Brutto - netto Niemcy

• Autor wątku Autor wątku BN81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BN81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam serdecznie. Chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda u naszych sąsiadów. Mam zamiar jechać do pracy na zachód i nie wiem jak obliczyć podatek.
Powiedzmy, że będę zarabiał 10 euro brutto. Jestem żonaty, bez dzieci. Ile dostane na rękę?

To troche zalezy, czy zona pracuje, czy bedzie z toba w Niemczech i jaka klase podatkowa dostaniesz.

Wrzuc do google haslo "brutto-netto-rechner", i podaj na poczatek klase podatkowa I (jedna z "najgorszych"), to kalkulator ci wszystko wyliczy, ale bedzie musial podac zarobki MIESIECZNE brutto a nie na godzine, bo tak sie tu tego nie liczy

Sporządziłem Ci tu dokładne wyliczenie przy pewnych założeniach; np. 40 godzin tygodniowo.
To wyliczanie netta od 10,- Euro na godz. nie wyda żadnego realnego wyniku; trzeba uwzględnić ilość godzin w miesiącu, a nie tylko jedną godzinę. Zakładam, że masz 30 lat i że podasz, że jesteś wyznania rzymsko/katolickigo, oraz, że dostaniesz kartę podatkową z klasą podatkow III, jako żonaty (o co musisz sam wystąpić). Zakładam też, że będziesz pracował 40 godzin tygodniowo = 160 godz. miesięcznie. Dlatego wyliczenie Twojego netta wygląda tak.

miesięcznie brutto 1.600,00 €

Potrącenia:
ubezpieczenie chorobowe 131,20 €
ubezpieczenie pielęgnacyjne: 22,80 €
składka emerytalna: 149,60 €
ubezpieczenie od bezrobocia 24,00 €

suma potrąceń podatków i składek ubezp.: 327,60€

na rękę po ptrąceniach:
miesięcznie netto 1.272,39€

Ostatnia edycja:
Może podam więcej informacji o sobie i pomożecie mi w wyliczeniach. Ogólnie tak, jestem katolikiem, ale czy musze płacić na Kościół u sąsiadów? Mogę tego nie robić? Mam 27 lat, jak już wspomniałem jestem żonaty, bez dzieci. Żona zostaje w Polsce, na własność działalność gospodarczą. Czy wyliczenia jakie podał poprzednik kwalifikują się pod moją osobę? I jeszcze jedno, co się stanie jak będę pracował ponad normę godzin? Jest to jakoś inaczej opodatkowane?

zeby nie placic podatku koscielnego musialbys oficjalnie zadeklarowac wystapienie z kosciola katolickiego (tzw. apostazja), co ew. bedzie sie wiazac z powiadomieniem twojej parafii w Polsce o tym fakcie.

Jesli zona zostanie w Polsce z wlasna dzialalnoscia, to trudno powiedziec, jaka to bedzie klasa podatkowa.

Nadgodziny moga doprowadzic do zwiekszenia progresji podatkowej, poza tym od nadgodzin trzeba placic potracenia na niemieckie "ZUSy",

Jezeli zona prowadzi w PL DG, to na pewno bedzie klasa podatkowa III, niezaleznie od jej dochodow. Aby moc sie rozliczyc razem z malzonkiem mieszkajacym w PL, wasze wspolne dochody, ale tylko z PRACY NAJEMNEJ, nie moga przekroczyc kwoty 8 tys. cos tam (nie chce mi sie sprawdzac dokladnej kwoty) euro brutto (oczywiscie w przeliczeniu na zlotowki). I teraz najwazniejsze. Z polskiego US bedziesz potrzebowal wypelniony druk EU/EWR. Nalezy zwrocic uwage, aby US wypelnil ten druk prawidlowo. Bez zwrocenia im na to uwagi, na pewno zrobia to zle. W przypadku prowadzenia DG, w rubryce wynagrodzenie musi byc wpisana kwota 0 (zero). Pozostale dochody (w tym z DG) wpisuje sie w inna rubryke. Dochody z tej innej rubryki nie maja wplywu na mozliwosc rozliczenia sie z malzonkiem w DE.

Powrót