Cesja wierzytelności od Presco

• Autor wątku Autor wątku agusia599
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agusia599

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Mój chłopak dostał pismo od Presco Investments Cesja Wierzytelności.dług został kupiony od Polkomtel S.A. od 26.10.2010 jest dłuznikiem Presco i zadłuzenie wynosi: naleznosc głowna 1107,71 odsetki 258,90 razem 1366,61 i ze trzeba było zapłacic do 24.01.2011 nie płacił za telefon od stycznia 2009 do kwietnia 2009.reszty nie wiem na ile umowa była i czy cos jeszcze ma do zapłaty bo ukrywał to przede mna.dopiero jak odebrałam jego poczte to sie dowiedziałam o tym długu. zwracam sie z pytaniem co robic? czy to sie przedawni czy jednak zapłacic.rozmawiałam z pania z tej firmy i powiedziała mi ze mozna rozłozyc na raty bez zadnych dodatkowych kosztów i spłacic miesiecznie po ile sie moze. co robic?

Prosze o pomoc. Dzis wpłacilam pierwsza rate na kwote 136,93 a moze nie trzeba było, bo nie mam zadnych faktur z plusa a ni tej umowy bo chłopak to ukrywał przede mna i spalił podobno tak mówi. Co tu robic? Pomóżcie

Jeżeli już wpłaciłaś jakąś ratę za to zadłużenie to bieg terminu przedawnienia idzie od dnia Twojej wpłaty- 3 lata...Myślę ,że przy tak niskim zadłużeniu warto spłacać to powoli niż liczyć że firma przez 3 lata nie uzyska nakazu zapłaty w sądzie...Nawet jeżeli firma nie uzyska(prze swoje przeoczenie-bo dług jest oczywisty) nakazu zapłaty to mimo,że dług się przedawni to Twój chłopak będzie wisieć w biku do końca życia.Pogadaj z chłopakiem niech nie zgrywa twardziela :-).

ok dzieki. bo on miał kiedys umowe na abonament w plusie wiedziałam o tym i nie pamietam dokładnie ale chyba ja widziałam byla na rok albo na dwa juz nie pamietam.było wszystko zapłacone i chyba koniec tej umowy był i on mi sie teraz przyznał ze wział jeszcze raz taka umowe i nowy telefon który sprzedał.a moze nie brał tylko to była tamta umowa tylko ja nie pamietam do kiedy i on tez nie bo wszystko spalił zebym nie znalazła.jak tu sie teraz dowiedziec czegos?

szczurek1 napisał:
mimo,że dług się przedawni to Twój chłopak będzie wisieć w biku do końca życia.

Czy aby nie przesadzamy z tym "do końca życia" ? :razz:

A czy aby do BIK'u nie może wpisać tylko bank/SKOK?? Tak właśnie chciałem sprawdzić to co przywołał guest_user i trafiłem na taką informację. Z resztą tak wynika z nazwy (KREDYTOWEJ), nie rejestr dłużników.

Tak,banki/skoki/instytucje udzielające kredytów tylko...z przyzwyczajenia napisałem...Jest jeszcze parę innych rejestrów i żeby nie wymieniać nazw każdego z osobna w rozmowach zawsze z przyzwyczajenia mówię "BIK"jako określenia tychże rejestrów.

Fatalne przyzwyczajenie. Raczej pisz "BIG" - BIK mieści się w tej kategorii.

Powrót