cały film z wesela udostępniony na YouTube bez zgody

• Autor wątku Autor wątku Agela1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agela1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam problem z kamerzystą, który nagrywał nasze wesele. Udostępnił cały film który trwa 2:16h na portalu internetowym do publicznego wglądu. Na filmie przedstawiona jest czołówka, gdzie są zdjęcia przy których podane jest moje i mojego męża imię i nazwisko, przedstawione jest również imię i nazwisko księdza, pokazany kościół (oraz napisane w jakiej to miejscowości), pokazane są nasze domy nagrane dronem. Na to się nie godziliśmy. Jest to mała miejscowość i każdym może nas zidentyfikować. Co więcej, pokazani są wszyscy goście, to jak się bawią czy spożywają alkohol. Nie wyrazili oni zgody na udostępnienie swoich wizerunków. Kamerzysta twierdzi, że ma prawo do umieszczania całego filmu gdyż jest to jego dzieło. W podpisanej przez nas umowie jest zapis: "Zamawiający wyraża zgodę na późniejsze wykorzystanie dzieła w materiałach reklamujących działalność wykonawcy i z tego tytułu w przyszłości nie będzie przedstawiał żadnych roszczeń finansowych. Wykorzystanie dzieła poprzez jego rozpowszechnianie w publicznej prasie i telewizji, jak również umieszczenia dzieła na stronie internetowej innej niż strona internetowa Wykonawcy oraz rozpowszechnianie dzieła poprzez jego wykorzystanie w akcji reklamowej bądź innego rodzaju, nie wymaga uprzedniej pisemnej zgody zamawiającego.” Czy to oznacza że zgodziliśmy się również na udostępnienie wizerunków gości, którzy mogą sobie tego nie życzyć oraz naszych danych? ..... Prosiliśmy kamerzystę, aby usunął film z YouTube - zablokował przed publicznym wglądem, natomiast po kilku dniach znów udostępnił. Z mężem zgodziliśmy się jedynie na umieszczenie w internecie krótkiego trailera, który trwa 3 minuty, a goście migają przez sekundę w tle (taki filmik również jest zamieszczony). Wyczytałam, że zgodę na publikację powinny wydać wszystkie osoby będące na filmie. Proszę o poradę, czy prawo jest w tym przypadku po naszej stronie i ewentualnie gdzie możemy zgłosić takie naruszenie.

Agela1 napisał:
... Kamerzysta twierdzi, że ma prawo do umieszczania całego filmu gdyż jest to jego dzieło. ...
Ma rację.
Agela1 napisał:
... Czy to oznacza że zgodziliśmy się również na udostępnienie wizerunków gości ...
Nie.
Agela1 napisał:
... Wyczytałam, że zgodę na publikację powinny wydać wszystkie osoby będące na filmie. ...
Jeśli wypełnione są znamiona zawarte w Art. 81. ust. 2. pkt.2. PA to taka zgoda nie jest wymagana. Temat filmów i zdjęć ze ślubów i wesel był już omawiany, użyj opcji Szukaj i poczytaj.

Cytat:
... to wyjątek stanowi rozpowszechnianie wizerunku osoby powszechnie znanej oraz wizerunku osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza. Sąd ten podkreślił, że określenie zgromadzenie dotyczy każdej zbiorowości, niezależnie czy jest ona przypadkowa czy zorganizowana. Jeśli więc wykonanie zdjęcia czy nagrania nie było ukierunkowane indywidualnie na określoną osobę, przeciwnie osoba ta jest przedstawiona w sposób równoważny przedstawieniu innych osób, to rozpowszechnianie takiego wizerunku nie wymaga zgody. ...
S.A. Wrocława 30 stycznia 2014 r. Sygn. akt I ACa 1452/13

Ostatnia edycja:
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Np. Na filmie pokazani są rodzice, chrzestni, dziadkowie przy błogosławieństwie, natomiast przy przyśpiewce "od stycznia do grudnia" - zawsze uwaga skupiona jest na jednej z osób jak wypija kieliszek wódki. 1) Czy goście mogą zwrócić się do kamerzysty o zamazanie ich twarzy, a kamerzysta musi wówczas to uczynić? 2) czy ja i mój mąż możemy zwrócić się o usunięcie naszych nazwisk i kamerzysta powinien je wówczas je usunąć? 3) czy określenie "zgromadzenie" jest właściwe do określenia "wesele" ?

Zawsze możecie dochodzić rozstrzygnięć przed Sądem, wtedy zostaną rozwiane wątpliwości.

Powrót