Bte po umorzeniu komornika

• Autor wątku Autor wątku sylwusia3610
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ile osób, tyle teorii, ale być może, potrzebuję potwierdzenia od osoby wiarygodnej, a z tego co zdążyłam zauważyć jest Pan taka osobą. Tak też myślałam, jeśli chodzi o termin powództwa opozycyjnego, dlatego się z nim wstrzymuję czekając na odpowiedź z banku. Aczkolwiek uzyskałam telefoniczna poradę od adwokata, że jest to miesiąc.
Jeśli chodzi o skargę na komornika,to dotyczyła opłat i istnienia porozumienia. A jeśli chodzi o klauzulę nie byłam powiadomiona o istnieniu BTE -bank mnie wprowadził w błąd, że podpisując porozumienie czyli do 27.02.2012 nie wystawił BTE i klauzuli, natomiast BTE wg informacji od komornika wystawione przez bank 28.08.2011, a klauzula 20.12.2011 r. Czyli Porozumienia jakby w ogóle nie było. Mam natomiast telefony z banku, że oni nie zgadzają się z moimi argumentami i jak im wpłacę bardzo dużą kwotę ( nierealną dla mnie oczywiście) to wycofają sprawę od komornika nie podając żadnych warunków jak reszta spłat miałaby wyglądać.

Powództwo warto złożyć łącznie z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych, zawsze w razie czego może je pani w każdej chwili cofnąć.

Natomiast środki wniesione przez panią nie będą miały jakiegokoliwek skutku (zamierzonego).

Czyli podnieść wszystkie zarzuty odnośnie uchybień banku, z naciskiem na fakt zatajenia porozumienia i nie czekać na odpowiedź banku? W międzyczasie złożyłam skargę do Rzecznika PO i do UOPKiK. Czy jest sens złożenia jeszcze skargi do KNF?

W pani rozumieniu "sens" jest, bo być może bank mając tyle organów "nad głową" odpuści, co często się zdarzało.

Natomiast prawnie skuteczne, i zapewniające rozwiązanie sprawy zgodnie z PRAWEM i bez liczenia na czyjeś widzi mi się, będzie pozbawienie wykonalności tyt.

ok rozumiem, ale jeszcze jedno spędza mi sen z powiek, bowiem w tej chwili nie mam zaległości z porozumienia, jestem na bieżąco, ale jak zabezpieczyć te kwoty, które wpłacam do 29 każdego miesiąca na konto banku, żeby to nie zostało zaliczone na poczet jakiś opłat, które bank określi np. opłata egzekucyjna, albo opłata dodatkowa i wg nich nie jest to kwota na poczet porozumienia.
W piśmie do nich określiłam 7 dni na danie odpowiedzi, bo naraża mnie to na bardzo dotkliwe straty finansowe, ale czy mogę jeszcze wyegzekwować od nich szybką odpowiedź, albo przynajmniej wykorzystać fakt, że dzwonią, a nie chcą udzielić mi pisemnej odpowiedzi. Czy jest na coś takiego jakiś paragraf, który mogę wykorzystać. Nadmieniam, ze pokusiłabym się nawet o prokuratora, jeśli byłaby prawna możliwość, bo telefony z banku są bardzo podnoszące ciśnienie, gdzie podkreślają, że oni nie mieli nigdy obowiązku powiadomienia mnie na piśmie o tym, że porozumienie już nie istnieje, żeby wpłacić żądaną przez nich kwotę, albo jeszcze lepiej, że nie mieli ze mną kontaktu od 2011 roku ( tylko nie wiedzieć jakim cudem w 2012 roku zostało podpisane porozumienie).

Przepis jest w prawie cywilnym, a sytuacja nazywa się "powaga rzeczy ugodzonej" i określamy to jako peremptoryjna przeszkoda prawna. Innych podstaw nie ma.

Co do telefonów podnoszących ciśnienie, to można żądać zaniechania kontaktu powołując się na zakaz złośliwego niepokojenia. Skoro pani stanowisko jest x, a banku y, nie ma sensu kontaktować się (z punktu widzenia logiki), aby powtarzać swoje stanowisko. Oczywiście jeśli te kontakty są nadmierne, a nie raz na miesiąc dwa.

Zarzuty NIWECZĄCE ( peremptoryjne )- kończą postępowanie z formalnego powodu, jeśli są prawidłowo podniesione, jak konkretnie ma się to do mojej sprawy? Nie jestem pewna,czy dobrze to rozumiem. Czy mam to podjąć w powództwie czy w piśmie do banku?

Mam prawomocny wyrok sądu II instancji, Pozbawienie wykonalności BTE w całości. Czy muszę wystąpić do sądu o klauzulę wykonalności?

pielucha napisał:
Mam prawomocny wyrok sądu II instancji, Pozbawienie wykonalności BTE w całości. Czy muszę wystąpić do sądu o klauzulę wykonalności?
tak, ale składasz wniosek o wydanie odpisu wyroku ze stwierdzeniem jego prawomocności,

Ja mam odpis tego wyroku na którym jest pieczątka, że wyrok jest prawomocny

Bardzo bardzo Panu dziękuję. Dla mnie nie znającej prawa to problem.

Powrót