BTE małe podsumowanie

• Autor wątku Autor wątku MaxB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kolega principium jest z jakiejś FW albo sam nie wie, co pisze. Jedno i drugie dyskwalifikuje go jako "doradzacza".

Witam
Udało mi sie ustalić podstawowe dane:
1. BTE jest z dnia 19-06-2013,
2. Data nadania klazuli 02-08-2013
3. Wszczęcie egzekucji 3-06-2014

Teraz jestem na etapie kompletowania dokumentów czyli umowy, potwierdzenia przelewów innej korespondencji.

Czytając uzasadnienie z sądu załączonego do BTE. Bank wnosił o zasądzenie odsetek karnych (w wysokości 4 krotności stopy lombardowej) do dnia zapłaty. Sąd przychylił się do tego wniosku iż karne odsetki mogą być do dnia klazulii BTE. Po tym okresie mają być ustawowe.
Na szybko w exellu sprawdziłem iż bank w przypadku odsetek rozpędził się tz. zawyżył.
Jednak może mieć to związek z tym iż w okresie jak zacząłem nieregularnie płacić raty to nie wiem jak oni je księgowali.
Porównałem też kwotę zadłużenia która wynika z moich notatek to wg mnie spłaciłem więcej kapitału.
Ostatnia rata wg notatek była w dniu 10-05-2009

Czyli roszczenie powinno stać się wymagalne w całości najpóźniej w okolicach września/października 2009 r., a więc w dacie wystawienia bte było już przedawnione prawie o rok.

Z tego co piszesz jest podstawa do złożenia powództwa opozycyjnego wraz z wnioskiem o zabezpieczenie poprzez zawieszenie egzekucji.

Zastanawiam się nad słabymi stronami mojego rozumowania. Czy jest możliwe by bank nie przypilnował tak ważnej rzeczy?
Próbuję sobie przypomnieć: czy ktoś do mnie dzwonił w tej sprawie - a dzwoniła ich windykacja. Może coś powiedziałem co mogło być uznane za uznanie długu.
Ja wiem że on jest ale czy to jest dowód? Przeglądam korespondencję czy może coś wysłałem czym mogli by się podeprzeć.
Czy mogę Was prosić o więcej informacji o uznaniu długu? Może przepisy, orzeczenia?

Edit: Nawet jak rozmowa byłaby nagrywana i powiedziałbym że wiem o takim długu to czy to jest dowód? Czy w takim razie w sądzie nie powinni pokazać (odsłuchać) nagrania?

Piszę kolejnego posta ponieważ mam kolejne pytanie.
Sprawa dotyczy kredytu zawartego w marcu 2008 z GetinBank. Przypominam sobie że podpisując umowę podpisałem druk iż poddaję się egzekucji przez Getin Bank.
Jednak oni przekształcili się. W związku z tym czy możliwe jest powołanie się iż dochodzone roszczenie jest przez inny podmiot (temu nie składałem orzeczenie o poddaniu się egzekucji). Wyrok: II CSK 345/2011

Nie, każdy BANK, może o klauzulę na bte wystąpić.

Witam
Przeczytałem cały artykuł :
Jakie zachowanie może zostać potraktowane jako uznanie długu?

W moim przypadku na pewno nie uznałem długu przez:
zawarcie z wierzycielem ugody dotyczącej roszczenia,
częściowe spłacenie długu (o ile oczywiście z okoliczności sprawy nie wynika, że dłużnik kwestionuje pozostałą część długu),
zapłata odsetek od należności stanowiącej dług,
prośba o odroczenie terminu płatności,
prośba o umorzenie całości lub części długu,
ustanowienie zabezpieczenia,
potwierdzenie salda.

Jednak dopuszczam możliwość iż podczas rozmowy telefonicznej w konsultantem mógł on zadać pytanie o możliwość rozłożenie należności na raty. Mogłem udzielić odpowiedź twierdzącą. Tego się obawiam.

Jednak każda z tych opcji nie pociągnęła za sobą jakiegokolwiek przelewu.
Co robić?

Witam
Otrzymałem kilka odpowiedzi. Nie chciałbym pomylić odpowiedzi. Mam walczyć?

Wszystkiego Najlepszego dla Wszystkich w Nowym Roku.

Witam Was
Czy możecie napisać czy są jakieś przepisy regulujące kwestię odsetek. A mianowicie.
Dlaczego wierzyciel do momentu wydania klauzuli BTE naliczał odsetki podwyższone natomiast sąd po nadaniu klauzuli obniżył je do ustawowych?

Z założenia, że do dnia wypowiedzenia umowy obowiązują odsetki umowne, a po tym dniu już tylko ustawowe, bo nie można stosować treści wypowiedzianej umowy.

Jest to dosyć dyskusyjna koncepcja, ale coraz śmielej stosowana. Trzeba się z tego cieszyć!!!

Czy mogę prosić o przykładowe orzeczenia. Chciałbym podnieść ten argument.

Nie ma na to orzeczeń (ew. poszukaj na portalu orzeczeń), bo to bardzo dyskusyjna koncepcja. Po pierwsze dlatego, że wypowiedzenie umowy w cale nie oznacza jej "unicestwienia", a więc pewne kwestie pozostają w mocy. Po drugie sąd nie ma prawa niczego robić w klauzuli, tylko nadaje lub oddala, a dalsza obrona należy do dłużnika w ramach skargi opozucyjnej.

rafal_26 napisał:
Jest to dosyć dyskusyjna koncepcja, ale coraz śmielej stosowana. Trzeba się z tego cieszyć!!!
Jak na razie to odsetki ustawowe są wyższe od maksymalnych umownych :)

Są wyższe od pewnego czasu, ale przez ostatnie lata były znacznie niższe, a bte kolegi nie jest z wczoraj.

Oczywiście że wiem, tylko tak zwrociłem uwagę na dzis :)

MaxB napisał:
Witam
Udało mi sie ustalić podstawowe dane:
1. BTE jest z dnia 19-06-2013,
2. Data nadania klazuli 02-08-2013
3. Wszczęcie egzekucji 3-06-2014

Teraz jestem na etapie kompletowania dokumentów czyli umowy, potwierdzenia przelewów innej korespondencji.
To jeszcze zrób tak.
Idź do sądu i zrób kopie wszystkim dokumentów znajdujących się w aktach sprawy o nadaniu klauzuli wykonalności na BTE. Tam będą wszystkie istotne informacje.

Powrót