Casus Finanse...

• Autor wątku Autor wątku KOBRA53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KOBRA53

Użytkownik
Odpowiedzi
127
Firma windykacyjna Casus kupiła mój dług ( kredyt w banku ) uzyskali nakaz zapłaty i sprawę skierowali do komornika z którym zawarłem ugodę na spłaty ratalne które realizuje poprzez comiesięczne wpłaty na konto komornika a on te kwoty przelewa na konto wierzyciela czyli Casus Finanse........
W informacji od kancelarii prawnej reprezentującej Casus, że postępowanie egzekucyjne prowadzi komornik sądowy ( podano tel komornika ) z którym ustaliłem harmonogram spłat.
Firma windykacyjna Casus nie akceptuje tego harmonogramu i wydzwania nadal do mnie strasząc, że napiszą do mojego pracodawcy ponieważ kwoty jakie wpłacam do komornika są za małe.
Moje pytanie jest następujące: czy takie działanie jest zgodne z prawem i czy na tym etapie mogę także próbować się dogadać z bankiem który sprzedał mój dług do Casusa. Pozdrawiam

Bank nie ma z tym nic wspólnego, Casus Finanse może nawet zlecić licytację twojej chałupy, jeśli takową posiadasz. To oni są dysponentem postępowania egzekucyjnego. Pytanie jest inne: dlaczego przegrałeś sprawę o zapłatę?

Sąd wysłał nakaz zapłaty na adres pod którym nie mieszkam ponad 10 lat i nie mogłem złożyć sprzeciwu, złożyłem pismo do e-sądu o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu. Komornik mnie znalazł bo na poczcie był podany adres na które mają być kierowane przesyłki. Moje pytanie dotyczyło tego, że jak przekazali sprawę do egzekucji komorniczej i dogadałem się z nim na spłatę ratalną to czy dalej mogą mnie nękać telefonami i straszyć, ja zgodnie z ustaleniami dokonuję wpłat do komornika.
Komornik odblokował mi konto bankowe a ja reguluję dług w miesięcznych ratach i czekam na odpowiedź z e-sądu bo tak praktycznie nie wiem na 100% jaki dług kupił Casus Finanse.

Rozumiem że wniosłeś sprzeciw do e-sądu z uwagi na brak prawidłowego doręczenia? I podałeś prawidłowy adres? Więc zamiast płacić to złóż wniosek o zawieszenie postępowania egzekucyjnego w myśl art. 820(3) k.p.c. I na razie koniec płacenia.

OK ale czy Casus Finanse może podważyć ugodę zawartą pomiędzy dłużnikiem a komornikiem bo ja chciałbym spłacić aby mieć czyste konto w BIK-u i KRD.
Sprawa którą opisałem dotyczy mojego syna ( grzechy młodości ) i chcę aby był odpowiedzialny za błędy jakie popełnił.

KOBRA53 napisał:
OK ale czy Casus Finanse może podważyć ugodę zawartą pomiędzy dłużnikiem a komornikiem
Oczywiście, że może. Właściwie nie ma czego podważać. Ugoda z komornikiem jest z zasady nieważna, bo komornik nie jest stroną a tylko wykonawcą wniosków wierzyciela.

KOBRA53 napisał:
bo ja chciałbym spłacić aby mieć czyste konto w BIK-u i KRD.
W BIK czyste konto jest po 5 latach od sprzedaży wierzytelności. W KRD może być od razu jeśli wygrasz sprawę w odpowiedni sposób. Zresztą nie taki ten KRD straszny jak go malują.
KOBRA53 napisał:
Sprawa którą opisałem dotyczy mojego syna ( grzechy młodości ) i chcę aby był odpowiedzialny za błędy jakie popełnił.
To czyj dług kupili, twój czy syna?

Poza tym się zastanów co chcesz osiągnąć: płacić do komornika i mieć na głowie straszącą windykację czy poczekać na rozstrzygnięcie sprawy sądowej.

Już wszystko wiem dług dotyczy kredytu z BZWBK z przed 2 lat czyli nie jest przedawniony i nie ma sensu wnosić sprzeciwu, odpowiadam Amelii: kupili dług syna a co chcę osiągnąć to to aby synuś był odpowiedzialny jest młody i musi mieć nauczkę oraz czyste konto w BIK-u i KRD czyli musi spłacić dzięki za odpowiedzi w tym temacie pozdrawiam

Powrót