budowa szaletu , wychodka drewniaego koło domu

• Autor wątku Autor wątku szantkiewicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

szantkiewicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Potrzebne jest jakieś zezwolenie na wybudowanie drewnianego wychodka , szaletu inaczej kibelka , do załatwiania się ?
W ziemi kopię się dziurę głęboką na 1.5 metra i to przykrywa szaletem , kibelkiem drewnianym ... Koszt utrzymania domowego WC wynosi mnie 2 zł na dzień co daje na miesiąc 60 zł a na rok to już 720 zł. Nie jest to mała sumka jak za sam WC .

Ostatnia edycja:
Budowa takiego wychodka to dodatkowe koszty. Proponuję postawić wiadro np. w toalecie (bo w końcu i tak nie będzie używana ze względu na koszty) a wiadro można opróżniać na koniec dnia w muszli klozetowej (i robić tylko jedno spłukanie) co zaoszczędzi ok 95% kosztów. A jak się zapcha to przepchać.

Jezeli dzialka jest twoja to mozesz.
Inna sprawa, ze nie wiem jak obliczyles te 2zl dziennie.

Regand napisał:
Jezeli dzialka jest twoja to mozesz.

Amortyzacja muszli i kupno co jakiś czas nowej szczotki ustępowej trochę podbija wynik.

Regand napisał:
To proste . Liczę zużycie wody i ścieków . Spłukując WC liczą Mi za wodę i za ścieki . Idziesz siku - spłukujesz , robisz " kuku" spłukujesz 2x . Teraz to pomnóż przez sumę ilości "siku" i " kuku" ( wciągu 24 godzin) razy pojemność zbiornika . Wychodzi 2 zł dziennie .

To nie rób sobie "kuku" tylko "kaka" będzie taniej bo wodę spuścisz tylko raz :-D

To jakiś żart?

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem co jest dziwnego w oszczędzaniu? NIe każdy chce płacić miesięcznie 60 zł za nic ...

To co Ty masz biegunkę non stop czy 15 osób w rodzinie, 60 zł za miesiąc za sam kibelek? Ja za 4 osobowa rodzinie place miesięcznie 110 zł w tym pranie, prysznic, kibelek i podlewanie ogródka plus ścieki.

Średnia cena 1 m3 (1000l) wody w Polsce to około 10 zł, dodatkowo ścieki 3 razy tyle czyli wychodzi na to że zużywasz 3000 l wody do spłukiwania miesięcznie?

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót