Cele mieszkaniowe a remont domu w spadku

• Autor wątku Autor wątku marasisonlyone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marasisonlyone

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam, w 2019 zostałem współwłaścicielem domu a od 2023 po zamianie z wujkiem jednym właścicielem, złożyłem pit że zamiana nieruchomości to realizacja celów mieszkaniowych. Też w 2019 roku zakupiłem mieszkanie, które sprzedałem rok temu także mam do zapłacenia podatek dochodowy, jednak za część tej kwoty i oszczędności chce wykonać gruntowny remont domu instalacje, nowe posadzki, wszystko poza murami jest do wymiany. Czy będę mógł to ująć w celach mieszkaniowych? I czy mogę teraz osobno kupić małe mieszkanie z przeznaczeniem na najem i urząd nie będzie miał obiekcji? Faktury na roboty w domu na kwotę sprzedanego mieszkania dostawcze bez problemu. Pozdrawiam

jednak za część tej kwoty i oszczędności chce wykonać gruntowny remont domu instalacje, nowe posadzki,

Domu, w którym mieszkasz? To są wydatki na własne cele mieszkaniowe.

I czy mogę teraz osobno kupić małe mieszkanie z przeznaczeniem na najem

Możesz - a jest jakiś zakaz? Nie słyszałem.
Chyba, że niechlujnie napisałeś, i pytasz czy zakup mieszkania ma wynajem to także zaspokojenie własnych celów mieszkaniowych :lol: oczywiście nie.

sekStans napisał:
Domu, w którym mieszkasz? To są wydatki na własne cele mieszkaniowe.

Możesz - a jest jakiś zakaz? Nie słyszałem.
Chyba, że niechlujnie napisałeś, i pytasz czy zakup mieszkania ma wynajem to także zaspokojenie własnych celów mieszkaniowych :lol: oczywiście nie.

Z mieszkania na wynajem zrezygnowałem jak zobaczyłem ile kosztuje remont domu, więc w sumie wszystko za kwotę przychodu i wiele ponad to przeznacze na Dom w którym Będę mieszkał, jedyne pytanie czy mogę drugi raz skorzystać z celów mieszkaniowych raz na pełen wykup a potem na remont?

Tak, nie ma limitu wydatków (ani kwotowo ani ilościowo). Możesz nawet co pół roku remontować łazienkę.

Powrót