być świadkiem na rozwodzie rodziców.POMÓZCIE!

• Autor wątku Autor wątku vivianna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vivianna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witajcie,
mam takie pytanie - czy ktoś z was zeznawał może kiedyś jako świadek na rozwodzie własnych rodziców???
na pewno ktoś z Was był świadkiem na rozwodzie w ogóle - znajomych, przyjaciół, sąsiadów?
moja mama rozwodzi się z ojcem z orzeczeniem o winę - alkoholizm ojca. Chce mnie podać jako świadka. o co będą mnie pytać??? jak to w będzie w ogóle wyglądać?
nie mam zielonego pojęcia czego mogę się spodziewać...
POMÓZCIE :help:

Nie można odmówić stawienia się na sprawie w charakterze świadka.
Jednak korzystając z poniższego przepisu można odmówić zeznań będąc już na sprawie i po krzyku.
Kpc stanowi:
[lex:2wn4crx9]Art. 261. § 1. Nikt nie ma prawa odmówić zeznań w charakterze świadka, z wyjątkiem małżonków stron, ich wstępnych, zstępnych i rodzeństwa oraz powinowatych w tej samej linii lub stopniu, jak również osób pozostających ze stronami w stosunku przysposobienia. Prawo odmowy zeznań trwa po ustaniu małżeństwa lub rozwiązaniu stosunku przysposobienia. Jednakże odmowa zeznań nie jest dopuszczalna w sprawach o prawa stanu, z wyjątkiem spraw o rozwód[/lex:2wn4crx9]

Takie jest moje zdanie.

nie chodziło mi o to, żeby nie zeznawać, czy odmówić stawienia się na sprawie. Chcę tylko wiedziec jak to jest. O co pytaja, jak to wygląda... chce wiedzieć na co mam się przygotować...

Będą dopytywać o wszystko co jest Ci wiadome w tej sprawie.
Mówić prawdę i tylko całą, szczerą prawdę.

Powrót