Cena wylicytowana a kwota pobrana przez kuriera

• Autor wątku Autor wątku okiziom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

okiziom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy jest jakaś zależność między kwotą wylicytowaną za towar a kwotą pobraną przez kuriera ?

Zakupiłem w serwisie Allegro odkurzacz. Sprzedawca wysyłając towar za pobraniem pomylił się wpisując kwotę o zero.
Po miesiącu czasu odezwał się do mnie telefonicznie z informacją, że zaszła pomyłka.

Czy ma prawo w tej chwili żądać ode mnie dopłaty? Czy kurier w roli takzę inkasenta nie zamknął już transakcji ?

1. Uczciwość nakazuje zapłacić.

2. Na Allegro zawarliście umowę (konkretny towar za konkretną kwotę). W tej chwili to Ty nie dotrzymałeś umowy, fakt że przez pomyłkę drugiej strony. Powinieneś dopłacić (możesz odliczyć koszt przelewu lub przekazu pocztowego).

Cytat:
Czy ma prawo w tej chwili żądać ode mnie dopłaty?

Świat upada... Mam wrażenie, że ten post to jakaś prowokacja :roll:
Tak jak napisał drzemik - kupiłeś = zapłać, nie kombinuj...

Nie zrozumcie mnie źle, nie chce od tych ludzi wyłudzić towaru nie płacąc za niego. Miałem nadzieję, że conajmniej posłuży mi jakiś paragraf za kartę przetargową w ukręceniu rabatu. Wcześniej sprzedawca był nieugięty a tu jest wina jego pracownika :)

Swoją drogą pamiętam ze studiów z prawa cywilnego pojęcie inkasenta i z ciekawości chciałem się upewnić jako prawną rolę ma kurier pobierający pieniądze od kupującego. Czy poza tym, że jest sługusem niosącym paczkę i pieniądze ma jakąś funkcję prawną w przeprowadzanej transakcji ?

nie wina a błąd

Sługusem? Troszkę szacunku

Kurier ma pobrać kwotę, jaka jest zapisana w liście przewozowym, podpisanym przez nadawcę.

okiziom napisał:
Nie zrozumcie mnie źle, nie chce od tych ludzi wyłudzić towaru nie płacąc za niego. Miałem nadzieję, że conajmniej posłuży mi jakiś paragraf za kartę przetargową w ukręceniu rabatu.
Bezpodstawne wzbogacenie się :D ale jest to karta sprzedawcy.

Widzę, że tu sami prawnicy z powołania :)
... a zawsze sądziłem że prawnik to takie bezduszne stworzenie, które znajdzie każdą lukę aby zadowolić klienta :)
Fajnie, że jednak ten obraz jest mocno przekłamany i warto korzystać z pomocy takich specjalistów :)

Przyjmujemy zatem odpowiadając na moje pytanie, że kurier na drodze sprzedający - kupujące nie pełni żadnej roli prawnej w procesie sprzedaży. Możemy zamknąć temat.
DZięki i pozdrawiam

Powrót