Buty NIKE na allegro

• Autor wątku Autor wątku uzytkowniczkaallegro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uzytkowniczkaallegro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,
mam problem z butami NIKE kupionymi na allegro. Pierwsza paczka podobno zaginęła i sprzedawca zaproponował, że albo odda pieniądze, albo odda 30% kwoty i wyśle te same buty ponownie, więc zgodziłam się na tę drugą opcję. Sprzedawca zapewniał, że wyśle pieniądze na moje konto i że paczka została wysłana. Od tego momentu (minęły już 2 tygodnie) nie dostałam ani pieniędzy ani numeru przesyłki, o który prosiłam w mailach, ale sprzedawca już nie odpisuje... Ostatnio podobno Urząd Celny zatrzymał jakieś podróbki i zaczynam się obawiac, czy te buty też nie zostały zatrzymane... Co prawda sprzedawca zapewniał, że buty są oryginalne, poza tym cena była niewiele niższa od ceny tych butów dostępnych na stronie firmowej nike. Nie mam numeru paczki, bo sprzedawca nie odpisuje, telefon jest nieczynny ale sprzedawca ma ponad 100 pozytywnych komentarzy, czyli chyba jednak do kogoś te buty dochodzą. Niestety strona przedmiotu została przeniesiona do archiwum... Co powinnam w takiej sytuacji zrobic, poczekac jeszcze czy podjąc jakieś kroki?

Firma allegro dba o bezpieczeństwo swoich klientów i jeśli jest coś nie tak, to zwracają Pani koszt zakupionego produktu, a sami wszczynają postępowanie ze sprzedawcą.

Mam taką nadzieję :( Co prawda jeszcze poczekam na te buty, bo wiem, że taka paczka idzie długo, ale dziwi mnie to, że nie wysłali mi numeru przesyłki i w ogóle nie odpisują już na maile. Pieniędzy też nie zwrócili (tzn. tych obiecanych 30%). I jeszcze zestresowała mnie ta sytuacja z butami zatrzymywanymi przez UC, bo w artykułach jest napisane, że jak paczki idą z Azji, to to są podróbki, a moja właśnie idzie z Azji (konkretnie z HongKongu) ale sprzedawca zapewniał, że buty są oryginalne... zaczynam się bac, że jeśli sprzedawca kłamał, to buty zostaną skonfiskowane a ja nie otrzymam zwrotu pieniędzy.

Zamówienia z Tajwanu, HongKongu i innych azjatyckich miast są zazwyczaj nieoryginalne. Na przyszłość odradzam zakup.

Tylko, że słyszałam, że nawet te buty ze sklepu internetowego Nike są wysyłane z Azji, więc myślałam, że jednak mają tam jakieś fabryki. Zwłaszcza, że sprzedawca zapewnia o oryginalności obuwia. Ja nawet nie wiem jak sprawdzic, czy są oryginalne, czy nie, jeśli w ogóle przyjdą, bo na razie to nawet nie miałam jak sprawdzic. Poczekam jeszcze, dziś wysłałam sprzedawcy kolejnego maila, więc może odpisze, choc wątpię. Jak nie będzie nadal odpisywał, to zgłoszę sprawę do allegro.

martyna szpaczek napisał:
Firma allegro dba o bezpieczeństwo swoich klientów i jeśli jest coś nie tak, to zwracają Pani koszt zakupionego produktu, a sami wszczynają postępowanie ze sprzedawcą.

Możesz to rozwinąć?

W przypadku jakiegoś wykroczenia lub oszustwa na allegro, np. Zakup przedmiotu, który nie doszedł do klienta, osoba kupująca może złożyć zażalenie do allegro, wtedy serwis oddaje pieniądze poszkodowanemu, a sam wytacza postępowanie przeciw sprzedającemu.

martyna szpaczek napisał:
W przypadku jakiegoś wykroczenia lub oszustwa na allegro, np. Zakup przedmiotu, który nie doszedł do klienta, osoba kupująca może złożyć zażalenie do allegro, wtedy serwis oddaje pieniądze poszkodowanemu, a sam wytacza postępowanie przeciw sprzedającemu.
Sama wymyśliłaś te głupoty? ;-)

Raz stałam się ofiarą błędnego zakupu, złożyłam zażalenie do allegro i otrzymałam zwrot pieniędzy więc radziłabym sobie darować ;)

To co w końcu powinnam zrobic bo już nie wiem :D

Kupiłam 8 lipca, najpierw paczka zaginęła (zakładałam właśnie pierwszy wątek odnośnie tej zaginionej paczki) i ok. połowy sierpnia dowiedziałam się od sprzedawcy, że paczka zaginęła i ustaliliśmy, że oddadzą mi 30% kwoty jaką wpłaciłam i wyślą raz jeszcze takie buty. Nick sprzedawcy 'katarzynaoutfit'.

Wiem, że jest coś takiego jak Program Ochrony Kupujących, ale chyba mogę zgłosic nieotrzymanie towaru dopiero po 30 dniach od dnia wysyłki po raz drugi towaru, tak? Czyli jeszcze mam poczekac?

Mniej więcej, tam jest napisane co prawda, że w ciągu 30-120 dni od daty zakupu można złożyc wniosek, ale nie opisanej takiej konkretnej sytuacji, gdy ja po upływie 30 dni zgodziłam się jednak na ponowną wysyłkę.
Poza tym jest napisane, że program nie obejmuje towarów, które zginęły z winy przewoźnika a właśnie 1 paczka zaginęła na poczcie...

loco1 napisał:
Skąd ta pewność?
Zacznij od policji.
Oczywiście pewności nie mam, ale wtedy otrzymałam numer przesyłki, no i sprzedający ma ponad 1000 pozytywnych komentarzy, także myślę, że raczej nie oszukuje z wysyłaniem paczek. Poczekam jeszcze na ich odpowiedź, jak nie odpowiedzą to zgłoszę sprawę.

Witam serdecznie,
Mam ten sam problem. Pani podająca sie za katarzynaoutfit sprawia ogromne problemy ze zwrotem pieniędzy za buty zakupione w jej sklepie przez portal Allegro. Poniewaz nie wiem jak mam juz z nia rozmawiać czy istnieje możliwość abyśmy sie skontaktowały osobiście w sprawie tego pseudo sprzedawcy? Bardzo prosze o kontakt mailowy, moze razem dojdziemy do jakiegoś rozwiązania. Pozdrawiam :)

Powrót