Były mąż i dług

• Autor wątku Autor wątku Mirkam73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirkam73

Użytkownik
Odpowiedzi
162
Sprawa dotyczy mojej siostry. Wczoraj mama miała w skrzynce na listy 2 pisma od jakieś windykacji. Jedno do siostry , drugie do jej męża. Wynika z nich że w 2003 roku była wzięta pożyczka na 3 tyś. Siostra nic o tym nie wiedziała,jej mąż pracował w delegacjach i chyba musiał coś brać w banku. W 2009 roku oni się rozwiedli, a w 2010 roku On zmarł. Co teraz z tym długiem ...czy ktoś to musi płacić ? Teraz jest tego coś ponad 17 tyś. Do wczoraj nigdy nic nie przyszło, przynajmniej siostra do wczoraj o niczym nie miała pojęcia, a na adresie mamy nigdy nie byli zameldowani.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź :) Do e-sądu tego nie dadzą, nie będzie z tego komornika? Czy tak może się zdarzyć? Zastanawia mnie, dlaczego przyszły dwa pisma.Jedno dla niego i jedno dla siostry skoro to mąż musiał brać pożyczkę.

Pilnuj poczty. Wystarczy. Jesli wniosą pozew. Napisz to poradzimy. Gdyż przedwczesny zarzut przedawnienia może spowodować, że FW wycofa się rakiem
Spokojnie pozew mało realny.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Ja bym tu podnosił raczej bezzasadność roszczenia - przy przedawnieniu dług nadal w końcu istnieje, a roszczenie jest bezzasadne.

Bezzasadne to znaczy, że od byłej żony nie mogą żądać spłaty?

Nie mieszaj sobie w głowie.....nie znamy faktów. I pisząc o przedwczesnym zarzucie przedawnienia miałem na myśli podniesienie bezzasadności w sprzeciwie

Miekam73 nawet od aktualnej by nie mogli, w tym konkretnym przypadku, jeśli wszystko poprawnie opisałaś. Nie zawracaj sobie tym głowy.

@korf ja wiem co miałeś na myśli, ale szkoda mętlić użytkownikom w głowach, oni mogli nie wiedzieć.

Powrót