Broń do samoobrony(pałki,kastetyitp)

• Autor wątku Autor wątku mucha_hobby
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mucha_hobby

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, nie wiem czy trafiłem do dobrego działu ale mam nadzieje, że tak. Mam bardzo ważne pytanie co do narządzi do samoobrony, a w szczególności do pałek teleskopowych i kastetów.
Czy pałkę lub kastet (lub coś innego (nie chodzi mi o gaz bo gaz można)) mogę mieć przy sobie w razie potrzeby do samoobrony? Na każdej stronie piszą co innego i już nie wiem. I co ważne od ilu lat takową broń można posiadać? Słyszałem że pałka zakończona ogumowaniem jest dozwolona bez żadnych uprawnień czy to prawda i czy te bez zakończeń też? A także czy taksamo dozwolone są pałki sztywne składane jak i te z takiego jakby drutu zginające się??

Proszę o odpowiedz to pilne
Z góry dziękuję
Pozdrawiam

P.S. Znalazłem jeszcze pistolety gazowe czy można je mieć bez zezwolenia? od ilu lat?

Pistolet gazowy można mieć bez zezwolenia od 18 lat. Natomiast wymienione inne narzędzia - absolutnie nie. To nie są narzędzia do samoobrony!

proponuję zacząć od lektury Ustawy o broni i amunicji.... jak przeczytasz na gro pytań będziesz już znal odpowiedź....

Bardzo dużo tego jest poza tym mało z tego rozumiem. Proszę o zwyczajne odpowiedzenie na moje pytania to bardzo ważne i pilne.

Pozdrawiam

A proste posty Pan rozumie?
No tak, na poziomie kastetów i pałek...

Nie można poprostu odpowiedzieć normalnie na pytania...

Można, ale nie trzeba. Nikt tu nikomu za odpowiadanie nie płaci, więc jak nie chc Ci się przeczytać ustawy, którą dostałeś w odpowiedzi, albo jej nie rozumiesz, to czekaj dalej, albo idź do prawnika, ale nie podbijaj co chwila wątku.

Dzięki wielkie ;/ sorry ale to nie moja wina że ni do końca rozumiem nie jestem prawnikiem a po to pisze na forum żeby nie iść do prawnika, a skoro aż tak ciężko wytłumaczyć w paru zdaniach ocb to po kiego wała jesteś na tym forum... i nie to że nie czytałem ustawy bo czytałem ale skoro aż taką ciężką sprawa jest odpowiedzieć na parę pytań to trudno... jesteś cholernie pomocny

natalie-s1959 napisał:
Pistolet gazowy można mieć bez zezwolenia od 18 lat.

Proszę podać mi podstawę prawną tej "głębokiej" myśli....
Wątpię, aby potrafiła Pani ją podać, ponieważ taka podstawa nie istnieje. Istnieje natomiast coś takiego jak "Ustawa o broni i amunicji" Dz.U.04.52.525 - Bro? i amunicja która jednoznacznie mówi, że na posiadanie broni gazowej niezbędne jest uzyskanie stosownego pozwolenia.
Proszę więc nie wprowadzać innych userów w błąd.

Co zaś się tyczy pytania założyciela tematu, to zgodnie z Ustawą o broni i amunicji:
Art. 4. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową;
2) broń pneumatyczną;
3) miotacze gazu obezwładniającego;
4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
a) broń białą w postaci:
– ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,
– kastetów i nunczaków,
– pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
– pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
b) broń cięciwową w postaci kusz,
c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej.

oraz:

Art. 9. 3. Miotacze gazu obezwładniającego oraz narzędzia i urządzenia, o których mowa w art. 4 ust. 1 pkt 3 i 4, można posiadać na podstawie pozwolenia na broń wydanego przez właściwego ze względu na miejsce stałego pobytu zainteresowanej osoby lub siedzibę zainteresowanego podmiotu komendanta powiatowego Policji, a w przypadku żołnierzy zawodowych - na podstawie pozwolenia wydanego przez właściwego komendanta oddziału Żandarmerii Wojskowej.

>i nie to że nie czytałem ustawy bo czytałem

To napisz, czego w niej konkretnie nie zrozumiałeś.

słuchaj...nie masz prawa posiadać jakiejkolwiek pałki...w szczególności nie masz prawa posiadać baseballa bo to jest karane...musiał byś mieć zezwolenie a przedewszystkim licencję baseballisty....śmieszne ale prawdziwe. Nie możesz mieć kastetu bo to jest broń biała, odradzam jakiekolwiek rury i tego inne rzeczy. to co ja ci doradzam to tak...masz prawo mieć pistolet gazowy bez zezwolenia od 18 roku życia, możesz mieć klucz...ale jaki..idź do sklepu z narzędziami i kup sobie jak największy klucz do śrub jaki tulko mają...efekt identyczny jak kij a nikt cię za to nie skaże bo to w końcu narzędzie pracy :) jak coś to zawsze możesz powiedzieć że miełeś kiedyś problem z zawieszeniem w samochodzie i żeby uniknąć ściągania auta na lawecie masz narzędzia żeby je naprawić na poboczu. możesz mieć...i to jest dobre...kij golfowy. nie trzeba mieć na niego zezwolenia a do samoobrony jest baaaardzo dobry...nie malże tak jak klucz, tylko że dłuższy. wżuć do bagażnika jeszcze parę piłeczek golfowych także jak coś to grasz w golfa amatorsko. to ci powinno wystarczyć. sam takie rzeczy woziłem w aucie także wiem ile znaczy bespieczeństwo podczas jazdy, zwłaszcze w dłuższe trasy ;) . pamiętaj też że musisz uważać..gdyż wiąże się też z tym wszystkim ustawa o obronie koniecznej...także nie wychodź do ludzi z kluczem albo z kijem golfowym i ich nie napie...lej od razu. masz prawo ich użyć jako narzędzia do samoobrony tylko wtedy gdy sam zostaniesz zaatakowany. miłego gromadzenia narzędzi w aucie. P.S. klucz doradzam mieć koło własnego siedzenia, najlepiej od strony drzwi...czasami trzeba szybko za coś złapać...znam to z autopsji. POWODZENIA. w razie dalszych pytań pisz :):brawo:

majk2707 napisał:
pamiętaj też że musisz uważać..gdyż wiąże się też z tym wszystkim ustawa o obronie koniecznej...

Zacznijmy od podstaw: co to jest "Ustawa o obronie koniecznej"? O ile znam polskie prawdawstwo, to takiej Ustawy NIE MA.
A tak ponadto sądzac z treści postu jest Pan wybitnym specjalistą od bezpieczeństwa i ochrony. Proponuję więc doszkolić się teraz z zasad poprawnej polszczyzny, oraz przede wszystkim ortografii...

caper1987 - skoro posiadanie wiatrówki jest dozwolone, to jej noszenie także. Miej jednak na uwadze, iż policjanci robią się nerwowi na widok broni na pasku u człowieka... Jeśli więc musisz coś takiego nosić, to miej to dobrze ukryte.

Nie jest to kółko ortograficzne :) także uwagę o poprawnej polszczyźnie Pani/Panie Miodek. Jeżeli chodzi o twoją ortografię to też pozostawia ona duuużo do życzenia. Co zaś się tyczy Ustawy o obronie koniecznej :) proszę bardzo...chodziło mi tu konkretnie o paragrafy pod które można się niestety podłapać wrazie nadużycia takowej :) chciałem to jakoś prosto wytłumaczyć. moderacja:P

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie jest to kółko ortograficzne
Mimo tego nie tolerujemy tu niepoprawnej polszczyzny, a Pana post jest także (delikatnie mówiąc) niegrzeczny.

Ostatnia edycja:
Powrót