C.D.N Straż Gminna Kamienica Polska (Romanów)

• Autor wątku Autor wątku mario1147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mario1147

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Cześć, Jestem tu nowy i mam pytanie.
Pare dni temu dostałem wezwanie do wskazania kierowcy za przejazd skrzyżowania w Romanowie na czerwonym świetle, na zdjęciu widać samochód stojący przed pasami lecz linia zatrzymania jes pod autem( nie zawsze da się zatrzymać samochód jeżeli pomarańczowe zaświeci Ci się 5-8 m. przed pasami) z uwagi na zdjęcie dzwonie do straży gminnej czy mają nagranie wideo, odp. pani strażnik- tak mamy proszę napisać prośbę o udostępnienie nagrania . Myślę bedzie to trochę trwało a tu jeszcze długi weekend a Ja mam 7 dni na wskazanie kierowcy. Po przemyśleniach wsiadłem w samochód i pojechałem z Katowic do Kamienicy Polskiej zobaczyć nagranie.
Ku zdziwieniu Pani strażnik jednak auto nie przejechało na czerwonym świetle i nie należał Mi się mandat w wys. 500pln i 6pkt. lecz wymyśliła sobie ze jednak 100zł i 1pkt. za nie zatrzymanie się na linii zatrzymania jak wezmę winę na siebie (ze zdjęcia nie wynika kto jechał bo kamery są źle ustawione kąt ustawienia kamer liczony jest od pionu i kamery patrzą w pionie).
Po ostrej dyskusji przyszedł Pan strażnik pomocnik kładąc mi jakieś wyroki sądowe osób które tak samo zatrzymały się, lekko mówiąc taki straszak.
Dużo by tu jeszcze pisać ( daj Panie Boże żeby w zimę nie było tam tragedii, osobówka będzie na złamanie karku hamować aby nie dostać foty a tu TIR naładowany zmiecie ją ze skrzyżowania) na takie pytanie Pani strażnik odpowiedziała to musicie jeździć 5kmm/h- śmiech na sali.

Nawiązując do pytania.
Mając wezwanie za przejazd skrzyżowania na czerwonym 500pln i 6pkt. jak bym nie pojechał sprawdzić nagrania, dostaje mandat za coś innego, czy nie jest to dowód na wyłudzanie pieniędzy od kierowców?
Jak bym był z Gdańska np. to nie pojechał bym do Kamienicy Polskiej i zapłaciłbym 500pln za coś co nie zrobiłem.

Jak myslicie dowód w sprawie czy nie?

Pozdrawiam;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ale w przepisie masz przed linią a nie na linii...

Ostatnia edycja:
Ok , pytam o sytuację opisaną.

A tak np. masz światło pomarańczowe 5 m przed pasami co zrobisz?
Lepiej przejechać na czerwonym czy zatrzymać się przed pasami?

Jakie lepsze zło?

No chyba ze umisz zatrzymać samochód z prędkości np 60 km/h na odcinku 5m -8m
Pomarańczowe światło i jego czas niema nic do tego może cie złapać 30m przed amoże 5m przed .

NA tym skrzyżowaniu nie liczy się bezpieczństwo tylko kasa dla gminy .

Nie neguje przepisu (lealalekssandra) tylko fakt

Pozdrawiam

Temat puściłem do TVN TURBO KAMERA.

Zbierajcie się kierowcy sczególnie aut dostawczych i tzw. TIR przed skrzyżowaniem jest 80KM/h wiadomo można jechać mniej ale ile? co drugi TIR tam jedzie na czerwonym, co piąta osobówka hamuje z piskiem opon, a idzie zima i bedzie slisko, ten system kamer napewno nie działa dla bezpieczeństwa.

Odpowiedż Pani strażnik mgr....... to trzeba jechać 5 km/h i jeździć z głową

Zbierzy jakieś podpisy inne żeczy petycje .

Ja za 4 lata Kandyduje z hasłem LIKWIDACJA STRAŻY MIEJSKIEJ I GMINNEJ KASA NA policyjne patrole osiedli, ulic i placy zabaw.

pozdrawiam

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
mario1147 napisał:
Ok , pytam o sytuację opisaną.

A tak np. masz światło pomarańczowe 5 m przed pasami co zrobisz?
Lepiej przejechać na czerwonym czy zatrzymać się przed pasami?

Jakie lepsze zło?

No chyba ze umisz zatrzymać samochód z prędkości np 60 km/h na odcinku 5m -8m
Pomarańczowe światło i jego czas niema nic do tego może cie złapać 30m przed amoże 5m przed .

NA tym skrzyżowaniu nie liczy się bezpieczństwo tylko kasa dla gminy .

Nie neguje przepisu (lealalekssandra) tylko fakt

Pozdrawiam

Dla mnie takie fotoradary to maszynka do robienia pieniędzy. Z zasady na żółtym wjeżdżać nie wolno ale jak zahamujesz i staniesz raptownie w miejscu stwazasz zagrożenie. Co do linii to ja neguje to ze dostałeś mandat za wjazd na ta linie. Nie znalazłam w żadnym taryfikatorze ze najazd na nią jest zabroniony.

Ja za 4 lata Kandyduje z hasłem LIKWIDACJA STRAŻY MIEJSKIEJ I GMINNEJ KASA NA policyjne patrole osiedli, ulic i placy zabaw.
Jeśli myślisz, że likwidacja SM/G spowoduje "wolność Tomku" na ulicach to jesteś w błędzie. Czynności te przejmie ITD i Policja.
KASA NA policyjne patrole osiedli, ulic i placy zabaw.
To też błędne rozumowanie. Policja nie podlega gminie. Patrole będą zadaniowe w miejsca im odpowiadające.
Problem nie jest ze Strażą tylko z nadaniem im uprawnień i zadań które powinna wykonywać jedynie Policja. A kto nadaje uprawnienia?

Racje masz, dag0
Ale myśle że tak nie do końca. ( dużo by tu pisać i sobie racji przedstawiać)
Nie ważne, napisałem post nie po to żeby sie kłucić, tylko jak myślicie jest to dowód w sprawie czy nie? powracając do zapytania.

Pozdrawiam:(alalealeksandra) (dag0 )i innych co odpisują.

Mario
Katowice

mario1147 napisał:
przed skrzyżowaniem jest 80KM/h wiadomo można jechać mniej ale ile?
To kolejny temat, w którym dla kolejnej osoby, która posiada uprawnienia do kierowania, odpowiedź na pytanie nie jest oczywista. A powinna być.
Tyle, by być w stanie zareagować na zmianę sygnalizacji świetlnej przy panujących warunkach drogowych.

Proszę masz odpowiedź :)
Ja mam analogiczny przypadek ;)
https://www.youtube.com/watch?v=EiyYuRI4l2g&list=UUxueNPmSn5W01wxK5FA825Q
Pierw chcieli mi wlepic do tamo 500zł i 6 ptk. , po moim telefonie do nich, wysłałem maila z prośbą o przesłanie mi nagrania z tego zdarzenia i oczywiście zmiana na 100 zł i 1ptk. za wjazd na znak p14.
Wysłałem do nich pismo poleconym o treści :)

Oświadczenie Właściciela/Posiadacza Pojazdu
Znak sprawy – ...........................................
Ja .................. zamieszkały w ....................legitymujący się dowodem osobistym ............... pouczony o przysługującym mi prawie, oświadczam, że odmawiam przyjęcia mandatu o którym mowa w załączniku maila ,którego dostałem ze Straży Gminnej w Kamienicy Polskiej Ul. M. Konopnickiej 197 B. dokumentujący wykroczenie – „przejechanie za linie zatrzymania P14: art.92 KW w związku z par.99 ust. 1 i 2 rozp. w spr. znaków i sygn. drog. 100 zł i 1 pkt karny”
Wjechanie na linię "warunkowego zatrzymania" nie jest wymienione jako wykroczenie drogowe w żadnych przepisach funkcjonujących w polskim systemie prawnym. Zgodnie z par. 95 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 - który jest podawany jako podstawa prawna do nałożenia mandatu na kierowcę który na linię wjechał - wykroczeniem jest tylko wjazd ZA sygnalizator w czasie sygnału czerwonego. Nie ma podstaw logicznych i prawnych, by z wjechania na linię "warunkowego zatrzymania" która jest osobnym poziomym znakiem drogowym wywodzić, iż kierowca samochodu wjechał za sygnalizator. Nie jest to nawet wjazd za linię "warunkowego zatrzymania" tylko wjazd NA linię "warunkowego zatrzymania" który nie jest wykroczeniem.
W takiej sytuacji zgodnie z art. 5 par. 1 ust. 2. kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (kpw) postępowanie musi zostać umorzone ze względu na brak zaistnienia czynu zabronionego.

I zgadnijcie jaka odpowiedź ? teraz 10 listopada przyszło mi poleconym :)
Pouczenie

Nie daj się naciągać na kase...zrób to co ja :)

Dzięki z a odp. fajnie odpisane. pozdrawiam Mario :)

Dlaczego Pan Moderator Ripper dalej nie rozumi co maja światła i warunki ,nawet jak bym jechał 10 km/h . Już to ktoś tłumaczył na forum.

Nie ma za co :) sam się zdziwiłem tym pouczeniem , bo mimo wszystko przygotowywałem się mentalnie do sprawy w sądzie :)
A co do prokuratury , to jak najbardziej można złożyć wniosek o próbie wyłudzenia pieniędzy przez SG Kamienica Polska , bo te 500 zł nie jest niczym innym.
Bez wstępnej weryfikacji filmu , wysyłają z automatu każdemu takie samo zawiadomienie licząc że ten ktoś przyjmie mandat na klatę i zapłaci.
Dla mnie to jest złodziejstwo,bandytyzm,przekroczenie swoich uprawień.
Dobrze że NIK się już tym zajmuje, myślę że może jeszcze maksymalnie rok czasu i cofną SM i SG uprawnienia do korzystania z przenośnych foto-pstryczków i wreszcie zajmą się kupami na trawnikach :)

alealealeksandra napisał:
Ale w przepisie masz przed linią a nie na linii...
Przepraszam w jakim przepisie ? na szarlotkę czy na makowiec ?,a może na chlebek orkiszowy ? ;)

Zgodnie z par. 95 ust. 1 pkt 3 Rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002 - który jest podawany jako podstawa prawna do nałożenia mandatu na kierowcę który na linię wjechał - wykroczeniem jest tylko wjazd ZA sygnalizator w czasie sygnału czerwonego.
Dziękuje nie mam więcej w tej sprawie do powiedzenia, mój przypadek pouczyli więc inne przypadki też pouczą jeżeli ktoś to dobrze rozegra i nie podda się.
Nie roztrząsajmy gówna na atomy, szkoda prądu.
Nawet panowie z drogówki Łódzkiej u których byłem się konsultować jak zobaczyli ten film z mojego domniemanego przejazdu na czerwonym i późniejszej próbie przyklepania mi 100 za wjazd na znak p14 parskneli śmiechem:)
Kto ma większe doświadczenie Chłopki w gumofilcach z SG czy Panowie z policji drogowej którzy z kodeksem drogowym i wykroczeń maja na co dzień do czynienia?
Dla mnie to jest kolejny przypadek wyłudzania pieniędzy od kierowców i nic więcej.
Ciekawe czy jak któryś z tych pracowników SG jadąc prywatnie swoim autem wjedzie na tą linie warunkowego zatrzymania się, czy też dostanie zawiadomienie ? Czy będzie płacić mandat za coś co nie jest wykroczeniem?
Odpowiedzcie sami sobie na to pytanie :)

Ostatnia edycja:
A jeszcze jedno, tak mi się teraz skojarzyło. Owszem moja sprawa analogiczna do tej z tego wątku skończyła się upomnieniem i jest to jakiś tam sukces bo nie muszę płacić.
Tylko jak można ukarać kogoś nawet upomnieniem za coś co nie jest wykroczeniem ?;)
No rozumiem , coś musieli napisać ale do błędu się nie przyznają więc kara upominkowa musi być :)
Ps.mam wrażenie że połowa użytkowników na tym forum zamiast próbować pomóc osobie która napisała post i prosi o jakąś poradę prawną to jeszcze wbije ten ostatni gwóźdź do trumny.
Ripper napisał:
To kolejny temat, w którym dla kolejnej osoby, która posiada uprawnienia do kierowania, odpowiedź na pytanie nie jest oczywista. A powinna być.
Tyle, by być w stanie zareagować na zmianę sygnalizacji świetlnej przy panujących warunkach drogowych.
Tak rozumiem Cię Ripper - wjechał na linie warunkowego zatrzymania się to już amen w pacierzu 100zł i jeden punkt. To jest pomoc, to jest porada ? No dziękuję. Spoko ja też na tym forum poruszałem swój temat w osobnym poście i co dostałem takie same odpowiedzi. Jak widać wziąłem sprawę w swoje ręce i jest efekt pozytywny, na złość takim mądralińskim jak Ripper i inni.
To teraz wytłumacz mi dlaczego w moim przypadku dali tylko pouczenie?
Nie masz pojęcia, to Cię teraz oświecę ,bo wiedzieli że jeżeli sprawa trafi do sądu to i tak są na przegranej pozycji, nie mają racji i wyrok w tej sprawie może być tylko jeden:)

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Marcin_Rabiega napisał:
Tak rozumiem Cię Ripper - wjechał na linie warunkowego zatrzymania się to już amen w pacierzu 100zł i jeden punkt.
Ja nie odnosiłem się do tego, że autor wątku zatrzymał się za linią zatrzymania, tylko do jego wypowiedzi wyrażającej brak wiedzy o tym z jaką prędkością powinien się zbliżać do skrzyżowania. Chyba się zgodzisz, że to ignorancja dość groźna dla innych uczestników ruchu.

Dzięki za odpisy (Marcin)
Wczoraj byłem na Komendzie Wojewódzkiej Policji Sląskiej. Oczywiście z ta sprawą.
odp:
pkt.
1. Policja = bez mandatu za to wykroczenie .
2. Pytanie o przysłanie punktów od staży Gminnej ( 0 ) czy mam czekać jeszcze miesiąc ?
3. Jak za miesiąć punktów nie będzie to wszystko wskazuje na wyłudzenie pieniędzy itd.

Pan Riper super kierowca dalej nic nie rozumi! Jaką Pan Riper ma wiedze o prędkości zatrzymania?

Panie Ripper. Był Pan kiedyś na tym skrzyżowaniu?
Wiem że należy dostosować prędkość do warunków mam prawo jazdy od 92 roku
To jes pierwszy mandat z niezgodnymi danymi co na wezwaniu a co do zapłacenia.
Ale są sytuacje na drodze których sam Pan nie przewidzi, już czytałem fora i ktoś już to Panu tłumaczył.

oczywiście Pan zatrzymuje auto z prędkości np 40 km/h na 1 metrze(Brawo)
Pewnie BMW Lub TICO / a załadowany dostawczak + reakcja tzw. TIR pare ton kiedy ma Hamować?

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mario1147 napisał:
Pan Riper super kierowca dalej nic nie rozumi!
Jaką Pan Riper ma wiedze o prędkości zatrzymania?
Mam wiedzę na temat drogi hamowania pojazdów, którymi kieruję i tego samego oczekuję od innych kierujących. Jeżeli chodzi o rozumowanie "skoro jest dozwolone 80km/h to nie będę jechał 30km/h tylko po to, by w razie zmiany sygnalizacji nie przejechać na czerwonym", to masz rację, nie "rozumim".

Powrót