A
achtung74
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam serdecznie. Mam następujący problem. W sierpiniu 2004 r. zaciągnąłem pożyczkę w banku X (nie podaje nazwy, bo to nieistotne). Splaciłem kilka rat. Przestałem płacić (utrata pracy). Bank w maju 2006r poinformowal mnie pismem (przedegzekucyjnym wezwaniem do zaplaty) o wystawieniu BTE i skierowaniu wniosku o nadanie klauzuli wykonalności.Minęło 6 lat, nic się nie działo aż do teraz to jest do października 2012. Dostałem dwa pisma. Jedno z banku o sprzedaży długu funduszowi sekurytyzacyjnemu, dzień później pismo z tego funduszu o zakupie wierzytelności w drodze cesji i wezwanie do zaplaty. Jednocześnie piszą o mozliwości dostosowania spłat do aktualnej sytuacji finansowej. Moje pytania: 1. Czy nie jest to już zobowiązanie przedawnione a fundusz chce pod przykrywką dobrej woli uzyskać uznanie długu; 2.Czy wcześniejszy BTE trafił wcześniej do komornika - nie dostałem zawiadomienia o wszczęciu egzekucji no i nie było nigdy egzekucji, ale czy może leżeć u niego na "kupce" i jeszcze się nie dokopał? 3. O ile nie jest to przedawnienie, to czy FI może działać na podstawie BTE Banku, czy musi złożyć pozew o zaplatę do sądu.
Będę wdzięczny za pomoc za co z góry dziękuję.
Będę wdzięczny za pomoc za co z góry dziękuję.