Budowa pojazdu wolnobieżnego elektrycznego

• Autor wątku Autor wątku Paszczak22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paszczak22

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam.
Mam pomysł na budowę pojazdu elektrycznego wolnobieżnego przeznaczenia transportu bliskiego. W skrócie chciałbym zakupić auto niezarejestrowane w kraju (np. tico, lub inne miejskie) wyjąć silnik spalinowy i włożyć elektryczny. Żeby ułatwić sobie życie z przepisami bo wiem, że zmiana konstrukcyjna wymaga zmiany homologacji a tą bedzie ciężko uzyskać chce ograniczyć jego prędkość do 25 km/h a wtedy to może być pojazd wolnobieżny a takowego nie trzeba rejestrować a można ubezpieczyć i poruszać się po drogach publicznych. I tu mam pytanie czy mogę zbudować taki pojazd na podzespołach fabrycznego modelu i używać jego nr VIN w celu ubezpieczenia. Czy tak zbudowany pojazd faktycznie pozwala na poruszanie sie po drogach publicznych zgodnie z prawem? Czy wystarczy do tego prawo jazdy kat. B? Czy mogę mieć problem by ubezpieczyć takie auto? Czy wymagane jest jakieś badanie które zakwalifikuje taki pojazd jako pojazd wolnobieżny?

Ostatnia edycja:
Po co tak kombinować zrób sobie tego malucha, czy Tico elektrycznego. U mnie na xxx jest maluch elektryczny zrobiony, zarejestrowany jako specjalny. Badania musi przejść waga, hamowanie i inne, później po badaniach dołożysz co będzie trzeba. Jego prędkość max to około 140 jak dobrze pamiętam, przyspieszenie ;]. Jak ograniczysz się do wolnobieznego w razie szkody będzie większy zawsze problem.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Pojazdy wolnobieżne nie podlegają rejestracji, z wyjątkiem ciągników rolniczych.

Powrót