CCC przekroczenie 14 dni na reklamacje obuwia

• Autor wątku Autor wątku aga29p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga29p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Dnia 21 maja oddałam buty z tytułu niezgodności z umową-10 maja minął termin powiadomienia .11 maja byłam w salonie brak wiadomości.Dziś 14 maja Pani z salonu CCC zadzwoniła że buty naprawione (wady nie da się naprawić,pęknięcie skóry na szwie,pięta)i udzielają rabatu 30% na buty. Dodam że buty były już 4 raz reklamowane z tą wadą. Moje żądanie było wymiana obuwia na nowe lub zwrot gotówki. Co dalej mogę zrobić.
Dziękuje , Pozdrawiam

21 kwietnia:)

Witam byłam dziś w salonie CCC , powiedzieli że rabatu udzielają na nowy zakup heh.Czy sklep ma miejscu powinien ustosunkować się do"spełnienia żądania reklamacyjnego w związku z przekroczeniem ustawowego terminu, równoznacznego z uznaniem żądania za zasadne" Kazano mi pisać kolejny raz reklamacje??? Buty są reklamowane od 2015-03-03 4lub 5 raz .Dziękuje za pomoc:)

Nie ma potrzeby pisania kolejnej reklamacji, ponieważ żądanie z pierwszej zostało już uznane za zasadne i sklep musi je jedynie zrealizować.

Dostarcz do sklepu pismo zatytułowane "wezwanie do spełnienia żądania reklamacyjnego", opisz w dwóch zdaniach temat wskazując na datę złożenia reklamacji, jakie było jej żądanie, zaznacz że sklep nie ustosunkował się do niej w ustawowym terminie, zacytuj przepis prawny kodeksu cywilnego:

Przepis prawny:
Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Art. 561(5). Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

Niech Ci się podpiszą i podstemplują na kopii, czekaj na odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Wezwanie dotyczące spełnienia żądania reklamacyjnego z dnia 21kwietnia 2015r

Wobec braku ustosunkowania się do zgłoszonego przeze mnie żądania reklamacyjnego w wymaganym czternastodniowym terminie, niniejszym w oparciu o treść:
Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Art. 561(5). Jeżeli kupujący będący konsumentem zażądał wymiany rzeczy lub usunięcia wady albo złożył oświadczenie o obniżeniu ceny, określając kwotę, o którą cena ma być obniżona, a sprzedawca nie ustosunkował się do tego żądania w terminie czternastu dni, uważa się, że żądanie to uznał za uzasadnione.

Mając na względzie powyższe, wzywam Państwa do spełnienia mojego żądania reklamacyjnego, tj. wymiany obuwia na nowy / zwrot gotówki, w terminie __????______ dni od daty otrzymania niniejszego pisma.
W przeciwnym wypadku zmuszona będę odstąpić od umowy, a w konsekwencji skierować sprawę na drogę postępowania sądowego.

Czy może być takie pismo??
dopisać że 14 maja dostałam informacje od salonu ccc ??
Dziękuje

1) np. 7-14
2) tak, może być
3) tak, warto zawrzeć informację: a) kiedy była złożona reklamacja, b) kiedy upłynął termin termin ustosunkowania się, c) kiedy wpłynęła odpowiedź

Szanowni Forumowicze,

Skrót sprawy:
Nie otrzymałem odpowiedzi na zgłoszenie reklamacyjne z tytułu niezgodności towaru z umową. Jak się okazało, sklep wysłał do mnie maila ale pomylili się w moim adresie i odpowiedź do mnie nie dotarła.

Wersja dłuższa:
Złożyłem reklamację na obuwie dnia 28-04-2015, z tytułu niezgodności towaru z umową. Ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi w terminie 14 w żaden sposób - pocztą, mailem czy też telefonicznie, dzisiaj (18-05-2015) poszedłem do salonu aby zostały spełnione moje żądania.

Pani przy kasie przyniosła mi buty z odpowiedzią na kartce papieru - podpisaną i opieczętowaną - z datą 05-05-2015. Poinformowała mnie również, że odpowiedź na moje zgłoszenie została wysłana do mnie 06-05-2015 drogą mailową. Jak się okazało, osoba wysyłająca maila pomyliła się wpisując adres i przez literówkę decyzja do mnie nie dotarła. Wysłałem maila na dokładnie taki sam adres na jaki podobno poszła odpowiedź i nie otrzymałem zwrotki, więc pewnie taki mail jaki wpisali istnieje.

Powiedziano mi, że jeśli chcę, to mogę się odwołać lub napisać koleją reklamację ale to będzie znów trwało 14 dni.

Moje pytania:
Czy w tym wypadku moje żądania są automatycznie zaakceptowane z powodu przekroczenia terminu 14 dni?
Czy przypadkiem nie powinienem otrzymać odpowiedzi fizycznie (pocztą lub kurierem)?

1. Jakie?
2. Nie ma takiego obowiązku.

Chcę wymiany towaru na nowy (bo naprawić się nie da) lub zwrotu gotówki.

Tak, żądanie wymiany zostało uznane.

Zakończenie historii.

Nie było żadnej sensacji. Przygotowałem sobie pismo, że przyjmują do wiadomości iż oczekuję spełnienia moich żądań. Przeczytałem, że takie coś warto zrobić. Miałem zamiar po tygodniu przyjść z następnym pismem ale już informacją o zamiarze oddania sprawy do sądu. Nic jednak takiego nie było potrzebne.

Pani przy ladzie mnie rozpoznała i poinformowała, że jednak zgłoszenie rozpatrują pozytywnie. Trochę bez sensu ale... skoro postanowili oddać mi nowe buty lub gotówkę nie szarpałem się już. Zmieniliśmy ton na przyjacielski i ponieważ nie mieli tych butów (bo to była jesienna kolekcja a obecnie zbliża się lato) oddali gotówkę. Próbowała mnie jeszcze namówić na wybranie sobie innego modelu ale się nie zgodziłem a ona nie naciskała.

Dziękuję za pomoc i powodzenia wszystkim w takiej sytuacji jak ja byłem.

Ishael napisał:
Trochę bez sensu ale...
To ma jednak zasadniczy sens:
1) pierwsza zasada: odmówić, powód nie jest ważny, ważne żeby wyglądało poważnie
2) większość reklamujących tutaj spasuje, jesteśmy na + z naprawą lub wymianą
3) jeśli jednak przyjdzie jeszcze raz, a wiemy, że ma rację, nie walczyć. Skutki mogą być bardziej kosztowne niż spełnienie żądania reklamacyjnego
4) suma summarum ilość odrzuconych reklamacji vs ilość przyjętych + ich kosza = i tak jesteśmy na plusie..

Zobaczyłabyś ilość wątków dotyczących odrzuconych reklamacji w sklepie CCC i przeczytała ich treść a wszystko stałoby się jasne.

Powrót