiedzieli, że musiał zostać usunięty cały jajowód lub jego część). Operator bez wahania odparł, że owszem, usunął jajowód, gdyz pozostawiony uległby zrostom... Zwróciłam mu uwagę, że w wypisie ze szpitala nie ma informacji o usuniętym jajowodzie, na co polecił mi udanie się do sekretariatu, gdzie miałam otrzymać opis zabiegu. Niestety opis mojej laparoskopii nie zawierał żadnej informacji na temat tego, w jakim stanie był jajowód oraz że go usunięto...
Dodam, że w wyniku zabiegu operacyjnego w loży jajnika powstał duży krwiak, czego operator nie skomentował po zabiegu.

Czy postępowanie lekarza mogło być prawidłowe? Dlaczego wypis ze szpitala oraz opis operacji nie mówi nic o usunięciu jajowodu? Czy tak powinna postępować placówka medyczna?

Czy to może być próba zatuszowania błędu?
Czy dochodzenie tutaj uszczerbku na zdrowiu przed sądem ma jakiś sens?

Pozdrawiam i liczę na Państwa pomoc.

Powrót