Cesja - poprawnosc

• Autor wątku Autor wątku onifer2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onifer2

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Dostałem z sadu właściwego miejscu zamieszkania nakaz zapłaty wystawiony przez referendarza- niespłacona pożyczka kwota 3600zl).

Poprzedni nakaz zapłaty esad w Lublinie umorzył, obciążając wierzyciela kosztami.

Chciałbym złożyć sprzeciw od nakazu, wydaje mi się, że dokumenty cesji wierzytelności z podmiotu udzielającego pożyczkę na rzecz kancelarii incaso, nie są kompletne.

W skład dokumentów cesji w pozwie wchodzą :

1. Umowa przelewu wierzytelności (z zapisem o obowiązku zapłaty przez cesjonariusza za przelew wierzytelności) - ksero pieczątek i podpisów cesjonariusza i cedenta.
Każda kartka opatrzona jest pieczęcią i podpisem "za zgodność z oryginalem" radcy prawnego.

2. Pełnomocnictwo od cedenta na cesjonariusza o informowaniu i zbyciu wierzytelności dluznikom - również pieczątka radcy prawnego za zgodność z oryginałem.

3. Zestawienie wierzytelności w formie papierowej- też pieczęć za zgodność.

4. Aneks o przeniesieniu części wadliwych wierzytelności zwrotnie przez kupującego ze sprzedającego - również pieczęć za zgodność.

Teraz pytanie: czy ta pieczątka "za zgodność z oryginałem" radcy prawnego to rozumiem, nie jest poświadczenie notarialne??

Wydaje mi się, że brakuje w umowie cesji wierzytelności poświadczenia notarialnego podpisów stron.

A także nie widzę potwierdzenia zapłaty za przeniesione wierzytelności (jest tylko w umowie cesji zapis o terminie w którym cesjonariusz ma zapłacić za wierzytelności).

Czy można na tym oprzeć sprzeciw od nakazu, na tych brakach???

Pod wszystkimi dokumentami dotyczącymi cesji widnieje pieczęć "za zgodność z oryginałem" radcy prawnego który reprezentuje kancelarię, która nabyła wierzytelność umową cesji.
Nie ma nic potwierdzonego notarialnie, nie ma potwierdzenia przelewu za zakup wierzytelności.

Czy to wystarczajace argumenty do wniesienian sprzeciwu jako brak legitymacji czynnej powoda?

https://ibb.co/0GbVDtt
https://ibb.co/WsBtzqf

Ostatnia edycja:
A dlaczego uważasz, że poświadczenie powinno być notarialne?

Tak czytałem tu w innych wątkach. Wrzuciłem zdjęcie jak to wygląda na każdej stronie umowy cesji (poprzedni post, odnośniki do zdjęć).

Również w wielu orzeczeniach sądowych, pozwy są oddalane poprzez brak poświadczenia notarialnego podpisów oraz braku dokumentu przelewu za kupione wierzytelności.

Ostatnia edycja:
Nie musi być potwierdzona notarialnie, wystarczy jak jest. Notarialne poświadczenie podpisu tylko po cesji prawomocnego tytułu egzekucyjnego.

Cytuje z orzeczenia sądu:

"stosownie do dyspozycji art. 788 § 1 k.p.c. jeżeli uprawnienie lub obowiązek po powstaniu tytułu egzekucyjnego lub w toku sprawy przed wydaniem tytułu przeszły na inną osobę, sąd nadaje klauzulę wykonalności na rzecz lub przeciwko tej osobie, gdy przejście uprawnień zostanie wykazane dokumentem urzędowym lub prywatnym z podpisem urzędowo poświadczonym".

A co z potwierdzeniem przelewu za zakupione wierzytelności, który nie został dołączony do pozwu? Też nie musi być?

Ok, jaką będzie najlepsza ścieżka w tym wypadku, zakładając brak dobrej woli powoda w rozłożeniu długu na raty:

1. Wniosek do sądu, który wydał nakaz o rozłożenie go na raty( załączając zaświadczenie z urzędu pracy o zarejestrowaniu jako bezrobotny) - pewnie szansa nikła?

2. Sprzeciw od nakazu zapłaty--zwłoka aby uzbierać fundusze, czekając aż sąd rejonowy wyda orzeczenie? - pewnie będa jeszcze większe koszty sądowe?

Ostatnia edycja:
onifer2 napisał:
A co z potwierdzeniem przelewu za zakupione wierzytelności, który nie został dołączony do pozwu? Też nie musi być?
wszystko musi być co związane jest z rzekomą umową cesji, każdy załącznik wymieniony w umowie cesji,
onifer2 napisał:
1. Wniosek do sądu, który wydał nakaz o rozłożenie go na raty( załączając zaświadczenie z urzędu pracy o zarejestrowaniu jako bezrobotny) - pewnie szansa nikła?
beznadzieja,
onifer2 napisał:
2. Sprzeciw od nakazu zapłaty--zwłoka aby uzbierać fundusze, czekając aż sąd rejonowy wyda orzeczenie? - pewnie będa jeszcze większe koszty sądowe?
a skąd wiesz jakie rozstrzygnięcie zapadnie po złożeniu sprzeciwu z odpowiednimi zarzutami?, ja bym walczył i zaczął od wizyty w sądzie i zrobienia fotokopii dokumentom które są w aktach sprawy, gdyż na nich sąd będzie opierał swój wyrok.

Załączniki wymienione w umowie cesji jakie są dołączone to:
- zestawienie wierzytelności w formie papierowej
-zestawienie wierzytelności w formie elektronicznej
-wzór pełnomocnictwa dla pracownika kancelarii Inkaso do zawarcia umowy przelewu wierzytelności z Kreditwch Polska oraz odbioru od cedenta dokumentacji będącej podstawa umowy przelewu wierzytelności.

Nie ma żadnego potwierdzenia notarialnego podpisów stron umowy cesji, nie ma dokumentu potwierdzającego przelew za wykupione wierzytelności.

Czyli jeśli wniosę sprzeciw z żądaniem rozłożenia przez sąd nakazu zapłaty na raty, to już klamka zapadła, tym samym uznam roszczenia?

W taki razie najkorzystniejszym będzie sprzeciw od nakazu, argumentując brakiem w załącznikach dotyczących umowy cesji i czekać na rozprawę w sądzie rejonowym?

onifer2 napisał:
W taki razie najkorzystniejszym będzie sprzeciw od nakazu, argumentując brakiem w załącznikach dotyczących umowy cesji i czekać na rozprawę w sądzie rejonowym?
jak najbardziej,
onifer2 napisał:
Czyli jeśli wniosę sprzeciw z żądaniem rozłożenia przez sąd nakazu zapłaty na raty, to już klamka zapadła, tym samym uznam roszczenia?
w tedy uznasz roszczenie i kaniec filma,
onifer2 napisał:
Załączniki wymienione w umowie cesji jakie są dołączone to:
- zestawienie wierzytelności w formie papierowej
-zestawienie wierzytelności w formie elektronicznej
-wzór pełnomocnictwa dla pracownika kancelarii Inkaso do zawarcia umowy przelewu wierzytelności z Kreditwch Polska oraz odbioru od cedenta dokumentacji będącej podstawa umowy przelewu wierzytelności.
nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, patrz poniżej:
"[ja bym walczył i zaczął od wizyty w sądzie i zrobienia fotokopii dokumentom które są w aktach sprawy, gdyż na nich sąd będzie opierał swój wyrok."/B], i na koniec powiem rak, idź z tym do zawodowego pełnomocnika, który na takich sprawach zjadł zęby, a może grosza nie zapłacisz w ogóle

robinson21 napisał:
jak najbardziej,

w tedy uznasz roszczenie i kaniec filma,

nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, patrz poniżej:
"[ja bym walczył i zaczął od wizyty w sądzie i zrobienia fotokopii dokumentom które są w aktach sprawy, gdyż na nich sąd będzie opierał swój wyrok."/B], i na koniec powiem rak, idź z tym do zawodowego pełnomocnika, który na takich sprawach zjadł zęby, a może grosza nie zapłacisz w ogóle

Czyli nie wszystko dokumenty z akt sprawy, mogły przyjść do mnie jako kserokopie?

onifer2 napisał:
Czyli nie wszystko dokumenty z akt sprawy, mogły przyjść do mnie jako kserokopie?

Jeszcze jedno pytanie, jeśli bym napisał mail do kancelarii z prośbą o rozłożenie kwoty z nakazu zapłaty na raty, to już klamka zapadnie i uznając dług utrudnię sobie drogę sądową, czy nie miałoby to znaczenia?

Skontaktowałem się z kancelarią inkaso, są skłonni rozłożyć mi na 10 rat zadłużenie, podpisując ugodę.
Co w takim razie z nakazem zapłaty. W dalszym ciągu mam wnieść sprzeciw, a gdy pójdzie na rozprawę w sądzie rejonowym, wykazać wówczas ugodę z potwierdzeniami dotychczasowych przelewów?

onifer2 napisał:
Jeszcze jedno pytanie, jeśli bym napisał mail do kancelarii z prośbą o rozłożenie kwoty z nakazu zapłaty na raty, to już klamka zapadnie i uznając dług utrudnię sobie drogę sądową,
tak,
onifer2 napisał:
W dalszym ciągu mam wnieść sprzeciw,
jak najbardziej,
jak podpiszesz ugodę to pozamiatane, pisz sprzeciw doprowadź do normalnego trybu,

Czy zgłoszenie w sprzeciwie od nakazu zapłaty braku czynnej legitymacji powoda, oraz źle naliczona wysokość wierzytelności, wypełniam w polu nr 7 "zarzuty i wnioski pozwanego", rozwijając uzasadnienie w punkcie 9?

Czy nie wypełniać pola nr 7,a tylko pole nr 9?

Czy sprzeciw od nakazu z wskazanymi przeze mnie zarzutami, muszę opłacić w kasie sądu? Jaka to jest wysokość opłat?

onifer2 napisał:
Czy sprzeciw od nakazu z wskazanymi przeze mnie zarzutami, muszę opłacić w kasie sądu?
sprzeciw jest bez opłat,
onifer2 napisał:
Jaka to jest wysokość opłat?
brak opłaty,
onifer2 napisał:
Czy zgłoszenie w sprzeciwie od nakazu zapłaty braku czynnej legitymacji powoda, oraz źle naliczona wysokość wierzytelności, wypełniam w polu nr 7 "zarzuty i wnioski pozwanego"
tak,
onifer2 napisał:
rozwijając uzasadnienie w punkcie 9?
tak,

Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Jeszcze pytanie. Nie widzę nakazu zapłaty na moim koncie w e-sąd, pewnie dlatego, że wydał go sąd rejonowy a nie w Lublinie.

Czy po złożeniu sprzeciwu, jest możliwość dowiedzieć się w miejscowym sądzie, co dalej ze sprawą?
Tak to muszę czekać, czy dostanę wezwanie na rozprawę (gdy uznają sprzeciw), czy pismo od komornika (wszczęcie egzekucji). Nie chciałbym być nagle zaskoczony.

onifer2 napisał:
Czy po złożeniu sprzeciwu, jest możliwość dowiedzieć się w miejscowym sądzie, co dalej ze sprawą?
tak, proponuje założyć sobie konto na portalu informacyjnym swojej apelacji,

robinson21 napisał:
tak, proponuje założyć sobie konto na portalu informacyjnym swojej apelacji,

Konto założone. Nie ma w wykazie żadnych spraw w tym sądzie.
Przy zakładaniu konta, była wyszukiwarka spraw, ale nie znalazło sprawy oznaczonej numerem z nakazu zapłaty.

onifer2 napisał:
Konto założone. Nie ma w wykazie żadnych spraw w tym sądzie.
poprzez swoje konto złóż wniosek o dostęp do sprawy, sygn akt znasz więc zajmie Ci to chwilę,

robinson21 napisał:
poprzez swoje konto złóż wniosek o dostęp do sprawy, sygn akt znasz więc zajmie Ci to chwilę,

Nie ma sprawy o takiej sygnaturze jak w nakazie zapłaty. Albo ja coś źle wpisuje.

Powrót