budowa na działce bez sąsiada

• Autor wątku Autor wątku mutos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mutos

Użytkownik
Odpowiedzi
222
Dzień dobry.
Czy możliwe jest rozpoczęcie budowy domu na działce, która nie graniczy z żadną działką na której stoi zabudowanie?

Jeżeli dostaniesz warunki zabudowy, to tak.

W takim razie czy można dostać warunki zabudowy na działce, która nie graniczy z żadną działką na której stoi zabudowanie?
Pytam bo słyszałem, że jest prawo zakazujące tego. Prawo które ogranicza swawolną rozbudowę wsi/miast na terenach gdzie jeszcze krajobraz nie został zaśmiecony zabudową ludzką.

Ostatnia edycja:
Wystarczy ze następna jest zabudowana

Czyli jeżeli wokół mojej działki nie ma działki z zabudową to nie dostanę warunków zabudowy, tak?

Nie musi być działka przylegająca. Analizę urbanistyczną wykonuje się w szerszym zakresie.

Łukasz_SM napisał:
Nie musi być działka przylegająca. Analizę urbanistyczną wykonuje się w szerszym zakresie.

Chciałbym uniknąć rozproszenia budowlanego w okolicy mojej miejscowości. Zauważyłem, że nowe, pojedyncze budynki jednorodzinne powstają w miejscach, gdzie do tej pory był krajobraz bez zanieczyszczeń ingerencją ludzką. Rozumiem chęć przyszłych właścicieli mieszkania w dzikim miejscu ale tym tokiem działania zaraz nie będzie w ogóle tych dzikich miejsc.

Czy mam szanse na działanie prawno-administracyjne, tak aby zahamować taki proceder w mojej i sąsiadujących gminach.

Marne masz szanse Szkoda twojego czasu Proponuje zmienić zainteresowania i nie próbować szkodzić ludziom Podejrzewam ze sam nie masz skrawka własnej ziemi

Myślałem, że jestem na forum prawnym a nie forum czasopisma "Przyjaciółka".

Czy mogę prosić o merytoryczną odpowiedź.

Dostałeś odpowiedz. Jeżeli jest miescowy plan zagospodarowania przestrzennego, to wtedy można budować się zgodnie z jego zapisami. Jeżeli taki plan nie jest ustalony, to właściciel terenu musi wystąpić o warunki zabudowy. Jeżeli takie warunki zostaną wydane, to nic ci do tego. Wydający warunki sprawdza, czy zabudowa na danym terenie zgodnie z prawem jest dozwolona czy nie

Lovor napisał:
eżeli takie warunki zostaną wydane, to nic ci do tego. Wydający warunki sprawdza, czy zabudowa na danym terenie zgodnie z prawem jest dozwolona czy nie

Czyli dobrze rozumiem, że nie mam możliwości skontrolowania jako osoba postronna czy organ (gmina) zadziałał zgodnie z prawem i wydał zgodną z prawem decyzje o warunkach zabudowy?

Moje pytanie było dosyć ścisłe (przynajmniej tak mi się wydaje. Być może ułożyłem je dosyć niefortunnie bo się na tym nie znam): Czy w Polsce (nie w gminie, nie w powiecie) istnieje prawo zakazujące przekształcenia działki rolnej na budowlaną, jeżeli wokół niej są tylko działki rolne?

PS. Nie ma planu zagospodarowania przestrzennego.

Powrót