Buty!!! PILNE!!!!

• Autor wątku Autor wątku welenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

welenka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!dokonalm zakupu obuwia sportowego za cene 219 pln...poniewaz jestem przezorna..zachowalm paragon. Po 2 miesiacach uzytkowania tych butkow, w srodku zrobila sie dziura..poprostu wielka dziura! posiadajac paragon, poszlam wiec dop sklepu zlozyc reklamacje..Wybralm forme protoklu.piszac wymine obuwia na nowe.. otrzy,malam swistek..ze 10 wrzesnia mialm sie zglosic do sklepu po odboir...dzis wrocilam z pracy czekala na naie paczka PRIORYTET..otworzylam a tam byly moje buty..jak rowniez opinia rzeczoznawcy "...stwierdzono ze w czesci piety w prawej polparze doszlo do przetarcia materialu podeszwkowego na skutek wytworzenia miejscowego zwiekszonego tarcia spowodowanego zbyt duza SUWLIWOSCI stopy wewnatrz cholewki.Jest to nie zamierzone uszkodzenie mechaniczne powstale podczas uzytkowania, ktore nie podlega reklamacji klientowskiej! w zwiazku powyzszym brak jest podstaw do uznania zgloszonej reklamacji obuwia na niezgodnosc towaru z umowa..W oparciu o opinie rzeczoznawcy sklep oddala reklamacje" Teraz mam pytanie...co dalej?? w butach chodzilam sporadycznie a wedlug opinii rzeczoznawcy zle chodze..Czy moge sie odwolac od tej opini? udac sie do sklepu ponownie i zazadac ponownego spisania protokolu?prosze o pomoc..

dodam jescze ze buty zakupilam 27.02.07 i zanioslam do rklamacj 27.08.07

Jeżeli jak piszesz buty zakupiłaś 27.02.2007r. wadę stwierdziłaś 2 miesiące później więc 27.04.2007r. a reklamację złożyłaś 27.08.2007r. to nie przysługuje Ci reklamacja z uwagi na przekroczenie terminu jej zgłoszenia tj. 2 miesięcy - art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002r. (Dz. U. z 2002r. Nr 141, poz. 1176 ze zm.) W twoim przypadku od stwierdzenia wady do jej zgłoszenia w reklamacji upłyneło 4 miesiące.

Jeżeli te daty są ujęte w protokole reklamacji to jest po sprawie a jeżeli nie to proszę zwrócić się do właściwego ze względu na zamieszkanie Rzecznika Praw Konsumenta lub założyć sprawę cywilną z powołaniem biegłego który wyda opinię odnośnie butów.

Dziekuje za tak szybka odpowiedz!!! :) Jednak jestem laikiem, i nie rozumiem pewnej kwestii..kupujac buty pan sprzedawca powiedzial ze mam rok gwarancji na nie..?dziura w bucie zrobila sie po 2 miesiacach i od tego czasu nie byly noszone bo sie nie nadaja do chodzenia..reklamacje zlozylam po pol roku dlatego ze nie bylo mnie w polsce....Tzn ze co? mam tylko 2 miesiace aby reklamowac buty? W protokole nie napisalm kiedy papec pekl,bo byl to gotowy formularz ze sklepu..w ktorym trzeba bylo wypelnic dane osobowe,co sie stalo z butami i opis niezgodnosci towaru z umowa. drufa sprawa jest to ze nie rozumiem dlaczego buty mi przyslali do domu skoro mialam je odebrac osobiscie? to znaczy ze co? ze wlasciciel sklepu okazal sie tak "mily" i nie chcial mnie fatygowac ponownym przyjazdem do ich sklepu? :D

1. Gwarancja przysługuje wtedy gdy został wydany druk gwarancyjny określający prawa kupującego oraz obowiązki gwaranta, termin gwarancji itp. - Dział III Gwarancja Jakości; Kodeks Cywilny

2. Tak jest, przysługuje tylko dwa miesiące do złożenia reklamacji niezgodności towaru z umową od stwierdzenia tej niezgodności wg. ustawy którą podałem wyżej.

3. Sprzedawca mówiąc że jest rok gwarancji plecie bzdury (jak większość sprzedawców w polsce). Jeżeli do towaru nie ma dołączonej karty gwarancyjnej to nie ma żadnej gwarancji tylko uprawnienia z wyżej cytowanej ustawy konsumenckiej - 2 lata. A nawet jeżeli jest gwarancja to nie wyłącza ona uprawnień konsumenta do dochodzenia swoich roszczeń właśnie z tej ustawy konumenckiej.

4. Zapis o 2 miesiącach jest tak naprawdę trochę niedopracowany, gdyż w niektórych sytuacjach można poprostu skłamać kiedy wada powstała i w ten sposób dochować terminu. Dlatego pytałem czy w protokole podała Pani terminy. Jeżeli nie to spokojnie można dalej dochodzić swoich roszczeń.

"Dział III Gwarancja Jakości; Kodeks Cywilny" nie ma tu zastosowania, ponieważ nie dotyczy sprzedaży konsumenckiej.

[cytat="Kaziutek"]"Dział III Gwarancja Jakości; Kodeks Cywilny" nie ma tu zastosowania, ponieważ nie dotyczy sprzedaży konsumenckiej.[/cytat]

Ups :ooo:
Człowiek uczy się całe życie, ale to fajnie bo co by to było jak bym wszystko umiał :help:
Dzięki Kaziutek masz słuszną rację. Gwarancję w tym przypadku reguluje art. 13 ustawy "konsumenckiej" jw.

Powrót