Były tematy podobne, ale... zdjęcia z muzeum

• Autor wątku Autor wątku crazyyman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crazyyman

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Wiem, były podobne tematy, ale...

Prowadzę stronę internetową na którą wrzucam zdjęcia z miejsc, które warto odwiedzić. Teraz mam w planach odwiedzić m.in dwa Muzea Państwowe. W jednym z nich Pani Dyrektor powiedziała mi, że nie ma czegoś takiego jak pobieranie opłaty za fotografowanie obiektów w Muzeum. Taka opłata jest pobierana, jeżeli wykorzystywałbym te zdjęcia do celów komercyjnych (np do zrobienia pocztówek). W drugim Muzeum - 20 metrów od pierwszego - w kasie mi powiedzieli, że muszę wystosować oficjalne pismo do Pana Dyrektora (ok, może i tak być), a w rozmowie z Panem Dyrektorem usłyszałem, że muszę zapłacić, jeżeli umieszczę te zdjęcia na swojej stronie. Czyli wychodzi na to, że za to iż chcę ich promować, muszę im zapłacić.

PS. Zdjęcia nie są i nie będą używane do celów komercyjnych, ani nie będą odsprzedawane.

PS 2. Prowadzę działalność gospodarczą związaną z tym projektem

Więc jak to wygląda:
Czy jeżeli wejdę do Muzeum i zrobię zdjęcia przy użyciu lustrzanki (bez lampy błyskowej, ze statywem - jeżeli będzie to konieczne), a następnie wrzucę zdjęcia na stronę to będzie to nielegalne?
Czy opłata pobieranie za robienie zdjęć i wrzucenie ich na stronę jest zgodna z prawem?

Bo to mi wygląda tak: jadę na wakacje, robię sobie zdjęcia np w Muzeum do którego kupiłem bilet wstępu, wrzucam na facebooka czy bloga, że tam byłem, i że warto tam jechać i jeszcze dodatkowo muszę za to zapłacić.

Help!

crazyyman napisał:
... Taka opłata jest pobierana, jeżeli wykorzystywałbym te zdjęcia do celów komercyjnych ...
Nie ma takich regulacji.
crazyyman napisał:
... Czy jeżeli wejdę do Muzeum i zrobię zdjęcia przy użyciu lustrzanki (bez lampy błyskowej, ze statywem - jeżeli będzie to konieczne), a następnie wrzucę zdjęcia na stronę to będzie to nielegalne? ...
Nie, nie będzie.
crazyyman napisał:
... Czy opłata pobieranie za robienie zdjęć i wrzucenie ich na stronę jest zgodna z prawem? ...
Nie ma takich regulacji, zatem opłata będzie dobrowolna.

Powrót