Była uniemożliwia kontakt z dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku onlinewlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onlinewlkp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, moja była od kilku lat uniemożliwia mi kontakt z dzieckiem. Dziecko urodziło się na Wyspie Mann i mieszka tam z matką i jej nowym partnerem- mężem. Odkąd wróciłem do Polski nie mam kontaktu z dzieckiem, nie znam ich adresu, nie mam kontaktu tel, nie mam nic. Nie stać mnie na wyjazd na wyspę. Moja była przyjeżdża z moim dzieckiem do PL przynajmniej raz w roku (informacje od znajomych, którzy je widzieli oraz z dok na policji), z każdą wizytą zgłasza oskarżenie na mnie na policji, że nie płacę alimentów, lecz nigdy nie informuje mnie bym mógł zobaczyć się z córką. Dzisiaj zupełnie przypadkiem spotkałem je na ulicy.. Dziecko mnie nie poznaje. Dzwoniłem na policje oraz do sądu rodzinnego (nie mam pozbawionych praw) i każą mi składać pismo w tym celu bądź sprawę o widzenia.. Nic nie mogę zrobić z tym, że są w moim mieście i nie mam możliwości się spotkać z córką... Sprawa o widzenia nie załatwi tej sytuacji, gdyż jak się dowiadywałem już kilka lat temu sąd może zasądzić jej przykładowo 2 wizyty w Pl w roku i jednocześnie ja miałbym 2 razy w roku spotkać się z nią na wyspie. Niestety jak już pisałem nie stać mnie na taki wyjazd gdyż 2/3 dni w tym kraju to koszt na pl 2/3 tys zł... Mam związane ręce... Zamierzam założyć sprawę o zniesienie alimentów, skoro tych kontaktów nie mam z dzieckiem mimo takiego prawa (nie zapowiada się, by ta sytuacja się zmieniła). Jak się do tego zabrać i czy mam szanse mimo długu alimentycajnego?

Szans na zniesienie obowiązku alimentacyjnego nie widze żadnych. Mimo wszystko jesteś ojcem i masz obowiązek dziecko utrzymywać. Co do kontaktów, to niestety sprawa trudna. Nie można zjeść ciastka i mieć ciastka.

Powrót