Brexit a składki i staż pracy w Wielkiej Brytanii

• Autor wątku Autor wątku redsunset
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redsunset

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Dzień dobry.
Wysłałam pytanie do ZUS:
Jakiś czas temu pytałam w ZUS o transfer moich składek z Wielkiej Brytanii do ZUS w celu zasilenia mojego konta z ZUS. Otrzymałam informację że wystarczy jak o to będę wnioskować gdy będę się wybierać na emeryturę. W związku z planowanym tzw. Brexitem chciałabym ponownie zapytać o taki transfer bo obawiam się że gdy Wielka Brytania przestanie być członkiem Unii to będą takie operacje utrudnione.

Odpowiedź od ZUS:
informuję, że nie ma możliwości przetransferowania składek z instytucji zagranicznej do Polski (w celach świadczeń- emertalno-rentowych ) w światle obecnych przepisów prawa.
Do przyznania polskiej emerytury nie zostaną uwzględnione okresy zatrudnienia w Wielkiej Brytanii.
W sprawie nabycia uprawnień z tytułu ubezpieczenia w UE/EFTA proszę zwrócić się do instytucji ubezpieczeniowej danego kraju.

To jak to w końcu jest?? Kiedy się pozmieniały przepisy?
Czy mój staż pracy w Wielkiej Brytanii (2,5 roku) oraz składki tam zapłacone przepadną???

Z góry dziękuję za odpowiedź

Czegoś chyba nie zrozumiałaś. Z polskich składek będzie polska emerytura. Z brytyjskich składek będzie brytyjska emerytura. Składek się nie transferuje. Transfer dotyczy tylko przyznanych świadczeń (czyli np. pobierania brytyjskiej emerytury na polski rachunek bankowy).

Dzięki za odpowiedź.
Czyli w związku z Brexitem nic się w tej kwestii nie zmieni?
ok a ten staż pracy w W.Brytanii mogę liczyć do stażu lat pracy w Polsce? 2,5 roku to jednak sporo..przykładowo jeśli ma być 30 lat pracy w PL to po 27,5 roku mogę składać papiery zaznaczając że 2,5 roku przepracowałam w Anglii?

Powrót