byt prawny spółki z o.o. w organizacji

• Autor wątku Autor wątku dobrarada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dobrarada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!
Mam problem dotyczący kwestii chyba bardziej teoretycznych.
Czy spółka z o.o. w organizacji jest bytem prawnym? Jeśli tak to, który moment o tym przesądza (czy jest to moment zawarcia umowy spółki w formie aktu notarialnego czy faktyczne rozpoczęcie zaciągania zobowiązań itp.)

Czy w takiej sytuacji uznając że spółka z o.o. w organizacji jest bytem prawnym przymioty przyznane jej w art.11 KSH(zdolność do czynności prawnych itp.) można uznać za przymioty/cechy bytu prawnego?

Bardzo proszę o pomoc, wszelkie odesłania do publikacji mile widziane ;)

Spółka z o.o. w organizacji staje się osobą prawną dopiero po wpisaniu jej do KRS.
Wcześniej reprezentowana jest przez osoby działające w jej imieniu,zarząd.

Tak ale chodzi mi o status prawny spółki w organizacji.

Jest to jednostka organizacyjna bez osobowości prawnej której ustawa przyznaje zdolność prawną (vide art. 33 ' 1 KC).

I ten byt powstaje z chwilą podpisania umowy spółki w formie aktu notarialnego.

Jest to tak zawana ułomna osoba prawna.

Pozdrawiam,
Małgorzata Woźniak

Nie wiem co wnosi do tego tematu tekst o ułomnej osobie prawnej. Autorowi może to się jedynie kojarzyć dosyć podejrzanie.

Spółka w organizacji dodajmy jeszcze dla jasności nie posiada zdolności do czynności prawnych.

Ale i tak:

Art. 11. § 1. Spółki kapitałowe w organizacji, o których mowa w art. 161 i art. 323, mogą we własnym imieniu nabywać prawa, w tym własność nieruchomości i inne prawa rzeczowe, zaciągać zobowiązania, pozywać i być pozywane.

Proponuję nie wchodzić w dalsze zagmatwane szczegóły bardzo dyskusyjnej kwestii charaktery ułomnych osób prawnych (niektórzy odrzucają również i to określenie).

Zostawmy to mądrzejszym od nas profesorskim głowom, bo w wymiarze praktycznym te dywagacje nie mają bardzo przeceniane znaczenie.

;)

W sumie racja. A jak według was można określić BYT PRAWNY. Jest na to jakaś definicja?

To co frazeologu zacytowałeś to zdolność prawna.
Sp w organiacji jest bytem przejściowym, ustaje z chwilą wpisania spółki do KRS.
Autor pytał w kontekście teoretycznym to go otrzymał :)

Powrót