Buty z allegro

• Autor wątku Autor wątku madoox30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madoox30

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam. Moja znajoma zakupiła używane buty z allegro, określane w opisie jako w stanie bardzo dobrym, bez wad ukrytych, bez PRZETARĆ. W drodze licytacji kupiła je za niecałe 80 zł.
Po dostarczeniu przesyłki okazało się że buty na szwie z tyłu są przetarte(pęknięte-jest w nich na pięcie dziura). Na zdjęciach(średnio wyraźnych) buty były z boku, przodu, jednakże nie było zdjęcia butów z tyłu. Dostała też maila ze zdjęciami dodatkowymi butów-oczywiście bez widoku tylnej częsci obuwia.
Oczywiscie chciała oddać buty na co sprzedająca nie chce się zgodzić, twierdzi że kupująca sobie coś ubzdurała i że buty są bez wad. Po kilku mailach sprzedająca stwierdziła ze moja znajoma może sobie zgłaszac sprawę na policje, ponieważ i tak nic jej nie zrobią, jest chora po wypadku i nigdzie w razie wezwania się nie stawi. Sprzedająca ignoruje problem, pisze (niewykluczone że doskonale wiedziałą jak zareaguje policja) żeby nie straszyć jej policją bo to ponoć(wedle niej) przesada.
Znajoma poszła na policję, tam zaś powiedzieli jej że to dla nich sprawa cywilna nie karna(286 KK) bo towar doszedł i że oni nie przyjmą zgłoszenia i nie będzie postępowania.
Może i kwota nie jest specjalnie duża , ale wydaje mi się że wedle takiego myślenia moge sprzedać na allegro nowy samochód za 5 tyś zł(odpowiednio opisując a wysłać model za 200 zł w skali 1:40). Lub też kazdą rzecz używaną i nie zamartwiac się specjalnie że np z żelazka się leje albo że w rower w stanie świetnym(w opisie) ma krzywe koła.
Mogę zamieścić link do aukcji, jesli ktoś potrzebuje, aby zobaczyć opis. Prosze o sugestie jak odzyskac pieniądze za wadliwe buty.

znajoma powinna pomysleć, czy opłaca się rozpętywać awanturę i poświęcać swój czas dla 80 złotych ? ? ?

PS. swoją droga nigdy bym nie wpadł na to że ktoś może chcieć chodzić w używanych przez kogoś innego butach...... i jeszcze płacić za nie ? ? ?

[cytat="BOHO"]znajoma powinna pomysleć, czy opłaca się rozpętywać awanturę i poświęcać swój czas dla 80 złotych ? ? ?

PS. swoją droga nigdy bym nie wpadł na to że ktoś może chcieć chodzić w używanych przez kogoś innego butach...... i jeszcze płacić za nie ? ? ?[/cytat]
Najpewniej się nie opłaca, tylko nie interesuje mnie opłacalnośc a strona prawna problemu. Poza tym niech kilkaset osób dziennie zrezygnuje z odzyskania swoich pieniędzy tylko dlatego ze się nie opłaca "robić szumu", uzbiera się dość pokaźna kwota.
W kwestii używanych butów...sam też bym nie chodził, ale są ludzie i ludziska, bogaci i biedni, zamożni i mnniej zamożni, więc nie mnie oceniać kupno używanych butów. Poza tym kupując w sklepie przymierzane buty kupujesz ptraktycznie buty używane.

[cytat="madoox30"] Poza tym kupując w sklepie przymierzane buty kupujesz ptraktycznie buty używane.[/cytat]

zupełnie jak samochód w salonie, do którego wsiadło kilkanaście osób.... masz rację - wszędzie te używane rzeczy.....

[cytat="BOHO"][cytat="madoox30"] Poza tym kupując w sklepie przymierzane buty kupujesz ptraktycznie buty używane.[/cytat]

zupełnie jak samochód w salonie, do którego wsiadło kilkanaście osób.... masz rację - wszędzie te używane rzeczy.....[/cytat]
...kolega nie ma nic do powiedzenia w temacie, więc może szkoda żeby sobie nabijał ilośc postów- w poście założonym przeze mnie. To nie jest pytanie dotyczące tego czy używane, czy nie, tylko problemu z allegro.

[cytat="madoox30"]
...kolega nie ma nic do powiedzenia w temacie, więc może szkoda żeby sobie nabijał ilośc postów- w poście założonym przeze mnie. To nie jest pytanie dotyczące tego czy używane, czy nie, tylko problemu z allegro.[/cytat]

no i skucha!
ja po prostu stawiam na zdrowy rozsądek.... i bajki jak to wszyscy kupujemy używane buty jakoś mnie nie przekonują.... ja kupuję nowe..... może to kogoś szokuje, ale tak po prostu jest...

i nie mam też nic przeciwko temu aby moderator wyzerował mi ilość postów - po prostu ten aspekt mnie nie interesuje...

PS. a w temacie - jeżeli już ktoś podejmuje śmiałą decyzję o zakupie używanych butów, to raczej powinien oczekiwać całkiem normalnych śladów ich użytkowania, czyli obtarć, zarysowań, czy przetarć..... można to dosyć łatwo wywnioskować poddając obserwacji swoje stare buty..... no niestety - używanie butów z reguły oznacza chodzenie w nich przez tzw.użytkownika, a to wiąże się z określonymi, wymienionymi powyżej skutkami.... wobec tego pretensję, że używane buty wyglądają jak buty używane, można traktować według mnie, jedynie jako akademicką zagadką logiczną.... 8) pozdrawiam....

http://www.allegro.pl/item281567824_281567824.html ,
ja nie widzę tutaj nic o dziurze w tyle buta wielkości 20groszówki. Na zdjęciach w mailu też nic nie było- bo zdjęcia nie były robione z tyłu.
BOHO no bo Ty jesteś po prostu rozsądnym i mądrym chłopakiem:). Ale mnie interesuje strona prawna sprawy, nie zaś Twoja opinia na temat noszenia nowych czy używanych butów. Nie obraź się, ale powinieneś raczej pisać dla "Pani domu' lub "Przyjaciółki", bo tam się rady typu "kupuję nowe a nie używane buty" przydają:))))))))).

[cytat="madoox30"]
BOHO no bo Ty jesteś po prostu rozsądnym i mądrym chłopakiem:)
Cytat:

a dziękuję.... 8)

Powrót