Brytyjski paszport dla dziecka ---PROBLEM

• Autor wątku Autor wątku monis29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monis29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam,
mam problem z otrzymaniem paszportu dla dziecka. mala urodzila sie w kwietniu 2010 ...pierwsza aplikacja zostala zlozona w styczniu i odrzucona z powodu iz osoba podpisujaca nie rozpoznala dziecka znamy sie od 5,5 roku osobiscie i jest to emerytowany radca prawny , mam dokladny listktory wystosowal i nie ma slowa ze nas nie zna :( nastepna aplikacja i podpis menagera gp byl jak najbardziej poprawny.. i wtedy zaczelo sie szukanie dokumentow..cala lista do przeslania
ja z mezem jestesmy od 2003 roku w uk ciagle pracujac i bedac zarejestowanymi w HRMC do lipca 2010 nie bralismy zadnych zasilkow z JC czy HB, CT.. udowodnilam wszystko milej pani z IPS w listach z tych urzedow. i niestety dostalismy odpowiedz ze nie spelniamy warunow bo dostawalismy zasilek HB od 2006 roku do teraz ...:what:co jest niemozliwe bo oboje pracowalismy i nie kwalifikowalismy sie a po drugie Council to potwierdza prawdopodobie wogole nie popatrzyla na dostarczone dokumenty, a byl list od Council i wszystkie Council tax bill os 2006-2010, umowy z wczesniejszych wynajmow itd.... nie wiem co dalej z ta sprawa zrobic bo wszelkie dokumenty zostaly mi odeslane .. jakies pomysly.??

skup sie na ustaleniu czy twoje dziecko jest brytyjczykiem.
jaka wize mieliscie w 2003 roku?
jestescie zarejestrowani w HMRC jako kto? self-employed?pracownicy etatowi?
trudno powiedziec co zrobil IPS ale jesli dziecko jest brytjczykiem napisalbym odwalanie/skarge poki co do IPS, mozesz tez wyslac to samo do lokalnego MP (czesem sprawia ze sprawa zaczyna sie ruszac).
najlepiej napisz swoja historie pracy rok po roku, jakie masz dokumenty/wizy z home office wtedy bede mogl cos wiecej powiedziec. w tej chwili zbyt malo danych.

dzieki za odpowiedz :) w 2002-2003 to byly sezonowe prace.. w 2003 maz mial workin permit i pracowal i wciaz jako self-employed .. ja zarejstrowana zostalam w marcu 2004 wiec wciaz miescimy sie w granicach 5 lat legalnej pracy...
ja mialam tez self employed i pracowalam do 28marca 2010 kiedy przeszlam na maciezynskie, maz caly czas bez przerw self-employed do dzis..nie bralismy zadnych zasilkow z JC czy Councilu bo nasze wspolne dochody byly za wysokie. dopiero po urodzeniu dziecka 23kwietnia 2010 dokladnie 26lipca 2010 zglosilismy sie co HB, mam potwierdzenie z Council od kiedy bierzemy HB i ze w latach kwiecien 2005-lipiec 2010 nie skaldalismy zadnej aplikacji.. Oficer IPS wogole nie sprawdzil tego dokumentu i zadnego Council Tax bill za ten okres.. dokladnie motywujac ze ood 2006 do teraz pobieramy HB,co jest calkowita nieprawda i mam to na papierze :) mamy wszelkie dokumenty. stare umowy najmu, rachunki, rozliczenia podatkowe, list z council

skoro twoj maz pracuje jako self-employed od samego poczatku i tylko jako self-employed sugeruje bys uzyla jego papierow. wez 5 x rozliczenia podatkowe najlepiej zacznij od 2005 roku, statementy z banku za ten okres i skoro masz listy z councilui hmrc ze zasilkow nie pobieraliscie to wyslij i je.
i dolacz do tego list ze osoba ktora rozpatrywala twoja aplikacje podjela bledna decyzje poniewaz zasilkow nie pobieralas i ze masz stalego rezydenta poniewaz przepracowalas 5 lat jako self-employed na potwierdzenie czego dolaczasz to, to i to. dopisze ze jesli potrzebuja wiecej dokumentow bardzo chetnie je dostarczysz. napisz numer poprzedniego barcode i powiedz ze kasa zostala pobrana, nie oddali jej i ze chcesz by uzyli tej samej kasy.
ponizej dopisz ze kopie wysylasz do localnego MP i tak tez zrob. opisz problem idolacz korespondencje pomiedzy toba i IPS.
jesli masz te dokumenty nie widze powodu by IPS nie wydal paszportu. ewentualnie mozesz wyslac te papiery jako support do aplikacji NS do Home office i oni powinni odeslac potwierdzenie ze dziecko jest brytyjczyiem ale tutaj jest oplata w tej chwili chyba £88 i wzrasta do £94 w kwietniu.

dziekuje z porade :) wiem ze to glupio zabrzmi co to lokalny MP?? dodzwonilam sie do IPs i inny officer zaoferowal sprawdzenie dokumentow jeszcze raz...podal nazwisko i nr teamu, wiec moze tym razem juz nie bedzie z tymi dokumentami, nawet zaprzyjaznion radca prawny przegladajac wszystko nie dopatrzyl sie bledow z mojej strony... a On jako potwierdzajacy nasze dziecko zostal odrzucony bezpodstawnie .. chyba duzo nieprawidlowosci ktos w IPs popelnil ..

MP to member of parliament czyli parlamentarzysta wybrany w twoim okregu.
wiec wyslij im jeszcze raz niech sprawdza bo ja nie widze zadnego problemu. wyslij tylko papiery meza jesli masz wszystko, twoje beda tylko komplikowac sprawe a w zupelnosci wystarcza tylko jednej osoby.

dzieki wielkie :) oby 3x byl szczesliwy

powodzenia.
to jeden z powodow dla ktorych warto wyslac EEA3 o potwierdzenie stalego rezydenta, choc w twoim przypadku jest zapozno zeby udowodnic ze to dziecko jest brytyjczykiem. choc i tak warto wyslac ta forme tym bardziej ze jest za darmo i nikt nie wie kiedy moze sie przydac.

forme mialam poslac razem z meza ale ciagle nie mamy jego paszportu..teraz napewno rezydenture dopilnuje.. dzieki jeszcze raz :)

paszport otrzymalismy!!!!!!!!!! doslalam statment NIN i po dwoch dniach telefon ze aplikacja zaakeptowana zostala, paszport po nastepnych dwoch dniach dostalismy... inny urzenik wykonal swoje zadanie rzetelnie ... teraz sie tylko zastanawiam czy pisac skarge na tamta osobe bo podala falszywy powod odrzucenia aplikacji i dodatkowe koszty i nerwy... dziekuje za pomoc :D

Ja napisalbym nie tyle skargę co o zwrot pobranych pieniędzy. Opisz dokładnie co jakie papiery wyslalas za pierwszym razem kiedy aplikacja była odrzucona i za drugim kiedy została zaakceptowana (rozumiem ze to dokładnie te same dokumenty?) i napisz ze decyzja o wydaniu paszportu powinna zostać podjęta za pierwszym razem i ze zadasz zwrotu opłaty paszportowej. W innym wypadku będziesz szukać prawnika i dochodzić swoich praw przez sądem.
I zrób rezydenta, ja składałem o paszporty dla dwójki dzieci z rezydentem i żadnych kłopotów, wszystko bezboleśnie. Znajomi składali bez i zawsze cos I'm w IPS nie pasowało musieli dosylac dokumenty.

Ostatnia edycja:
wysylalam te same dokumentyza kazdym razem, tylko wciaz czekalam na NIN statment za lata ktore byly wymagane a na taki list czeka sie do 6 tygodni. wiec wciaz czekalam jak odrzucila aplikacje a do drugiej juz mialam..... rezydenta zrobie na jeslieni kiedy bede mial wiecej czasu i tak bardzo paszporty nie beda potrzebne :)

Mogli poczekac na list dluzej. Ten list byl potrzebny jak deszcz w maju ;)
Napisz o zwrot,nie masz nic do stracenia.

mogli mogli ale coz zrobic..... mysle ze aplikacja od samego poczatku byla skazana na porazke moze przez typowe trudne nazwisko corki po ojcu.... ale coz najwaznniejsze ze dopielam swojego :) nie mozna im popuscic :) bo i tak robia co chca
:D

witam, mam problem z paszportem UK dla syna. Jestem w UK od 2005 roku. Od tego czasu pracuje non stop legalnie. Na poczatku w 2005 zarejestrowalam sie w Home Office (Workers Registration Scheme). Pozniej zmieniajac prace nowi pracodawcy prosili mnie o te rejestracje. Dostarczalam im dokument z 2005 roku. Podczas aplikacji o paszport dla syna dostalam list z Passport Office ze nie udekumentowalam ze pracowalam legalnie w UK 5 lat przed urodzeniem syna (ur 2011) bo nie rejestrowalam sie w Home Office za kazda nowa praca. Ponoc byl taki obowiazek do 2011 roku (sprawdzilam na stronie gov.uk i maja racje). Skad mialam wiedziec o tym skoro moi pracodawcy (renomowane defacto firmy Unilever, GSK, P&G) nie wymagali tego ode mnie ?? Dodam ze nie pracowalam przed 2011 rokiem w zadnej firmie dluzej niz rok. Czy to oznacza ze nie mam prawa do paszportu dla syna? Dostarczylam im wszystkie payslipy, P60, P45, bank statements i umowy o prace. Nigdy nie pobieralam zasilkow.
Dodam jeszcze ze w 2010 dostalam legalny kredyt na mieszkanie .....
Dzieki za komentarze.

Brak wrs oznacza tyle ze dziecko nie urodzilo sie brytyjczykiem. Biuro paszportowe ma racje, moja opinie bazuje na informacjach ktore podalas.

Niestety, jezeli zmieniles pracodawce i u zadnego nie przepracowales pelnego roku to powinienes byl odnawiac WRS . Odnawianie WRS bylo bezplayne.

Ja wiem ze powinnam odnawiac WRS - sprawdzilam juz to online - i moje pytanie nie tego dotyczy.
Dotyczy ono natomiast tego czy po tylu szczegolowo udokumentowanych latach pracy w UK, placaniu podatkow i NI, nie pobieraniu zasilkow, brak WRS decyduje o legalnosci calego mojego pobytu w UK?
Czy stanowi to o "nielegalnosci" mojego pobytu i mojej pracy?
Gdyby tak bylo nie dostalabym kredytu na mieszkanie.
Jesli tak to moje podatki tez byly nielegalne?
A jednak byly wziete ..
Jednym slowem czy brak kolejnych WRS moze stanowic o nielegalnosci pobytu?
Gdzie udac sie z tym pytaniem? Moze Home Office?

Odpowiedz brzmi , Tak. Takie byly restrykcje do krajow A8 w tamtym okresie, jezeli chodzi o legalnosc zatrudnienia. Samo oplacanie podatkow czy tez skladek na unezpieczenie nie oznacza legalnosci zatrudnienia.

Bank nie sprawdzal legalnosci twojego zatrudnienia i wrs nic nie ma do kredytu. Nie spelnilas podstawowego warunku zatrudnienia i zaden urzad nie powinien uznac ci lat pracy az do maja 2011.
Co za tym idzie jak juz wspomnialem twoje dziecko nie urodzilo sie brytyjczykiem wiec o paszporcie mozesz zapomniec. W maju 2016 roku bedziesz mogla wystapic o rejestracje dziecka jako obywatela.

Powrót