© - chcę umieścić na książce

• Autor wątku Autor wątku andrew63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrew63

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam serdecznie.
Jestem wydawcą książki dla dzieci.
Wykupiłem dostęp do strony z ilustracjami. Kosztowało to około 1000zł i mogę ściągać i wykorzystywać ilustrację do jakichkolwiek celów.

Sam układam teksty do książki i obrabiam grafikę, wykorzystując nie raz ilustracje ze strony do której wykupiłem dostęp.

Ja jestem autorem i chcę umieścić znak copyright by MojaFirma.
Czy mogę go umieścić?
Z tym, że zaznaczam, że legalnie wykupiłem dostęp do ilustracji.

Zastanawia mnie to, ponieważ jestem autorem książki, ale nie autorem ilustracji.

To ze wykupił Pan dostęp do stron z ilustracjami to nie znaczy ze wykupił Pan prawa autorskie do tych ilustracji w tym np. prawo rozpowszechniania. Jaką ma Pan pewność ze np poprzedni właściciel miał prawa do tych ilustracji? A nie np zrobił zbiór ilustracji znalezionych w internecie.

Co do znaczka.. to nie ma on zadnej mocy prawnej, po za zasugerowaniem potencjalnym naruszycielom o tym, że dany utwór/rzecz jest czyjąś własnością.

Więc rozwiązaniem może być:
© 2009 by andrew63
i zapisanie dodatkowo, że:
Prawa autorskie do ilustracji należą do ...
(jeśli nie zna Pan autorów to można dowiedzieć się od serwisu www).

andrew63, napisał Pan "Wykupiłem dostęp do strony...", a nie "Wykupiłem prawa do użycia ilustracji...", a to może być subtelna, ale zasadnicza różnica - vide post coldera. Proszę uważnie przeczytać regulamin tego udostępnienia. No bo w razie gdyby co, to każą Panu pokazać zgody autorów, a nie licencje na dostęp do strony... :(

Właśnie, mimo że napisał Pan, że może pobierać i wykorzystać do jakichkolwiek celów to lepiej sprawdzić dokładnie czy użytek komercyjny, w tym też de facto zarabianie na ilustracjach jest zgodne z licencją.

Mogę używać do celów komercyjnych ilustracji z wykupionej strony.

Dlatego pytam, czy wystarczy wpisać © copyright by MojaFirma, czy muszę jeszcze coś wpisywać.

Grafiki, które Pan zamieszcza nie są pańskiego autorstwa. Autorzy tych grafik mają więc niezbywalne prawo, w świetle Art.16 upaipp, do oznaczenia swojego utworu nazwiskiem lub pseudonimem. Chyba, że autor udostępnia swoje dzieło anonimowo - ale wtedy powinna to wyraźnie regulować licencja na użycie. Konsekwencje nieoznaczenia są m.in. w Art.115.2.

Sumując, moim zdaniem powinien Pan zamieszczać listę autorów grafik użytych w książce.

P.S. Colder: przepraszam, w poprzednik poście napisałem nick z małej litery. Jakaś zaćma palcowa, postaram się, żeby się więcej nie powtórzyło.

Heh, nawet nie zauważyłem - nie choruję na manię wielkości więc urazy nie czuję ;)

Powrót