BTE prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku rob9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rob9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,w 1999 roku dałem się namówić na kredyt dla kogoś(młody i głupi) oczywiście jak to w życiu bywa ten ktoś nie spłacał.Spłaciłem ale nie wszystkie(było ich kilka) nie miałem już możliwości.Przez parę lat był spokój ,pierwsze zajęcie do pracy przyszło w 2007 r.,zarabiałem najniższą krajową więc po czterech latach tj. w 2011 komornik umorzył egzekucję.Do dzisiejszego dnia nic w tej sprawie się nie dzieje,w najbliższym czasie mam możliwość zmienić pracę z większym dochodem .Moje pytanie brzmi czy jak bank w tym lub przyszłym roku przypomni sobie o mnie i ponownie skieruje do komornika,czy to jest przedawnione? jaka jest możliwość obrony? .Na zajęciu widniało:
Postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 26 05 2000r sygnatura akt XV CO,zaopatrzony w klauzulę wykonalności
BTE z dnia 08 03 2000,zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 01 06 2000r.

Czytam forum i mam mętlik w głowie jakiego okresu przedawnienia od umorzenia egzekucji komorniczej dotyczy ten zapis.
proszę o opinię i pomoc.

Jeśli ktokolwiek jeszcze uruchomi to BTE, pozostanie Ci wytoczyć powództwo przeciwegzekucyjne. Na wszelki wypadek sobie załóż konto w e-sądzie i tam sprawdzaj czy nie masz przypadkiem jakiegoś nakazu na siebie. Bo to że ktoś to będzie próbował ściągnąć to tylko kwestia czasu. Broni Cię wtedy zarzut przedawnienia.

czy dobrze rozumiem,że mimo że było postanowienie sądu ,to okres przedawnienia w tym przypadku wynosi trzy lata od umorzenia ostatniej egzekucji?zastanawiam się jeszcze dlaczego tego kredytu nie widać w bik,widzę tylko te trzy które spłaciłem,chciałem w bik-u sprawdzić czy może został sprzedany a jego nie ma,może nie było zgody na przetwarzanie albo coś,to dawno było i nie pamiętam.

To nie było postanowienie sądu w tym sensie. To była klauzula wykonalności. Zadzwoń do banku. Może czegoś się dowiesz. Ale ja bym sobie dał spokój. Tylko sprawdź sobie e-sąd

witam,dziękuje za odpowiedzi,jeszcze jedna sprawa,czy egzekucja komornicza umorzona w 2011r.uprawomocniła się jeżeli info o umorzeniu przyszło do zakładu pracy a nie do mnie?chodzi o to ,że czytałem że okres trzy letniego przedawnienia, trzeba liczyć od uprawomocnienia się umorzenia egzekucji.

Powrót