Bukmacher żąda selfie z dowodem

• Autor wątku Autor wątku neah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neah

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Hej, nie wiem czy to odpowiedni dział, jeśli nie to sorry :P

Mam pytanie, gdyż po raz pierwszy spotykam się z czymś takim - założyłem konto na portalu z zakładami bukmacherskimi (polski, legalny, nie wiem czy można podawać nazwę?). Wysłałem skany dowodu osobistego, nr rachunku bankowego, dane itp. jednak dostałem maila, iż "W związku z uzasadnioną wątpliwością co do realnego użytkowania Konta Gracza i zgodnie z procedurą bezpieczeństwa, mam obowiązek przeprowadzić dodatkową weryfikację"

Kazali mi wysłać zdjęcia kolorowe dowodu (nie skany) oraz zdjęcie selfie z dowodem w dłoni. Czy oni mogą żądać czegoś takiego? Pierwszy raz słyszę by ktoś wymagał selfie z dowodem. Trochę się obawiam co oni z tym zrobią, albo co się może stać w przypadku wycieku danych... Na stronie portalu nie znalazłem informacji że mogą o coś takiego prosić.

Poza tym - nie napisano co to za "uzasadnione wątpliwości", a osoba z rzekomego "Działu weryfikacji" podpisała się imieniem (na dodatek zdrobnieniem), bez nazwiska. Czy nie musi podawać swych pełnych danych?

Możesz udać się do siedziby i tam potwierdzić tożsamość.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

No nie będę jechał przez pół Polski. Poza tym moje pytanie było inne - czy bukmacher ma prawo żądać takich zdjęć oraz czy osoby które kontaktują się ze mną muszą podawać swoje imie i nazwisko czy mogą pisać tylko imieniem albo wręcz bezosobowo np "Obsługa klienta firmy xxx"

Wysłałeś im skan swojego dowodu osobistego i się tym wcale nie martwisz co oni mogą z nim zrobić. Natomiast zdjęcie twojego dowodu z tobą obok już budzi duże obawy. Gdzie tu sens? Oczywiście że mogą tego wymagać o cię proszą. Ich strona, ich warunki. Ty natomiast nie musisz się z tym zgadzać. I możesz zrezygnować z ich usług. Nie ma tu żadnego przymusu.

Zdjęcie dowodu jest mniej wiarygodnym "zabezpieczeniem", ktoś go może skraść albo po kryjomu cyknąć fotki. Natomiast tzw selfie z dowodem w ręku jest raczej o wiele "pewniejszą" metodą weryfikacji jeśli ktoś np chciałby otworzyć konto bankowe i wziąć pożyczę na czyjeś nazwisko albo coś takiego...

Na jakiej podstawie mogą wymagać takiego "selfie" z dowodem w ręku? Powołują się bodaj na ustawę o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy i terroryzmowi (haha, jestem terrorystą...) ale chyba w ustawie nie ma napisane, że mogą takich rzeczy wymagać, jedynie chyba zdjęcia dowodu?

Owszem mogę zrezygnować ale sprawa jest taka że wpłaciłem już środki na konto na portalu. Nie mogę ich wypłacić z powrotem zanim nie dokonam aktywacji konta. Czy jeśli zrezygnuję z ich usług nie aktywując konta stracę te środki czy muszą je mi wypłacić?

Nie wiem w jaki sposób selfie , dowodem ma być bardziej niebezpieczne od samego skanu dowodu. Serio sądzisz, że którykolwiek bank otworzy konto na selfie z dowodem?

Powrót