Cesja długu a ewentualne przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku achtung74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

achtung74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. Mam następujący problem. W sierpiniu 2004 r. zaciągnąłem pożyczkę w banku X (nie podaje nazwy, bo to nieistotne). Splaciłem kilka rat. Przestałem płacić (utrata pracy). Bank w maju 2006r poinformowal mnie pismem (przedegzekucyjnym wezwaniem do zaplaty) o wystawieniu BTE i skierowaniu wniosku o nadanie klauzuli wykonalności.Minęło 6 lat, nic się nie działo aż do teraz to jest do października 2012. Dostałem dwa pisma. Jedno z banku o sprzedaży długu funduszowi sekurytyzacyjnemu, dzień później pismo z tego funduszu o zakupie wierzytelności w drodze cesji i wezwanie do zaplaty. Jednocześnie piszą o mozliwości dostosowania spłat do aktualnej sytuacji finansowej. Moje pytania: 1. Czy nie jest to już zobowiązanie przedawnione a fundusz chce pod przykrywką dobrej woli uzyskać uznanie długu; 2.Czy wcześniejszy BTE trafił wcześniej do komornika - nie dostałem zawiadomienia o wszczęciu egzekucji no i nie było nigdy egzekucji, ale czy może leżeć u niego na "kupce" i jeszcze się nie dokopał? 3. O ile nie jest to przedawnienie, to czy FI może działać na podstawie BTE Banku, czy musi złożyć pozew o zaplatę do sądu.
Będę wdzięczny za pomoc za co z góry dziękuję.

FI musi uzyskać swój nakaz zapłaty. Na razie próbując Cię wziąć "pod włos" abyś uznał dług zgadzając się np na raty. Zatem nie odpowiadaj nic, poza tym że roszczenie jest przedawnione wg Ciebie i czekaj na nakaz zapłaty z sądu. Mogą mieć jakis Twój inny (stary) adres żeby próbować zrobić numer z doręczeniem zastępczym?

kojot33 napisał:
FI musi uzyskać swój nakaz zapłaty. Na razie próbując Cię wziąć "pod włos" abyś uznał dług zgadzając się np na raty. Zatem nie odpowiadaj nic, poza tym że roszczenie jest przedawnione wg Ciebie i czekaj na nakaz zapłaty z sądu. Mogą mieć jakis Twój inny (stary) adres żeby próbować zrobić numer z doręczeniem zastępczym?

Mogą mieć, ale na adres zameldowania nic nie dostałem, a ten mam niezmienny od urodzenia. Ale nasuwa mi się jeszcze takie pytanie,czy jeżeli komornik mialby taki BTE to czekałbym już ponad 5 lat na jego dzialanie? To przeciez byłoby hodowanie odsetek Jeszcze jedna kwestia, czy zakladając hipotetycznie,że Bank dał to jednak do komornika, to czy przy sprzedazy długu do FI egzekucja bylaby niezasadna (gdyby była). Czy kwalifikuje się to pod przedwanienie czy nie, biorąc pod uwage to co napisalem w poście zakladając wątek.

BTE traci moc jak nastąpiła cesja i nie spowodował przerwania przedawnienia zatem teraz nowy wierzyciel musi zgłosić wniosek o zapłatę do sądu i wtedy podnosisz zarzut przedawniienia bo minęło więcej niż 3 lata.

Powrót