BVA a IPN, potwierdzenie lub brak danych o rechabilitacji

• Autor wątku Autor wątku bolanty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bolanty

Użytkownik
Odpowiedzi
196
Czy wszystkie przypadki dziedziczenia opierające się o podpisanie VL wymagają potwierdzenia z IPN ,o braku zapisów o rehabilitacji.
Jeśli tak to:
Pisze się wniosek do IPN z zapytaniem czy są jakieś zapisy odnośnie danej osoby i tłumaczenie odpowiedzi starczy dla BVA ?

Czy pisze się wniosek do Warszawy, czy może być do oddziału IPN odpowiedniego do miejsca zamieszkania w owym czasie ?

Jakie konkretnie robi się zapytanie i w jakiej formie /formularz ,na stronie IPN , list ,zwykły e-mail ?

Mogę opowiedzieć na swoim przykładzie. Byłem osobiście w oddziale IPN właściwym wg. miejsca zamieszkania mojego dziadka. Całe życie mieszkał jednej miejscowości, więc było łatwo. Na miejscu dostałem prosty formularz do wypełnienia. Przed przyjęciem wniosku sprawdzono moją tożsamość. Po kilku miesiącach przyszła odpowiedź, listem zwykłym.

OK.
A jeżeli chodzi o pierwszą część mojego zapytania .Czy zawsze BVA tego wymaga od wszystkich ?
Może są przypadki ,żę nie.
Np. ktoś był uznawany za Niemca ,a został pełnoletni po 1950 roku kiedy była amnestia ,czyli w ogóle nie podlegał weryfikacji jako niepełnoletni.

Jak nazywał się ten wniosek .Zapytanie czy istnieją jakiekolwiek zapisy o tej osobie ? Czy konkretniejsze zapytanie?

Nie wiem czy wymagają od wszystkich? Ja po prostu załączyłem info z IPN. Na pewno nie zaszkodzi a może przyspieszyć weryfikację.
We wniosku wpisałem, że interesuję się historią swojej rodziny i chciałbym poznać ew. zachowane dokumenty z lat 1939-1950. Tylko tyle

Wiesz ,że właśnie ten konkretnie przedział dat interesuje BVA ?

W dokumentach, które składasz aby ustalić obywatelstwo niemieckie, masz zamieścić wszystkie informacje dotyczące przodka a w szczególności od 01.09.1939.
Mój dziadek mieszkał na Pomorzu. Tam była DVL. W roku 1950 na mocy Dekretu Państwowego wszystkim mieszkańcom tych ziem min. Niemcom nadano obywatelstwo polskie. Tak trochę "na siłę". :mad:

Wladze niemieckie tez podczas wojny na niektorych terenach nadawaly obywatelstwo "na sile" (Sammeleinbürgerung).
Obywatelstwo obce nadane z urzedu bez dobrowolnego wniosku osoby zainteresowanie nie jest zadna przeszkodza w otrzymaniu potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego, liczy sie tylko wystapienie o obywatelstwo obce z wlasnej inicjatywy i na wlasny wniosek

Może Pogodniak /witam/coś wiesz ,o podstawowej części mojego zapytania,czy od wszystkich powołujących się na DVL ,BVA chce zaświadczeń z IPN.
Chciałem dodać ,że mój dziadek podpisał DVL w 1943 roku na podstawie "Erganzungen zur Anordnung 186" z 13.01 1943 i został przyjęty do grupy A .Wyjechał z rodziną do Wiednia ,tam pracował i mieszkał. Listę z tym DVL odszukałem w Bundesarchiv w Berlinie .Natomiast potwierdzenia zameldowania i obywatelstwa niemieckiego otrzymałem z archiwum miasta Wiednia podpisane elektronicznym podpisem. Dziadek po przyjeżdzie do Wiednia zapisał mojego ojca do szkoły i mam na to dokument, w którym policja i SS zgadza się aby Niemiec / mój ojciec/ kształcił się. w tej szkole.

Na ile to są mocne papiery ?

Nie jestem specjalista od Volkslist, wiec Ci tu niestety nie pomoge.

Czy nie uważasz ,że gdyby zawsze wołali zaświadczenie z IPN to byłoby to wspomniane w przepisie o wymaganych dokumentach np. dowód wpisania na listę DVL i zaświadczenie z IPN o braku zapisu o rehabilitacji.

szczerze mowia nie rozumiem tak sformulowanego pytania

Po prosu, zastanawiam się czy dosłać do BVA zaświadczenie z IPN mimo ,że nie jest wymieniane wśród dokumentów jakie należy dołączyć do wniosku o stwierdzenie.
Gdyby było zawsze potrzebne w przypadku podpisania DVL , to byłoby wymienione w wymaganych dokumentach ,a nie jest.

Czy ktoś z forumowiczów dostał stwierdzenie na podstawie DVL i nie wymagali dosłania zaświadczenia z IPN?

Mam jeszcze jedno pytanie Markus . Rozumiem ,że wysłałeś zaświadczenie z IPN razem z wnioskiem na początku.
Czy ktoś doświadczony doradził Ci ,żeby wysłać to zaświadczenie od razu bez zapytania BVA ,może konsulat?

Składając wniosek w Konsulacie załączyłem wszystkie posiadane przeze mnie dokumenty. Ważne bardziej lub mniej. Pisałem wcześniej do kilku archiwów w Niemczech. Nawet jeśli odpowiedź była negatywna, też ją dołączyłem. W tych dokumentach zawsze był nadany jakiś nr sprawy (dot. poszukiwania informacji o moim dziadku). Nikt mi tego nie zalecał, ale chciałem wykazać, że np. w Wast, IPN szukano już zachowanych dokumentów dziadka.

Ja znalazłem na temat mojego dziadka w Bundesarhiv w Berlinie ,więc już nie szukałem w IPN .Moje strawa od roku jest w BVA i włąśnie się zastanawiałem czy dosłać zaświadczenie z IPN o braku rehabilitacji jak dostane ,czy dopiero jak będą pytać.

Ja bym nic więcej nie wysyłał. Musisz uzbroić się w cierpliwość i po prostu czekać na odpowiedź!

Byłem w IPN ,złożyłem wniosek , powiedzieli rok czekania. Pozdrawiam IPN.

Do jakiej komórki w IPN należy się zwrócić w sprawie zweryfikowania rehabilitacji (lub nie) osoby wpisanej na volksliste. Czy to specjalny wniosek, co trzeba załączyć (metryki urodzenia, zgonu itd.)

Nie musisz mówić nic ,że w sprawie rehabilitacji .Robisz zapytanie o to czy istnieją jakiekolwiek zapisy dotyczące tej osoby. Musisz mieć dowód osobisty ,akty urodzenia/ ciągłość / z których wynika ,że jesteś : synem ,wnukiem lub prawnukiem ,zależy czy pytasz o ojca ,dziadka czy pradziadka. Nie musisz wiedzieć do jakiej komórki ,jak wejdziesz do IPN i powiesz w jakiej sprawie to Cię pokierują.

Powrót