Cesja domeny czy prawa autorskie do strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku Użytkownik_1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkownik_1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
mój znajomy programista w ramach podziękowania napisał dla mnie od zera bloga. Życie tak się potoczyło, że nasze drogi się rozeszły, a on jest w tym momencie właścicielem bloga, domeny, serweru i hostingu. Zaproponował mi cesję domeny, co wydaje mi się najrozsądniejsze jeśli nie chcę utrzymywać z nim kontaktu w przyszłości. Później się wycofał z tego i zaproponował, że spiszemy umowę o prawa autorskie bloga, które ja dostanę. Moje pytanie jest następujące: na czym polega taka umowa? Kto będzie pełnoprawnym właścicielem bloga po spisaniu takiej umowy? Czy będzie istniała możliwość, że on usunie stronę bez żadnych konsekwencji?
Dodam jeszcze, że blog na razie jest pusty. Nie jestem dla mnie problemem aby podpiąć stronę pod własny hosting, serwer. Chciałabym być właścicielką tej strony z gwarancją, że jest ona już niezależna od kogoś innego.

Ostatnia edycja:
Użytkownik_1995 napisał:
... na czym polega taka umowa? ...
Rozdział 5 Prawa autorskiego.
Użytkownik_1995 napisał:
... Kto będzie pełnoprawnym właścicielem bloga po spisaniu takiej umowy? Czy będzie istniała możliwość, że on usunie stronę bez żadnych konsekwencji? ...
Wszystko zależy od treści samej umowy. To w Twoim interesie jest zapewnić sobie jak najkorzystniejsze warunki, zatem warto na realu skorzystać z pomocy prawnika obeznanego w Prawie autorskim.

Powrót