Casus Pomocy!!!

• Autor wątku Autor wątku micmar13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

micmar13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Proszę o pomoc w odpowiedzi na pytanie w przedstawionej sytuacji jest mi to potrzebne na zaliczenie przedmiotu prawo na uczelni.

X jest obywatelem polskim, który wyjechał do pracy do Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Przebywając tam pojął za żonę trzy obywatelki Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Według prawa polskiego X popełnił bigamię ( wg. prawa Zjednoczonych Emiratów Arabskich bigamia nie jest przestępstwem ).

Czy można względem X-a zastosować polską ustawę karną, a jeżeli nie to dlaczego ?

Jest to prawdopodobnie ART.109,110,111 KODEKSU KARNEGO

Chyba pojął za żony skoro trzy :)

Wobec powyższego czyn popełniony nie wypełnia znamion przestępstwa z art. 206 KK w zw art. 111 § 1 KK o ile osoba nie jest funkcjonariuszem w podróży służbowej.

Jeśli dobrze pamiętam to w ZEA można mieć 4 żony.

Czy można względem X-a zastosować polską ustawę karną, a jeżeli nie to dlaczego ?

Nie. Nie jest spełniony warunek podwójnej przestępczości - czyn X nie jest czynem zabronionym według prawa obowiązującego w miejscu jego popełnienia.

Z tego, co się orientuje żenienie się nie czynnością f-sza w związku z wykonywaniem jego funkcji.

Kazus: nie nie popelnia przestepstwa ponieważ nie wypełnia się zasada podwójnej karalności, to tak jakbyś w Holandii (krytykowanym przeze mnie systemie prawa) zażył sobie narkotyk, który w Polsce jest nielegalny.
Odnośnie małżeństwa myślę, że logiczne jest jednak to, że to małżeństwo nie będzie ważne w Polsce!

Bardzo proszę o pomóc w rozwiązaniu kazusow, siedzę nad nimi już tydzień i nie mogę nic kombinować. Muszę przyznać, że prawo miedzynarodowe prywatne nie jest moja domeną więc proszę o pomoc. kazus I Umowa seksualna> Facet z Opola z żoną urodzoną na Krymie chce jechać na 2 tygodnie na> wakacje na wyspy Kanaryjskie.> Właścicielem hotelu jest chińczyk.> Chcą oni zawrzeć w ramach hotelu umowę o usługi seksualne.Do tego trzeba napisać umowę>
Kazus 2> Opinia prawna.> Klient z Opola chce zawrzeć umowę dot. programu komputerowego op podmiotu> amerykańskiego, jak ma ją zawrzeć?,> Kosz tego programu to 1 mln $.> Kazus 3> Jan urodził się na Krymie, mama jest Rosjanką z obywatelstwem ukraińskim,> która na 3 dni przed porodem zawarła małżeństwo z polakiem.> Po urodzeniu dziecko zamieszkało w Polsce- ma 18 l. i chce otworzyć firmę i> rozpocząć dział. w Maroku.> W tym celu zawiera umowę o pośrednictwo ze spółką z Jamajki z siedzibą w> Anglii o usługę zarejestrowania na rzecz Janka dział.> Pytania:> - Według jakiego prawa będziemy określać zdolność pr. i zdolność do> czynności pr.Janka, matki (nigdy nie zmieniła obywatelstwa), spółki z> Jamajki> - czy Janek w tym momencie może skutecznie zawrzeć umowę ze spółką> -Czy Janek może skutecznie prowadzić dział. w Maroku, jeżeli nie to> rozwiązać ten problem tak żeby mógł sprzedawać polskie produkty w Maroku>
Kazus 4> Przygotować projekt zapisów w umowie, aby można było wybrać takie pr., żeby> można było sprzedawać marihuanę w Polsce

Proszę bardzo o pomoc. Może ktoś coś?

Powrót