Bte po umorzeniu komornika

• Autor wątku Autor wątku sylwusia3610
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzięki Bogu za to forum :brawo:. Myślałam, że dobrzy ludzie to gatunek wymierający.

Albo przeciwnie, coś co powoduje przypływ dzikiej furii :D.

Droga Pani. Usuwam Pani te posty bo jest to reklama kancelarii.
A to jest niezgodne z regulaminem.
Chcący znajdą, a znający problem nie potrzebują.

Tak, przepraszam najmocniej.

Witam! Nie wiem co to jest BTE. Proszę-wyjasnijcie mi, o co chodzi. Dziekuję z góry!

Bankowy tytuł egzekucyjny - najprościej mówiąc jest to zabezpieczenie dla banku udzielającego kredyt. W umowie kredytowej są dokładnie opisane konsekwencje i koszty jakie poniesie osoba, która zaprzestanie spłacania kredytu, określone tam są kroki i termin w którym bank wystąpi do sądu o wyegzekwowanie pożyczonych pieniędzy. B.t.e. ułatwia dochodzenie roszczeń przez bank w momencie gdy klient nie spłaca kredytu. Po nieskutecznych monitach i wypowiedzeniu umowy kredytowej bank wystawia b.t.e. i kieruje go do sądu o nadanie klauzuli wykonalności. Gdy sąd wyda postanowienie o nadaniu klauzuli b.t.e staje się podstawą do egzekucji długu przez komornika.

witam,
bardzo proszę o pomoc, ponieważ szukam i nie mogę znaleźć odpowiedzi:

w marcu 2009 zmarł mój tata ( od 2002 nie mieszkalismy razem) w sierpniu 2012 br. otrzymałam wezwanie do zapłaty w ramach spadku po ojcu. getin sprzedał idea bankowi dług z 2001 r. poprosiłam o przesłanie wszystkich dokumentów dot. danego długu. otrzymałam jedynie ksero umowy z informacją, co do tej pory zostało spłacone. dług nie był spłacany od 2002 r. Z uwagi na zgon ojca komornik umorzyl postępowanie.

W związku z powyzsza sprawa mam pewne pytania:

- czy poporsic o przesłanie wszystkich dokumentów dot. egzekucji?
- czy od momentu umorzenia egzekucji z powodu zgonu, przedawnienie liczy się 3 lata od umorzenia? nawet przy bte? czy 10 ? i od jakiej daty?

bardzo proszę o pomoc

Witam i proszę o pomoc.... jak dobrze pamiętam w latach 2004 lub 2005 zaciągnąłem kredyt w kwocie 10,000 zł w Lukas Banku. W 2005 r. sprawa trafiła na wokandę Sądu Cywilnego. W dniu 02.01.2006 r.zgodnie z klauzulą wykonalności Komornik Sądowy rozpoczął pobieranie w ramach egzekucji komorniczej. Około 1 miesiąca temu otrzymałem pismo od komornika o zakończeniu postępowania wobec mojej osoby z uwagi na zaspokojenie w całości wierzyciela tj .odsetki ustawowe itd.Dokładnie w dniu wczorajszym otrzymałem pismo od komornika ,że z podstawą egzekucji (Bankowym Tytułem Egzekucyjnym Credit Agricole) wszczyna wobec mojej osoby kolejne postępowanie dot. tego samego już spłaconego kredytu chodzi o zaległość 8.000zł (z uwagi na odsetki karne).Mam pytanie czy z uwagi na zakończenie postępowania nie musi odbyć się kolejna sprawa nadająca nową klauzulę wykonalności dot. tych odsetek( w pismie podają datę tą z 2006 r), czy obecny Credit Agricole mógł bez żadnego pisma od razu wysłać sprawę do komornika (byłem w stanie spłacić ten dług bez komornika gdyż nie miałem jeszcze zajęcia)czy w tej sprawie nie nastąpiło już przedawnienie odsetek(pomijając toi dzwoniłem do CA i powiedzieli ,że ta sprawa jest już zakończona)a tu od razu komornik.Co teraz można z tym tak rozsądnie zrobić????czy mogą teraz żądać ode mnie tych odsetek na stary tytuł wykonawczy banku którego już nie ma(Lukas BanK)?:-x

1. co było w pierwszym tytule (czy były te odsetki, czy nie);
2. co przysłał komornik - DOKŁADNIE;

W jakim pierwszym tytule? A komornik przysłał... Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji...Zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego:Bankowy tytuł egzekucyjny Lukas Bank SA we Wrocławiu z dnia 07.07.2005 sygn.akt zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 01.02.2006 ..Postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 30.01.2006 sygn akt.... zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 01.02.2006 rok w którym zasądzono od dłużnika na rzecz wierzyciela odsetki zaległe w kwocie.... Należność główna wraz z odsetkami ustawowymi została spłacona w kwocie 25 tys,gdzie kredyt wynosił 10 tys a odsetki 15 tys... Po spłaceniu i po otrzymaniu od komornika postanowienia o zakończeniu egzekucji z uwagi na całkowite zaspokojenie wierzyciela otrzymałem pismo odnośnie spłaty odsetek karnych...

Rozumiem, że pierwotnie wniosek egzekucyjny dotyczył WYŁĄCZNIE należności głównej.

Obecnie wierzyciel w oparciu o KOLEJNY wniosek wszczął dalszą egzekucję.

Warto w tym miejscu wskazać, że w takiej sytuacji roszczenia o odsetki "najprawdopodobniej" uległo przedawnieniu.

Dlatego też, aby uwolnić się spod egzekucji, należy wezwać bank do odstąpienia od egzekucji z uwagi na przedawnienie należności ubocznych NIE objętych pierwotną egzekucją, co nastąpiło (przedawnienie) po upływie 3 lat od dnia wydania przez sąd postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności na bte.

Jeśli bank nie odstąpi od egzekucji wnieść powództwo przeciwegzekucyjne z żądaniem pozbawienia tytułu wykonawczego w części dotyczącej należności odsetkowej obecnie egzekwowalnej wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu prawomocnego zakończenia postępowania.

Podstawą żądania jest treść art. 125 kc (kodeks cywilny). "Jeżeli stwierdzone w ten sposób roszczenie obejmuje świadczenia okresowe, roszczenie o świadczenia okresowe należne w przyszłości ulega przedawnieniu trzyletniemu."
Oraz art. 840 i nast. KPC (kodeks postępowania cywilnego).

A czy bank mógł wysłać takie prawdopodobnie ,, oświadczenie,, o zajęciu mi wynagrodzenia do komornika i komornik na tej podstawie może zająć mi wynagrodzenie .gdy skontaktowałem się z komornikiem i zapytałem się go czy ta podstawa egzekucji jest właściwa z 2006 r jeśli on już ją zakończył to nic nie nie odpowiedział kazał dzwonić we wtorek i oświadczył,że jest to bardzo skomplikowana sprawa. W tytule egzekucji jest klauzula z 2006 r. A jak miesiąc temu dopiero zakończyła się moja egzekucja komornicza dot.tej sprawy to odsetki karne,które oni teraz chcą mogły sie przedawnić,bo nie wiem za bardzo od kiedy to się liczy...

Aha i jeszcze jedno czy bank CA nie musiał mnie poinformować ,że mam rzekomą zaległość typu odsetki karne,tylko od razu oddał sprawę do komornika?

Ostatnia edycja:
witam, a ja mam problem z Polbankiem. Po nie płaconej w terminie umowie kredytu hipotecznego dostalam propozycje porozumienia,ponieważ wplaciłam dużą kwotę i które podpisałam w lutym 2012. W koncowym punkcie porozumienia jest haczyk, o ktorym jak sie teraz okazalo nie ma żartow. Chodzi o to,ze jeśli nie wplacę kwoty umówionej w terminie do 29 każdego miesiąc automatycznie porozumienie jest nie ważne i bank wraca do starej umowy i może żądać kwoty pierwotnego kredytu wraz z odsetkami. Sprawę bank oddał do komornika i mam teraz 7 dni na odpowiedz- skarga na czynności komornika, albo zażalenie na postanowienie o nadaniu bte klauzuli wykonalności. O wymówieniu porozumienia nie powiadomiono mnie listownie-dowiedziałam się o tym telefonicznie, jak zadzwoniłam w sprawie raty. Opóżnienie było dosłownie kilkudniowe, a w tej chwili nie mam żadnych zaleglości w planie z porozumienia. Czy mogę się jakoś obronić, czy już kompletna kaplica, porozumienie rozwiazane praktycznie ustnie naprawde może być nieważne?

Ostatnia edycja:
Pozostaje jedynie droga dogadania się z nimi wskazując na bezzasadność wypowiedzenia. Dokładniej na nieracjonalność tej czynności i czynienie ze swojego prawa pożytku sprzecznego z jego społeczno gospodarczym przeznaczeniem. Ewentualnie dodając, że owa ugoda i takie jej sformułowanie narusza cel ugody.

Jeśli to nie poskutkuje, to powództwo przeciwegzekucyjne z żądaniem pozbawienia wykonalności bte, gdyż sprawa jest ugodzona, a ugodę wypowiedziano bezprawnie. Oczywiście wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego.

Natomiast skarga na klauzulę, czy skarga na komornika niczego nie zmieni.

Dziękuje za odpowiedz, ale na wszelki wypadek złożyłam jeszcze skargę na komornika i skargę na klauzulę, ponieważ wiem, że przeciwegzekucyjne kosztuje nie mało( ponoć 5% i nie wiem,czy od kwoty głównej, czy kwota główna +odsetki+koszty). Myślę nad tym, ale nie wiem, czy mogę zwrócić się do sądu o zwolnienie z kosztów sądowych. A są ku temu podstawy, bo utraciłam dochody,ponieważ musiałam zawiesić działalność gosp. z powodu nie płacenia przez kontrahentów i kryzysu w branży. Mam jeszcze jedno pytanie czy termin na złożenie powództwa opozycyjnego jest nieograniczony w czasie, czy mamy na to miesiąc?

1. czy sąd panią zwolni, nie dowie się pan z forum, tylko do sądu składając stosowny wniosek;
2. czy tak ciężko wklepać kpc do googla?? w tej sytuacji - art. 840 § 1 pkt 2 kpc nie ma ograniczenia czasowego z art. 841 kpc;

Jednak nie rozumiem, co pani chce osiągnąć przez klauzulę lub skargę na komornika?

Klauzula dotyczy jedynie kwestii formalnych, a kwestie merytoryczne, jak ugoda i odroczenie płatności, są rozpoznawane przy powództwie opozycyjnym.
Skarga na komornika tylko kwestie komornika, a nie stosunek wierzyciel dłużnik...

Powrót