Buty

• Autor wątku Autor wątku Kroonix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kroonix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,mam problem ,mianowicie w czerwcu zakupiłem buty w sklepie siatkarza . Butach grało mi się bardzo dobrze,jednak nie dawno sie one rozwaliły . Sprzedawca stwierdził że to pęknięcie cholewki przy czubkach obu butów (odklejanie czubków ) . Jednak moja reklamacja nie została uznana . Czy mogę się odwołać do tego ? W jaki sposób to zrobić ?

Znajdź rzeczoznawcę, pozyskaj pozytywną dla siebie opinię, złóż ponownie reklamację

Czy buty były wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem?
Obuwie wyspecjalizowane, nie jest obuwiem uniwersalnym.

Rzeczoznawca dla jednej pary butów, pewnie nie będzie ekonomicznym rozwiązaniem.

Jeżeli nie minął rok od zakupienia obuwia, złóż reklamację u sprzedawcy w ramach rękojmi z oświadczeniem, że buty wykorzystywane były wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem. Ciężar udowodnienia, że kopałeś w nich piłkę, albo uprawiałeś jogging, jest po stronie sprzedawcy.
Jeżeli oświadczyłeś prawdę, to nawet gdyby sprzedawcę było stać na prawdziwego rzeczoznawcę, ten tylko potwierdzi twoją wersję. A reklamacja zostanie uznana z powodu prawnego domniemania, że wada obuwia istniała już w momencie zakupu.

Jeżeli odmówi - pozostaje rzecznik konsumenta, a potem sprawa w sądzie.

mark1318 napisał:
Czy buty były wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem?
Obuwie wyspecjalizowane, nie jest obuwiem uniwersalnym.

Rzeczoznawca dla jednej pary butów, pewnie nie będzie ekonomicznym rozwiązaniem.

Jeżeli nie minął rok od zakupienia obuwia, złóż reklamację u sprzedawcy w ramach rękojmi z oświadczeniem, że buty wykorzystywane były wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem. Ciężar udowodnienia, że kopałeś w nich piłkę, albo uprawiałeś jogging, jest po stronie sprzedawcy.
Jeżeli oświadczyłeś prawdę, to nawet gdyby sprzedawcę było stać na prawdziwego rzeczoznawcę, ten tylko potwierdzi twoją wersję. A reklamacja zostanie uznana z powodu prawnego domniemania, że wada obuwia istniała już w momencie zakupu.

Jeżeli odmówi - pozostaje rzecznik konsumenta, a potem sprawa w sądzie.

czy czytasz to co napisał autor ... czy tylko nabijasz licznik pseudo prawnymi poradami?
powiedz z jakiego tytułu złożona została reklamacja ? gwarancji ?
ułatwię Ci odpowiedź - do których butów zatem jest ona dołączana ? bardzo chętnie zobaczę taka parę ... z pisemną gwarancją, w której zawarte są prawa kupującego , obowiązki gwaranta, wykluczenia gwarancji ...

do autora :
jedyna skuteczna droga została określona w poście #2

a czy to jest ekonomiczne czy nie to inny temat , bez opinii rzeczoznawcy autor jest na przegranej pozycji

Ostatnia edycja:
Tak,buty były wykorzystywane zgodnie z przeznaczeniem .Buty zawsze używane na hali i wyłącznie do gry w siatkówkę . Hmm czyli jedyną możliwością jest opinia rzeczoznawcy ,a orientuje się ktoś czy to jest Wql opłacalne . Buty kosztowały 500 zł a opinia rzeczoznawcy ile wyniesie ?

jedyna skuteczna droga została określona w poście #2
Nie do końca. Sprzedawca nie ma obowiązku uznania reklamacji na podstawie opinii i sprawa może skończyć się koniecznością złożenia pozwu.

opinia rzeczoznawcy ile wyniesie ?
O ile pamiętam ludzie pisali, że ok 50-100 zł. Sprzedawca jednak powinien zwrócić ten koszt przy uznaniu reklamacji (o ile uzna).

Powrót