Cechy postaci w grze

• Autor wątku Autor wątku homo_paintus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
H

homo_paintus

Zbanowany
Odpowiedzi
3
Mam taki problem: W procesie doboru jednostek do mechaniki gry ustaliłem jakie cechy muszą spełniać poszczególne jednostki (rodzaj pancerza, rodzaj broni, rodzaj stworzenia), a następnie zaprojektowałem postaci, które te cechy spełniają (ich wygląd je odzwierciedla).
Mam takie pytanie: Czy zrealizowanie tej samej mechaniki gry postaciami o identycznych cechach, ale o zmienionym wyglądzie będzie naruszać prawa autorskie?

Samo skonstruowanie nie, natomiast do rozporządzania i wykorzystywania tej gry konieczna jest zgoda twórcy. Trudno bowiem zaliczyć Twoją grę jako inspirację, jest to bardziej opracowanie.

walkerTD napisał:
natomiast do rozporządzania i wykorzystywania tej gry konieczna jest zgoda twórcy.
Idąc tym tropem ludzie tworzący gry na początku musieliby mieć monopol. Większość gier opiera się na podobnych mechanikach.

@DashingFox nie zapomnij, że postacie mają mieć te same cechy.

homo_paintus napisał:
... Czy zrealizowanie tej samej mechaniki gry postaciami o identycznych cechach, ale o zmienionym wyglądzie będzie naruszać prawa autorskie?
Mechanika gry nie ma nic wspólnego z prawami autorskimi o czym dowiedziałaś się w innym wątku Twojego poprzedniego konta, a tworzenie kolejnych kont będzie kończyć się banem. Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót