Casus BEST

• Autor wątku Autor wątku Zdroker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zdroker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Jest to mój pierwszy post na tym forum – witam wszystkich serdecznie. Przypadek, który opiszę, z prośbą o poradę, co robić w takiej jak ja sytuacji, jest jak przypuszczam, w jakiś sposób typowy, zaś firma, która staje się tu „bohaterem”, też chyba znana – gdyński windykator BEST.
Kilka dni temu otrzymałem od Besta wezwanie do zapłaty zarówno przeterminowanej jak i przedawnionej w lutym 2009 r. wierzytelności z tytułu nierozliczenia się z kredytu na 24 miesiące, który zaciągnąłem w Kredyt Banku w lutym 2004 roku. W razie gdybym nie zaspokoił Best(ii) w terminie 7 dni od otrzymania ich pisma, wówczas grozi mi sąd i wpisy do różnorakich rejestrów dla niesumiennych dłużników (BIG, Erif, InfoMonitor).
Moją przedawnioną wierzytelność (obecnie już jako roszczenie naturalne) KB sprzedał Best(ii) 26.04.2011 roku, czyli ponad dwa lata po okresie przedawnienia.
Ponadto Best straszy ustawowymi odsetkami karnym (13%/rok) od kapitału, czyli jak sadzę, od tego, co wg nich jestem im winien. I tutaj kilka pytań:
1. Czy płacić? Jeśli nie – dlaczego? Jeśli tak – dlaczego?
2. Jakie są konsekwencje ewentualnych wpisów do ww. rejestrów i czy w ogóle BEST może to uczynić; wiem, że do BIK-u nie może.
3. Czy BEST może naliczać odsetki karne w świetle uchwały SN z 11.10.1995 III CZP OSNC „Czy od przedawnionego roszczenia można w dalszym ciągu naliczać odsetki ustawowe” z sentencją: Jeżeli dłużnik podniesie uzasadniony zarzut przedawnienia dochodzonego od niego roszczenia, odsetki od niego mogą być naliczone tylko za czas do chwili przedawnienia roszczenia.
W najbliższych dniach zamierzam napisać list polecony do tej firmy, którego szkic mam już w 90% gotowy i który zawiera moje racje o przedawnieniu. Powstrzymuje mnie przed tym na razie brak fachowych opinii w tej sprawie, które spodziewam się otrzymać od forumowiczów.

Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek

1. nie;
2. może to uczynić KAŻDY przedsiębiorca, jeśli dług przekracza określoną kwotę (obecnie chyba 200 zł); nie ma na to wpływu potencjalne przedawnienie;
3. odsetki może naliczyć - wiele razy pisaliśmy roszczenie przedawnione ISTNIEJE, natomiast o ile zostanie podniesiony SKUTECZNIE zarzut przed sądem, wówczas sąd oddali powództwo;

Radzę nie prowadzić z nimi korespondencji, nie ma to sensu, a szkoda na znaczki i fatygę.

Ostatnimi czasy udaje się uzyskiwać wyroki ustalające fakt przedawnienia roszczenia, być może tędy droga, ale i tak taki wyrok nie ma wpływu na możliwość wpisu do rejestru.

ad2) mój dług przeterminowany na razie jest znikomy, bo zaledwie ca 85 zł, ale chodziło mi o konsekwencje wpisania nawet takiej kwoty do ww. rejestrów. Co do oddania sprawy do sądu, to mocno wątpię, by to zrobili. Czy zatem, gdybym chciał np. wziąć jakiś kredyt, po ich wpisie miałbym kłopoty z jego otrzymaniem?

To zależy. Banki obiecują, że nawet BiK ma teraz być jedynie "pomocnikiem" do badania zdolności, a w realu ma się liczyć jedynie OBECNA sytuacja majątkowa, ale ...

Powrót