budynek gospodarczy na zgłoszenie - określenie wjazdu na działkę

• Autor wątku Autor wątku mopek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mopek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Niedawno złożyłem w Starostwie zgłoszenie budowy budynku gospodarczego (15m2). Właśnie otrzymałem postanowienie wzywające do uzupełnienia braków. Jednym z nich jest "określenie wjazdu na działkę, wraz z przedstawieniem sposobu połączenia działki z drogą publiczną".

Jak to "określenie" powinno wyglądać? Jakiś opis czy rysunek?

Działka jest niezabudowana, w drugiej linii. Z drogi gminnej prowadzi do niej działka o szerokości 5m z przeznaczeniem na drogę dojazdową, w których mam 1/8 udziału. Zjazd z drogi gminnej jest zrobiony zgodnie z przepisami. Wszystkie te tereny to aktualnie łąki. Część oznaczona jest jako zabudowa mieszkalna, część zabudowa zagrodowa, część rolna.

gryffinian napisał:
Tak. Wykonane przez projektanta.

Kurcze, nie ma innej opcji? Chciałem postawić prosty blaszak na zgłoszenie, a wychodzi że i tak musiałbym robić projekt budowlany drogi. Może głupie pytanie, ale czy nie ma szansy, żeby przeszedł opis że takowa działka jest przewidziana pod drogę?

BTW. Czy budynek gospodarczy, który w zgłoszeniu ma służyć do składowania narzędzi rolniczych musi mieć dostęp do drogi?

gryffinian napisał:
A w ogóle MPZP w tej gminie dopuszcza jakąkolwiek zabudowę na tej działce?

Tak. Jest to dokładnie teren zabudowy zagrodowej i MPZP określa co i na jakich zasadach można postawić.

Swoją drogą to miało być kolejne pytanie, ale skoro już mówimy o MPZP to w postanowieniu poproszono mnie także o podanie koloru dachu i elewacji. Niby proste blaszk = srebrny. Ale pan ze Starostwa powiedział że MPZP na pewno określa jakie kolory można zrobić. Sprawdziłem ten zapis w MPZP:

Przepis prawny:
8 ) wykończenie elewacji budynków –tynk, kamień naturalny lub sztuczny, cegła, klinkier, drewno,
9 ) pokrycie dachów –materiały ceramiczne lub ich imitacje, drewno; dopuszcza się stosowanie dachów pokrytych trawą.
10 ) kolorystyka elewacji idachów budynków:
a ) ściany –biel, jasne odcienie kremu ibeżu; dla elementów drewnianych –nieokreśla się,
b ) dachy –czarny, grafitowy, czerwony, brązowy, zielony; dla elementów drewnianych dopuszcza się naturalny kolor drewna.

Czy to oznacza że nie mogę postawić blaszaka, ponieważ jego elewacja nie będzie wykonana z materiałów i w kolorze jak wyżej?

Ostatnia edycja:
Kurcze, nie ma innej opcji?
Kurcze, no nie ma. Z tego co piszesz to masz tylko pas gruntu, z przeznaczeniem na drogę. Ktoś to musi tam wrysować i opisać to jak należy, a ten zjazd wypadałoby jeszcze uzgodnić z zarządcą drogi (czyli w gminie). A bez choćby najprostszego projektu zjazdu gminy nie bardzo chcą rozmawiać o tym. Pomijam już fakt, że masz tylko 1/8 udziału we współwłasności.

Czy budynek gospodarczy, który w zgłoszeniu ma służyć do składowania narzędzi rolniczych musi mieć dostęp do drogi?
To nie stricte budynek, a nieruchomość ma mieć dostęp do drogi publicznej.

Czy to oznacza że nie mogę postawić blaszaka, ponieważ jego elewacja nie będzie wykonana z materiałów i w kolorze jak wyżej?
Wyrwałeś opis z kontekstu. Nie wiem jakich budynków dotyczy - mieszkalnych czy wszystkich.

Ostatnia edycja:
gryffinian napisał:
(...) zjazd wypadałoby jeszcze uzgodnić z zarządcą drogi (czyli w gminie). A bez choćby najprostszego projektu zjazdu gminy nie bardzo chcą rozmawiać o tym.
Zjazd z drogi gminnej na ten pas, który ma być drogą jest. Wszystko legalnie z lokalizacją zjazdu, pozwoleniem na realizację i zajęcie pasa drogowego. Obyło się bez projektu zjazdu.
gryffinian napisał:
To nie stricte budynek, a nieruchomość ma mieć dostęp do drogi publicznej.
Rozumiem. I jest w tym sens. Przy czym, moja działka była wydzielana w 2020 i przy wydzieleniu nowej działki oczywiście musi mieć ona dostęp do drogi publicznej. I to zapewnia ta 1/8 udziału w tym "pasie gruntu". Oczywiście zawsze to jest tylko założenie, bo tej drogi często wtedy jeszcze nie ma, ale tak to się odbywa. I teraz wynika z tego że przy podziale starostwo zgodziło się na taki dostęp do drogi publicznej, a teraz już takiego dostępu nie zaakceptuje? :(
gryffinian napisał:
Wyrwałeś opis z kontekstu. Nie wiem jakich budynków dotyczy - mieszkalnych czy wszystkich.
Tamte punkty zaczynają się od tego ustępu:
Przepis prawny:
5.W terenach 1-2RM obowiązują zasady kształtowania zabudowy (z zastrzeżeniem ustaleń zawartych §9ust.2):

Dotyczy zatem wszystkich nowych budynków. (§9ust.2 Dotyczy istniejącej już zabudowy)

Zjazd z drogi gminnej na ten pas, który ma być drogą jest.
Zjazd to połączenie pomiędzy tą drogą, a drogą gminną.

Wszystko legalnie z lokalizacją zjazdu, pozwoleniem na realizację i zajęcie pasa drogowego. Obyło się bez projektu zjazdu.
To dobrze dla Ciebie. Pozostaje kwestia naniesienia tego na mapę.

I teraz wynika z tego że przy podziale starostwo zgodziło się na taki dostęp do drogi publicznej, a teraz już takiego dostępu nie zaakceptuje?
Starostwo chce, żebyś miał to zaznaczone na mapie, dołączonej do zgłoszenia oraz kwestię zjazdu. Zapytaj się w starostwie o co konkretnie chodzi czy wystarczy sama mapa z zaznaczonym zjazdem czy chcą mieć dodatkowo opis czy też projekt samego zjazdu. Przy zjazdach przepisy niestety nie są precyzyjne.

Dotyczy zatem wszystkich nowych budynków. (§9ust.2 Dotyczy istniejącej już zabudowy)
Zatem musisz dostosować do mpzp.

Powrót