Cesja, spłata pożyczki pierwotnemu wierzycielowi a nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku nowyużytkownik123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowyużytkownik123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, otrzymałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Pozew został wniesiony przez Kancelarię Medius S.A, która 29 grudnia 2015 roku zawarła umowę przelewu wierzytelności z firmą Kreditech Polska Sp. z o.o., u której to zaciągnęłam pożyczkę. Całą kwotę pożyczki wraz z odsetkami spłaciłam 26.05.2016 r. na numer konta firmy Kreditech Polska Sp. z o.o., od której zaciągnęłam pożyczkę. W uzasadnieniu pozwu istnieje między innymi zapis: ' Pozwany dokonał wpłat na rachunek Cedenta w łącznej kwocie 0zł ', co nie jest prawdą, ponieważ na rzecz Cedenta dokonałam wpłaty całego zobowiązania. Dodam jeszcze, że otrzymuję od Kancelarii Medius S.A. maile o treści: Działając imieniem Kancelaria Medius S.A. zawiadamiamy, że na podstawie cesji wierzytelności z dnia 29 grudnia 2015 roku przysługujące Kreditech Polska Sp. z o.o. należności w łącznej kwocie 1065,17 zł, zostały przeniesione na rzecz Kancelaria Medius S.A. Wzywamy do niezwłocznego dokonania wpłaty kwoty 218,84 !!! wraz z umownymi odsetkami liczonymi na dzień zapłaty. Wskazaną kwotę należy wpłacić na rachunek... " Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Wnieść sprzeciw do sądu? Jak powinien wyglądać taki sprzeciw?

Absolutnie wnieść sprzeciw. To jest z sądu rejonowego czy z Lublina? Pytanie czy miałaś informację o cesji przed wpłatą? Kiedy został złożony pozew?

Lublin, Sąd Rejonowy Lublin. Powiem szczerze, że był to okres, w którym byłam pochłonięta chorobą bliskiej osoby, otrzymywałam w tym czasie pisma od Kancelarii Medius o zadłużeniu, nie pamiętam niestety, czy były to pisma za potwierdzeniem odbioru. Zależało mi na pozbyciu się problemu, spłaciłam dług. Niestety potwierdzenie przelewu na rzecz Kreditech Polska wysłałam drogą mailową zarówno do Kreditech jak i Kancelarii Medius. Czy mimo tego mogę wnieść sprzeciw? I dziwią mnie jeszcze maile od Kancelarii Medius, która wzywa do zapłaty należnosci 218,84 nie wiem z jakiego tytułu. Pozew został wniesiony w dniu 22.04.2016, nakaz zapłaty odebrałam dwa tygodnie temu we wtorek, jutro mija ostatni dzień na wniesienie sprzeciwu, a ja nie wiem, co robić :(

Jak znam życie, to chodzi o koszty. A ile jest na nakazie? Cała kwota? To trzeba bronić tak czy owak.

Nakaz zapłaty jest przez EPU ?
Jeżeli tak koniecznie złóż sprzeciw.
Jeżeli nie złożysz nakaz uprawomocni się i pójdą do komornika.

I dziwią mnie jeszcze maile od Kancelarii Medius, która wzywa do zapłaty należnosci 218,84 nie wiem z jakiego tytułu. Pozew został wniesiony w dniu 22.04.2016, nakaz zapłaty odebrałam dwa tygodnie temu we wtorek, jutro mija ostatni dzień na wniesienie sprzeciwu, a ja nie wiem, co robić
Przy tak ograniczonym czasie wnosić sprzeciw zdecydowanie, o treści "sprzeciwiam się nazakozi zapłaty XXXX (tu sygnatura) i proszę o przeniesienie sprawy do sądu właściwego miejscowo dla mnie". Reszta wiadomo, adresówki, data, podpis.

Gdyby było więcej czasu, zasugerowałbym ustalenie, czy informacja o cesji dotarła czy nie.

To tak dla porządku - nie ma to bowiem znaczenia, z uwagi na fakt, że:
Całą kwotę pożyczki wraz z odsetkami spłaciłam 26.05.2016 r.

Oraz:

29 grudnia 2015 roku zawarła umowę przelewu wierzytelności

Także z całą pewnością z dniem 29 grudnia 2015 zobowiązanie było spłacone, a pozew jest całkowicie bezzasadny. Ale to podniesiesz na rozprawie.

@syphar, daty sobie poczytaj, pozew był zasadny. Spłata była w maju 2016. A tak na marginesie... trzeba mieć wyjątkowo spokojne nerwy aby czekać ze sprzeciwem tak długo.

Ah, 2015, a 2016... Niby jedna cyferka, a ile zmienia. Pardon, przeoczenie.

Powrót