Brexit a małżeństwo z imigrantem

• Autor wątku Autor wątku Whosthatgirl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Whosthatgirl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Przeczytałam wszystkie wątki na ten temat, ale w żadnym noe znalazłam analogii do swojej sytuacji, dlatego postanowiłam napisać sama. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym przypadkiem lub zna odpowiedzi na moje pytania.

Jestem w związku z obywatelem Indii, który przebywa w Wielkiej Brytanii od 7 lat, od 3 już bez wizy. Z tego co wiem to złożył papiery o nadanie obywatelstwa, ale wciąż czeka na odpowiedź. Jego paszport został w ambasadzie razem z dokumentami (przynajmniej tak zrozumiałam).

Odwiedzam go mniej więcej raz na miesiąc, ale w związku z wyjściem Wielkiej Brytanii z UE może to być za chwilę niemożliwe. Udaliśmy się do prawnika zajmującego się sprawami imigrantów, który poradził oczywiście małżeństwo. Ja musiałabym na kilka miesięcy przenieść się tam, zamieszkać z nim i wspólnie musielibyśmy przejść całą procedurę udokumentowania, że jesteśmy w związku. Nie jest to wymarzony dla mnie scenariusz, ale rozważam to. Chciałabym jednak znac więcej szczegółów na temat tej procedury, ale aktualnie nie mogę skontaktować się z tym prawnikiem, dlatego może ktoś z Was udzieli mi odpowiedzi.

Jak długo trwają te procedury? Ile mamy na to czasu w związku z nadchodzącym brexitem? Wiem, że przyjeżdżając tam muszę mieć pracę, konto w banku i jakiś numer (ubezpieczenia?) i wtedy po miesiącu musimy zlozyc papiery, że mieszkamy razem jako para. Ale co dalej? Czy w tym czasie mogę przyjeżdżać do Polski i odwiedzać moją rodzinę? No i przede wszystkim czy po zawarciu małżeństwa możemy zamieszkać wspólnie w Polsce, czy też on będzie musiał mieszkać i pracować w Wielkiej Brytanii do czasu nadania obywatelstwa?

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi. Przyznał, że ze spotkania z prawnikiem wyszłam z pistką w głowie, a poza tym chciałabym zasięgnąć opinii kogoś, kto może mi to wyjaśnić po polsku.
Z góry dziękuję :)

chcesz wyjsc za maz kogos kogo odwiedzasz raz na miesiac nie rozumiejac perfekcyjnie jeyka w ktorym sie z nim porozumiewasz?
ty mozesz przyjechac do uk w kazdej chwili i nie musisz z nim brac slubu zeby tam zostac
musisz tylko miec prace i gdzie mieszkac i mozesz mieszkac w uk bez zadnego problemu
na ta chwile brexit jeszcze nie nadszedl a obywatele EU maja swobode poruszania sie.
na twoim miejscu nie wychodzilabym za maz,zawsze zdazysz to zrobic nawet 1 dzien przed brexitem w tym momencie totwoj facet jest w gorszej sytuacji niz ty jako obywatel EU
brexit jest przewidziany na marzec 2019 po co wiec sie spieszyc?uk nie moze zmienic zasad kazdy obywatel eu ma prawo przyjechac do uk w azdej chwili w odwiedziny do marca 2019 a z tego co dzis zostalo ogloszone prawdopodobnie ten stan przedluzy sie o kolejne 2 lata
malzenstwo nawet z obywatelem brytyjskim nie zmieni twojej sytuacji w obliczu nadchodzacego brexitu(sama mam meza rodowitego anglika wiec wiem dokladnie jak sprawy sie maja)
poczekaj az twoj facet dostanie brytyjski paszport tak jak twierdzi ze dostanie bo narazie ta cala sytuacja nie jest klarowna
dodam jeszcze ze miesiac wspolnego mieszkania to nie jest wystarczajacy czas aby angielski usc(register office)uznal wasz zwiazek za prawdziwy
mozesz narobic sobie problemow jesli nabiora podejrzen ze chcecie zawrzec udawane malzenstwo(normalnie ludzie nie biora slubu z ledwo znanym czlowekiem a niestety ty jezdzac do niego raz na jakis czas i rozmawiajac lamanym angielskim nie mozesz powiedziec uczciwie ze go znasz )
przemysl ta sytuacje,nie spiesz sie z decyzjami,nie obawiaj sie brexitu bo do niego jeszcze dluga droga

Z tego wszystkiego co napisalas wynika jedno - albo w ogole nie kontaktowalas sie z prawnikiem, albo nie ten prawnik nie ma 'zielonego pojecia o co kaman'.
Po pierwsze ten Twoj facet juz ma wielki problem gdyz przebywa w UK (jak napisalas) 3 lata bez waznej wizy...
Po drugie - w jakiej ambasadzie przetrzymuja ten paszport? Indyjskiej? Bedac w UK i wystepujac o obywatelstwo wysylasz paszport do Immigration Office a nie do swojej ambasady (sic!) ktora zreszta nie ma prawie nic wspolnego z nadaniem obywatelswa...
To tak jakby Polak starajac sie o obywatelstwo brytyjskie wyslal paszport do polskiej ambasady... W ambasadzie mozesz 'ogarnac' potrzebne papiery ktore pomoga Ci w zlozeniu wniosku o obywatelstwo itp.
Po trzecie - male szanse, ze dostanie to obyatelstwo, jesli pozostal w UK dluzej, anizeli pozwalal mu na to 'papier'.
Po czwarte - kazdy przypadek jest inny... nie mozna tracic nadziei...
Po piate, szoste, siodme itd. - jako 'immigration officer' z gory uznalbym Twoje starania jako 'fake'. Przynajmniej po tym,co napisalas. Piszesz, ze spotkalas sie z adwokatem, jednak nie byl w stanie Ci pomoc i podpowiedziec co masz robic - wg mnie - nigdy sie z nim nie spotkalas... Chcesz wziac slub 'tylko na papierze' - co z gory odradzam. Nawet jesli Twoj 'wybranek' wszysto zalatwi. Pamietaj - to nie jest tak, ze dzis bierzesz slub, podpisujesz papier, za pol roku czy rok rozwod i 'gra muzyka'... To tak nie dziala... Naprawde.

Powrót